Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

De Tsjadische oud-dictator Hissène Habré is maandag in Senegal tot levenslange celstraf veroordeeld wegens genocide, martelingen en andere misdaden tegen de menselijkheid. Een unicum: voor het eerst werd een Afrikaanse leider in een Afrikaans land veroordeeld. Verder leest u in deze editie van de Volkskrant Avond over het besluit van staatssecretaris Dekker om geen subsidie toe te kennen aan een islamitische school, een interview met zangeres Grace Jones en hoe u vanaf de bank kunt bijdragen aan Alzheimer-onderzoek.

Grace Jones. Beeld afp
Grace Jones.Beeld afp

Vandaag belangrijk

Tsjadische oud-dictator Hissène Habré in Senegal tot levenslang veroordeeld

De Tsjadische oud-dictator Hissène Habré is maandag in Senegal tot levenslang veroordeeld wegens genocide, martelingen en andere misdaden tegen de menselijkheid. In de rechtbank in Dakar vielen slachtoffers van zijn schrikbewind elkaar huilend in de armen van vreugde en opluchting.

Meteen hoofdpijndossier voor nieuwe Rijks-directeur Taco Dibbits

Als Taco Dibbits op 15 juli het roer bij het Rijksmuseum overneemt, kan hij meteen met een nieuw hoofdpijndossier aan de slag: het museum in Amsterdam dreigt mogelijk een deel van zijn rijkssubsidie kwijt te raken. Hij volgt Wim Pijbes op, die per 15 juli afzwaait.

Minder zeeijs op Noordpool dan ooit

Aan de Noordpool is nog nooit zoveel ijs gesmolten, een gevolg van de opwarmende aarde. Opvallend genoeg blijft water aan de Zuidpool opvallend koud. 'Wat we zien is een continue daling van het zeeijsvolume met daaroverheen de natuurlijke variatie', zegt hoogleraar Michiel van den Broecke.

Ministerie weigert geld voor moslimschool

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) weigert geld beschikbaar te stellen voor een nieuwe islamitische middelbare school in Amsterdam. Volgens Dekker is het - na extremistische uitspraken van een bestuurslid - onduidelijk of de school de 'wettelijke burgerschapstaak' kan vervullen.

Medewerkers van het Alfred Wegener Institute for Polar and Marine Research (AWI) meten de ijsdikte in de Noordelijke IJszee. Beeld epa
Medewerkers van het Alfred Wegener Institute for Polar and Marine Research (AWI) meten de ijsdikte in de Noordelijke IJszee.Beeld epa

Vanavond op tv

Als u nu de televisie aanzet, ziet u Max Moszkowicz die op zoek naar zijn eigen identiteit door in de geschiedenis van zijn eigen advocatenfamilie te duiken (NPO 2, 20.30). Max filmde zijn vader Robert, 6 jaar lang. Lees hier het dubbelinterview. Ziet u liever een in topvorm verkerende Robert de Niro? Zap dan om 21:55 uur naar Canvas voor de filmklassieker The Raging Bull van Martin Scorsese. Niet overtuigd? Hier vindt u al onze andere tv-tips.

Robert De Niro als Jake LaMotta met gezin in Raging Bull. Beeld
Robert De Niro als Jake LaMotta met gezin in Raging Bull.Beeld

Video van de dag

'Vermoedelijk 700 migranten verdronken tussen Italië en Libië', een nieuwskop die triest genoeg weinig verbazing meer wekt. We weten vaak ook niet exact hoeveel migranten er zijn gestorven in de Middellandse Zee. Hoe kan dat?

Tekst gaat verder onder de video.

Morgen in de krant

Iedereen kan dementie-onderzoek helpen met speciale game (+)

Sinds kort kan iedereen het dementie-onderzoek een handje helpen door een (gratis) video-spelletje op de telefoon te downloaden en te spelen. Het gaat om een navigatiespelletje met zeemonsters. Door de stuurmanskunst te observeren van grote aantallen gamers, hopen wetenschappers te doorgronden hoe het gemiddelde brein zich oriënteert in de ruimte en navigeert. Mensen met dementie kunnen dat vaak slecht.

'Deze mensen wilden voor hun dorpje vechten' (+)

Ze waren gekomen, zo zeiden ze zelf, om hun onvrede te betuigen, om hun stem te laten horen tegen de komst van 1500 vluchtelingen naar een kleine gemeente als Geldermalsen. Ze wilden uiting geven aan hun hun angsten, woede en frustratie; ze hadden zeker niet de bedoeling om te rellen. Maar daar draaide het wel op uit, die geruchtmakende 16 december 2015 toen Geldermalsen breaking news werd.

Grace Jones 'Als de seks echt heel lekker is, begin ik te huilen' (+)

Zangeres Grace Jones (68), die decennialang kleur gaf aan de popcultuur, verruimt nog steeds graag de geest, komt met een nieuw album en is verliefd. O jaaaa.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Het protest in Geldermalsen, in december 2015 Beeld anp
Het protest in Geldermalsen, in december 2015Beeld anp
Grace Jones op haar 42ste verjaardag in New York, 1990. Beeld Ron Galella / WireImage
Grace Jones op haar 42ste verjaardag in New York, 1990.Beeld Ron Galella / WireImage

'Ik voelde me door de bekentenis voor het eerst belangrijk' (+)

Het Openbaar Ministerie erkent dat bij de roemruchtige Hilversumse showbizzmoord sprake is geweest van een gerechtelijke dwaling en eiste maandag vrijspraak voor Martien Hunnik die bijna acht jaar in detentie en tbs-klinieken vastzat. Volgens het OM is het enige harde bewijs in de zaak - een schuldbekentenis van de verdachte - onbetrouwbaar vanwege diens psychische problemen.

'Ik heb domme dingen gedaan, gelukkig heb ik me herpakt' (+)

Welke rol speelt afkomst in Nederland? Dat onderzoekt Robert Vuijsje in een reeks interviews. Rapper Sevn Alias (19): 'Ik ben er niet vies van om deuren in te trappen.'

Sylivia Witteman: De leukste papa van de buurt (+)

Mijn kinderen hebben een apparaatje waarmee ze YouTube op de tv in de huiskamer kunnen zien en sindsdien kijk ik onvrijwillig mee naar brandende racewagens, voetballers die elkaar de gruwelijkste blessures schoppen en geesteszieke mensen die, om een weddenschap of gewoon voor de lol, dingen doen waar je stante pede aan kunt sterven. 'Gaan jullie mee naar buiten jongens?', zei ik, maar ze hoorden me niet'

Martien Hunnik (rechts) met zijn partner. Beeld anp
Martien Hunnik (rechts) met zijn partner.Beeld anp
Sevn Alias: 'Tot op de dag van vandaag weet ik niet wat Pinkpop precies is.' Beeld Linda Stulic
Sevn Alias: 'Tot op de dag van vandaag weet ik niet wat Pinkpop precies is.'Beeld Linda Stulic
Meer over