Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Na twintig jaar draait het kabinet de privatisering van ProRail terug. Het bedrijf wordt ondergebracht bij het ministerie van Infrastructuur. De kansen dat Trump president van de Verenigde Staten wordt, zijn opnieuw gekrompen. Clinton loopt uit in de peilingen. Verder in de Volkskrant Avond: de comeback van Kings of Leon en undercover in de wereld van webcamseks met minderjarige Filipijnse meisjes.

Kings of Leon. V.l.n.r.: Nathan, Caleb, Jared en Matthew Followill.

Kabinet maakt einde aan zelfstandigheid ProRail
Spoorbeheerder ProRail komt onder directe controle van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I en M). Het kabinet heeft besloten ProRail, officieel sinds 2004 een zelfstandige BV met I en M als enig aandeelhouder, om te vormen tot een zelfstandig bestuursorgaan. Daarmee maakt het kabinet na 21 jaar een einde aan de 'opdeling op het spoor' na de invoering van de marktwerking. Onder Paars-2 van premier Wim Kok werd bepaald dat de NS voortaan verantwoordelijk werd voor het personenvervoer en ProRail voor de infrastructuur, beide met een grote mate van zelfstandigheid maar met de staat als aandeelhouder.

Trumps positie hopeloos; Clinton wint nu forse meerderheid Electoral College
De positie van Donald Trump in het Electoral College, dat de president kiest, wordt hopeloos. Door zijn plotselinge val in de peilingen in Utah, een Republikeinse staat, zijn Trumps kansen op het presidentschap nog kleiner geworden. Met nog drie weken te gaan, komt Hillary Clinton nu in de meest betrouwbare berekeningen uit op maximaal 338 van de 270 benodigde kiesmannen. Trump blijft steken rond de 200 kiesmannen.

Belgische regering bereikt akkoord, maar verdeeldheid blijft
Met een State of the Union op zondag probeerde de Belgische premier Charles Michel (MR) het beeld van een regering in crisis te keren. Hij presenteerde er het begrotingsakkoord, dat de diepe impasse in de Belgische politiek beëindigt. Maar hij kon niet verhullen dat de vier coalitiepartijen de meest heikele dossiers voor zich uit hebben geschoven, en dat zijn regering verdeeld blijft.

Aan vooravond van offensief tegen Mosul lopen spanningen tussen Turkije en NAVO op
Aan de vooravond van een offensief tegen het IS-bolwerk Mosul in Irak loopt de spanning op tussen twee van de hoofdrolspelers, de NAVO-bondgenoten VS en Turkije. De Turkse president Tayyip Erdogan is vastbesloten zijn leger in te zetten. De Amerikanen zien dat met lede ogen aan, omdat Irak - dat het offensief moet leiden - geen Turkse gevechtstroepen op zijn grondgebied wil.

Belgische premier Charles Michel presenteert het begrotingsakkoord.Beeld epa

Video van de dag

Tamar viel op een mooi, lief meisje. Toen ze hoorde dat Sophie een transvrouw is, ging ze haar even helemaal anders bekijken - vervelend. Tot ze begreep dat iemand vrouw is als ze zelf wéét dat ze vrouw is. Een gesprek met Tamar en Sophie over hun liefde

Vanavond op televisie

In Tegenlicht is er aandacht voor rechtshulp. Voor veel mensen op de wereld te duur, te corrupt of helemaal niet beschikbaar. (NPO 2, 21.05 uur). Een nieuwe aflevering van Zondag met Lubach ziet u op NPO 3, om 21.45 uur. Op BBC 2 kunt u kijken naar The greatest tomb on earth, een documentaire over de tombe van de eerste keizer van China, bewaakt door het beroemde terracottaleger. Bekijk hier de rest van onze tv-tips.

Morgen in de krant

Undercover in de wereld van webcamseks met minderjarigen (+)
Filmer Jacco Groen en journalist Peter Dupont reisden undercover langs de duistere krochten van het internet. Dupont doet zich voor als pedoseksueel. Hij surft langs sites waarop kinderen voor de camera alles doen en laten doen wat hun bekijker tegen betaling bestelt. En daar blijft het niet bij. Een reis naar de oorsprong van zulke 'liveshows' voert de documentairemakers naar de Filipijnen, waar diezelfde kinderen ook zonder webcam te koop blijken te zijn.

'Ik ben de laatste die tussen jullie en de apocalyps in staat' (+)
Het gaat er niet om of Hillary Clinton een mijlpaal kan bereiken, door de eerste vrouwelijke president te worden - het gaat om Donald J. Trump, de verbazingwekkende presidentskandidaat. Mark Leibovich van The New York Times interviewde Clinton in Toledo, waar de witte arbeiders wonen die zo'n verrassend vruchtbare voedingsbodem vormden voor haar tegenstander, de miljardair. Clintons minachtig voor Trump was van meet af aan duidelijk.

Gezond: worden kinderen nooit misselijk in de speeltuin? (+)
Menig volwassene loopt groen aan op de ronddraaiende speeltoestellen, terwijl de gemiddelde vierjarige jubelend ronde na ronde overleeft. Hoe kan dat? Werkt het evenwichtsorgaan van kinderen soms anders?

Stil uit de documentaire Grenzeloos Misbruikt. Webcamseks met kinderen is in arme, veelal Aziatische landen geen zeldzaamheid.Beeld EO

'Het avontuur zoeken - zo wil ik schaken' (+)
Hij geldt als de grootste belofte van het vaderlandse schaken en werd in augustus in Amsterdam Nederlands kampioen. Jorden van Foreest reageert op vijf uitspraken over hem van grootmeester Loek van Wely.

'Bloedband' Kings of Leon maakt frisse comeback (+)
Neem drie broers en een neefje uit Nashville, dan heb je de band Kings of Leon, een sensatie in 2003. Ze kregen mot, maar ze zijn terug, met een nieuw album.

Aaf Brandt Corstius: zo wordt de pannenkoekplant meer dan een plant (+)
Aaf Brandt Corstius vindt het zielig voor de cactus dat de pannenkoekenplant nu de aanvoerder van de grote zet-je-huis-vol-met-planten-hype is. Neemt niet weg dat ook zij er eentje heeft gekocht. Wil er nog iemand een stekje?

Schaaktalent Jorden van Foreest (17) in actie.Beeld Jiri Buller
Meer over