Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Een dag na de verkiezingen haalt vertrekkend PvdA-kamerlid Jan Vos uit naar voorzitter Hans Spekman: 'Het is ondenkbaar dat onze partijvoorzitter zijn conclusies niet trekt.' Ondertussen heeft het Rotterdamse CDA-raadslid Turan Yazir zich tijdelijk teruggetrokken uit de lokale politiek na ernstige bedreigingen. Verder in de Volkskrant Avond: de horroravond van NOS-presentatrice Dionne Stax en werkgevers bieden rokende werknemers geld om te stoppen met roken, helpt zo'n beloning?

Redactie
Presentatrice Dionne Stax in de studio voorafgaand aan de Uitslagenavond bij de NOS. Beeld anp
Presentatrice Dionne Stax in de studio voorafgaand aan de Uitslagenavond bij de NOS.Beeld anp

Vandaag belangrijk

CDA-raadslid Turan Yazir stapt uit lokale politiek na ernstige bedreigingen

Het Rotterdamse CDA-raadslid Turan Yazir (42) trekt zich tijdelijk terug uit de lokale politiek, vanwege ernstige bedreigingen aan zijn adres. Aanleiding is een artikel van zondag in de krant Sabah, spreekbuis van de Turkse regering, waarin hij ervan wordt beschuldigd het vuurtje in de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije stevig te hebben opgestookt.

Vertrekkend PvdA-Kamerlid Jan Vos: 'Spekman moet opstappen'

Hans Spekman, voorzitter van de PvdA, moet opstappen. Hij organiseerde een campagne die niet aansloot bij de tijdgeest en wil terug naar de negentiende eeuw. Dat schrijft Jan Vos, een van de vertrekkende Kamerleden van de PvdA, in een ingezonden stuk in de Volkskrant. De PvdA verloor bij de verkiezingen 29 van de 38 Kamerzetels, een historische nederlaag.

VVD'er Edith Schippers gaat coalitiewensen verkennen

De VVD heeft Edith Schippers voorgedragen als verkenner. Alle dertien fractieleiders hebben met de voordracht ingestemd tijdens een kort beraad met Kamervoorzitter Khadija Arib. Schippers gaat de komende dagen afzonderlijk met alle partijen praten om te inventariseren welke coalitiewensen er leven.

Alleen tegengaan opwarming aarde kan Australisch Groot Barrièrerif nog redden

Het beroemde Groot Barrièrerif bij Australië kan alleen nog worden gered als de opwarming van de aarde wordt tegengegaan. Beperking van watervervuiling en het bestrijden van overbevissing zijn niet voldoende om het massaal verbleken van het koraal te voorkomen. Dat zeggen wetenschappers deze week in het tijdschrift Nature.

Kamervoorzitter Khadija Arib ontvangt donderdag Edith Schippers. Beeld anp
Kamervoorzitter Khadija Arib ontvangt donderdag Edith Schippers.Beeld anp

Video van de dag

De vraag komt onvermijdelijk op GroenLinks af, als grootste winnaar van de verkiezingen: kan de partij regeren?

Vanavond op tv

Bent u de verkiezingen een beetje moe? In deze tv-programma's komen termen als formatie, zetels en stemgedrag gegarandeerd niet voor. Kijk bijvoorbeeld Volle Zalen (NPO2, 21.10 uur), waarin Cornald Maas bij de repetities van de nieuwe musical De Marathon is. Voetballiefhebbers zappen natuurlijk naar Ajax - FC Kopenhagen (RTL 7, 21.00 uur). Of kijk Enchanted (Net 5, 20.30 uur), een geestige familiefilm die oude Disney-successen beschaafd bespot en verdraait. Bekijk hier de rest van onze tv-tips.

Morgen in de krant

Hoe dichter bij de grens, hoe minder links

Electoraal geograaf Josse de Voogd kent Nederland op zijn duimpje. Hij legt verbanden tussen politiek, geschiedenis en geografie, en maakt daarvan verrassende kaarten. Zijn stokpaardje is dat wij randstedelingen niet zien wat er in de rest van Nederland gebeurt (+). 'Voor elke stem erbij in het Westen, verliest de PvdA er twee in de provincie.'

Dionne's horroravond: vage exitpolls en falende techniek

'Oh, Rob het is mijn avond gewoon niet', verzuchtte Dionne Stax woensdagavond laat tegen haar collega Rob Trip in de NOS-verkiezingsstudio. Stax had grote moeite om een tweet op haar enorme scherm te toveren. 'We konden in de regiekamer wel door de grond zakken' (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

Beter voorbereid dan ooit: zo wil GroenLinks nu eens zonder tumult de macht bereiken

De vraag komt onvermijdelijk op GroenLinks af, als grootste winnaar van de verkiezingen: kan de partij regeren? Het wordt een politieke ontmaagding, maar team-Klaver is voorbereid (+).

Deze broers zorgen voor de renaissance van dance muziek

Electronic Dance Music, kortweg EDM, had de naam nogal plat en kinderachtig te zijn. Maar er is een ware renaissance gaande. De Nederlandse succesbroers Showtek leggen uit hoe 1) de hokjesgeest verdampt en 2) het heuse livemuziek aan het worden is (+).

Mark Rutte en Jesse Klaver op donderdag voorafgaand aan de bijeenkomst met de partijleiders en Kamervoorzitter. Beeld ap
Mark Rutte en Jesse Klaver op donderdag voorafgaand aan de bijeenkomst met de partijleiders en Kamervoorzitter.Beeld ap

Stoppen met roken samen met je collega's

Stop met roken en je krijgt 350 euro: vijftig werkgevers doen mee aan een project van de universiteit Maastricht om hun medewerkers van hun verslaving af te helpen (+). Helpt zo'n beloning?

Als ik de BBC Dad was had ik mijn echtgenote enorm toegeschreeuwd
Veel kijkers hadden medelijden met de moeder in het filmpje van de 'BBC Dad', maar Aaf Brandt Corstius vindt de Dad de zieligste (+).

null Beeld
Beeld
Meer over