Het nieuws van vandaag en krant van morgen

Goedenavond. Dat we de panda een lief knuffelbeertje vinden heeft alles te maken met zijn zielige ogen. Kijk maar wat er gebeurt als we die zwarte vlekken omdraaien. Verder in de Volkskrant Avond: de wasbare luier is helemaal hip én nog beter voor het milieu ook.

Redactie
Sello Motloung als Nelson Mandela en Peter Paul Muller als Bram Fischer in Bram Fischer. Beeld
Sello Motloung als Nelson Mandela en Peter Paul Muller als Bram Fischer in Bram Fischer.Beeld

Vandaag belangrijk

Is de panda eigenlijk wel zo schattig als we denken?
Die lieve, bedreigde hippie die op zijn stok bamboe zit te kauwen: zo zien we de reuzenpanda het liefst. Maar dat zegt meer over de mens dan over de panda zelf. Hoe een fout in onze bedrading maakt dat we panda zien als liefste knuffelbeer op aarde.

Langer vaderschapsverlof voorlopig van de baan, VVD noemt het 'controversieel'
Uitbreiding van het vaderschapsverlof is voorlopig van de baan. Het inmiddels demissionaire tweede kabinet-Rutte mikte op uitbreiding van het verlof van de partner van de jonge moeder van twee naar zes dagen per 2019. De Tweede Kamer wil op voorspraak van de VVD het kabinetsvoorstel nu niet behandelen, in afwachting van de formatie-onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks.

Ex-vrouw Poetin duikt na vier jaar radiostilte op aan Franse kust met twintig jaar jongere man
Sinds hun scheiding vier jaar geleden is er bijna niets meer vernomen van Ljoedmila, de voormalige vrouw van de Russische president Poetin. Maar de voormalige 'First Lady' van Rusland is weer opgedoken in de Russische pers: met een nieuwe, twintig jaar jongere man en een villa aan de Franse kust die ruim zes miljoen euro heeft gekost.

Waarom deze Italiaan toch optrad voor een lege zaal - en daarvoor nu alle lof krijgt
Alle 240 stoelen in het Teatro del Popolo waren onbezet. Geen kaartje was er voor de voorstelling in het Noord-Italiaanse stadje Gallarate verkocht. Zelfs de kassajuffrouw was naar de kleedkamer gestapt om Giovanni Mongiano te vertellen dat hij wel naar huis kon en deze avond maar snel moest vergeten. Mongiano weigerde, ging toch het toneel op en speelde voor de lege zaal zijn monoloog. Uit heel Italië klinkt nu lof en virtueel applaus voor de 67-jarige toneelspeler.

De Russische president Vladimir Poetin. Beeld ap
De Russische president Vladimir Poetin.Beeld ap

Video van de dag

Jan Rothuizen moet de straat op, daar ontstaan de ideeën voor zijn tekeningen. Kom morgenavond naar De Balie en zie hem live tekenen. Volkskrantlezers krijgen korting.

Vanavond op tv

Als u geen genoeg kunt krijgen van de komst van de reuzenpanda's, dan heeft u geluk: zowel bij Pauw als bij RTL Late Night wordt uitgebreid nagepraat over 'de grootste transfer uit de vaderlandse geschiedenis'. Op NPO 3 kunt u om 20.30 uur de telefilm Vind die domme trut en gooi haar in de rivier bekijken, een rauwe film van regisseur Ben Brand. Al onze tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Zo kiest u de perfecte school voor uw kind
Het maakt veel uit naar welke school een kind gaat, concludeert de Onderwijsinspectie. Maar het kiezen van de perfecte school is een hels karwei. Drie adviezen. (+)

Wasbare luiers zijn zo gek nog niet

De moderne wasbare luier is een broekje met inlegvel. Je bespaart er grondstoffen, energie en geld mee. (+)

In Le Luc leven de Fransman en de Maghrebijn niet samen
Scoort het Front National van Marine Le Pen in Noord-Frankrijk vooral op economische punten, in het Zuiden draait alles om behoud van de Franse identiteit. Geen beter voorbeeld dan het vrolijke stadje Le Luc, een bolwerk van gelukkige populisten. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4/week.

Over overdaad aan suiker, zout en vet hoor je Hertzberger niet
De fijne afstemming op de voeding die bij jou past, biedt de magnetronmaaltijd niet, betoogt directeur van Bionext, Bavo van den Idsert, in dit opiniestuk.

Op zoek naar een Zuid-Afrikaanse Nelson Mandela
Een Zuid-Afrikaanse Nelson Mandela, dat vond regisseur Jean van de Velde (60) wel tijd. Voor zijn film Bram Fischer, over Mandela's advocaat, wilde hij nu eens geen Brit of Amerikaan. Dat bleek verre van eenvoudig. (+)

Panda's zijn niet lief, het zijn luie, obese sukkels

De panda's zijn vanavond aangekomen in Nederland, maar ze komen Sylvia Witteman nu al de keel uit. 'Panda's lijden aan hetzelfde euvel als de leden van ons Koninklijk Huis: je ziet je ze nooit eens gewoon in de rij staan voor de pinautomaat, maar op het internet buitelen ze je om de oren.' (+)

Een speciale panda shop is ingericht in Ouwehands Dierenpark. Beeld anp
Een speciale panda shop is ingericht in Ouwehands Dierenpark.Beeld anp
Meer over