Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Zwemster Sharon van Rouwendaal heeft vandaag een gouden medaille veroverd op de 10 kilometer openwaterzwemmen bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. En Brussel gaat de vrijheid van internetdiensten als Whatsapp en Skype aan banden leggen. Ze moeten voldoen aan eisen van beveiliging en privacy. Verder in de Volkskrant Avond: het persoonlijke verslag van een dochter die een demente vader heeft en raakt de mensheid onvruchtbaar omdat we worden blootgesteld aan giftige plastics?

Sharon van Rouwendaal met de gouden medaille voor de 10 km openwaterzwemmen tijdens de Olympische Spelen van Rio. Beeld anp
Sharon van Rouwendaal met de gouden medaille voor de 10 km openwaterzwemmen tijdens de Olympische Spelen van Rio.Beeld anp

Vandaag belangrijk

Sharon van Rouwendaal zwemt naar goud in 10 kilometer open water

Zwemster Sharon van Rouwendaal heeft een gouden medaille veroverd op de 10 kilometer openwaterzwemmen bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Van Rouwendaal deed dat door al voor de laatste ronde van de race op kop te gaan zwemmen. Die positie gaf ze tot de finish niet meer prijs.

Turkse politie pakt 136 medewerkers op van rechtbanken Istanbul

De Turkse politie heeft maandag invallen gedaan in drie gerechtsgebouwen in Istanbul nadat arrestatiebevelen waren gegeven voor 173 medewerkers van de rechterlijke macht. Van hen zijn er 136 opgepakt. De invallen zijn onderdeel van een onderzoek naar de mislukte staatsgreep op 15 juli.

EU verbiedt hoge boete op aflossen van hypotheek

Banken mogen nieuwe hypotheekbezitters niet langer een hogere boete dan nodig opleggen als ze versneld hun schuld willen aflossen. Daartoe zijn nieuwe Europese regels ingevoerd die sinds 14 juli van kracht zijn.

'Brussel gaat internetdiensten als Skype en Whatsapp aan banden leggen'

Onder het mom van 'gelijke monniken, gelijke kappen' gaat de Europese Commissie de vrijheid van internetbedrijven aan banden leggen. Onlinediensten die concurreren met de traditionele telecombedrijven moeten voldoen aan de eisen van beveiliging en privacy die Europa al decennia stelt aan bijvoorbeeld aanbieders van vaste telefonie.

null Beeld epa
Beeld epa

Sportzomer Live

Rio Live - Bouwmeester wacht op medalrace in windstille baai

Een vruchtvolle dag. Zwemster Sharon van Rouwendaal pakte als eerste Nederlandse vrouw goud op de 10 kilometer open water. Dafne Schippers won eenvoudig haar serie op de 200 meter sprint. Marit Bouwmeester gaat, als de wind het toelaat, zeilen voor goud - ze is al zeker van brons. Verder spelen de hockeysters vanavond in de kwartfinale de kraker tegen Argentinië en strijden de Nederlandse beachvolleybalkoppels Nummer/Varenhorst en Brouwer/Meeuwsen tegen elkaar om een halve finaleplaats. Lees hier het liveblog

Hier moet u vannacht voor opblijven

De olympische dag begon goed voor Nederland. Zwemster Sharon van Rouwendaal won goud op de 10 kilometer openwater. Verder oordeelde de rechtbank in Arnhem dat turner Yuri van Gelder in Rio de Janeiro met zijn gedrag ondermijnend is geweest voor het Nederlands olympisch team. En, na de teleurstelling van de 100 meter, won Dafne Schippers haar serie voor de 200 meter met gemak. "Ik voelde me weer goed, eindelijk." En er is nog meer in Rio, dit is waar u vannacht voor moet opblijven.

Video van de dag

Voeding is een belangrijk onderdeel van het leven van een topsporter. En dat is meer dan alleen borden pasta bunkeren. Dít eten onze olympiërs.

Vanavond op tv

Kijk Van Nablus naar Ninevé (NPO 2, 21.15 uur) over de geheimen van de druzen in Libanon. Voor de nachtuilen: deel 1 van Stephen Fry: Out there (NPO 2, 23.20 uur) wordt uitgezonden, het tweeluik over de homo-emancipatie wereldwijd. Of kijk de docu Mein Name sei Altmann (ARD, 23.30 uur) over de beruchte oorlogsmisdadiger en SS'er Klaus Barbie, die na de oorlog een grote rol speelde in het netwerk van oude en jonge nazi's. Zin in iets anders? Bekijk de rest van onze tv-tips.

Morgen in de krant

Vrees voor Erdogans vrijage met Poetin

De relatie tussen Turkije en zijn westerse bondgenoten is in snel tempo aan het verzuren. Het land dreigt het vluchtelingenakkoord met de Europese Unie op te zeggen en flirt met de Russische president Poetin. Maandag voegde het daar een nieuwe stap aan toe. Als NAVO-bondgenoten weigeren luchtverdedigingssystemen aan ons te verkopen, zullen we daarvoor andere partners moeten zoeken, waarschuwt de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu in de Duitse krant Bild.

Het hele land kijkt naar Poetins megaproject

Twee oevers, twee werelden, twee kanten van een medaille. Een brug verbindt. In een tijd van polarisatie portretteren correspondenten deze zomer een brug waar ze zich over verbazen. Brengt de brug mensen bij elkaar? Vandaag: van Rusland naar de Krim.

'Ik kan niks. Ik weet niks. Ik ken hier niemand'

De vader van Agnes Sommer lijdt aan dementie en woont in een verzorgingstehuis. Van haar bezoek doet ze op even serene als grappige wijze verslag aan haar familie. In de Volkskrant een selectie.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Zicht op de brug vanaf het dorp Taman in het zuiden van Rusland. Beeld Yuri Kozyrev
Zicht op de brug vanaf het dorp Taman in het zuiden van Rusland.Beeld Yuri Kozyrev

Klopt dit wel: Is de onvruchtbaarheidsapocalyps nabij?

Raakt de mensheid onvruchtbaar omdat we worden blootgesteld aan giftige plastics? Die vraag duikt om de zoveel tijd op, maar telkens bleek het onderzoek achter zulke claims rommelig of onbetrouwbaar. Spermacellen tellen is een lastig klusje en het aantal cellen per zaadlozing schommelt bij mannen nou eenmaal behoorlijk. Knap lastig om daar een dalende lijn door te trekken.

'Ik hoorde bij blanke Nederlanders, alleen was ik bruin'

Welke rol speelt afkomst in Nederland? Dat onderzoekt Robert Vuijsje in een reeks interviews. Acteur Yannick Jozefzoon (26): 'Tot de toneelschool had ik nooit over mijn kleur hoeven nadenken.'

Column Sylvia Witteman: Uiteindelijk liep het goed af

In voormalig Joegoslavië kun je tegenwoordig heel aardig op vakantie. Ik ging naar Mostar om de brug te zien, de beroemde 'brug tussen twee culturen'. In de ene cultuur liep het tegen de 40 graden en je kon er kruidige gehaktrolletjes eten. In de andere cultuur ook. De brug zelf was spekglad, niet van ijzel, maar vanzelf. Ik moest me aan de leuning vastklampen om niet tussen die twee culturen ten val te komen. (Tip: teenslippers met plateauzolen maken je 10 centimeter langer. Verder hebben ze uitsluitend nadelen.)

Yannick Jozefzoon. Beeld Robin De Puy
Yannick Jozefzoon.Beeld Robin De Puy
Meer over