Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Terwijl de irritatie tussen Europa en Turkije in de nasleep van de mislukte staatsgreep toeneemt, komt het vluchtelingenakkoord tussen de twee partijen steeds verder onder druk te staan. Ook maakte het CDA vandaag bekend dat oud-premier Piet de Jong (101) is overleden. Vanaf 1967 gaf hij leiding aan het eerste na-oorlogse kabinet dat de rit uitzat. Verder in de Volkskrant Avond: in Oost-Groningen kijkt niemand op van grote velden vol hennep en Thomas van Aalten over 'kuthomo' roepen met een kind op je rug.

Piet de Jong. Beeld Jiri Buller
Piet de Jong.Beeld Jiri Buller

Vandaag belangrijk

Oud-premier Piet de Jong (101) overleden

Voormalig premier Piet de Jong is overleden, zo bevestigt zijn partij het CDA. Hij overleed vorige week woensdag na een kort ziekbed. Vandaag vond in familiekring de uitvaart plaats. De Jong, geboren op 3 april 1915, is 101 jaar oud geworden. Hij was minister-president van 1967 tot 1971.

EU heft visumplicht Turkije niet op, migratiedeal verder onder druk

Terwijl de wederzijdse irritatie tussen Europa en Turkije in de nasleep van de mislukte couppoging toeneemt, komt het vluchtelingenakkoord dat Ankara eerder dit jaar sloot met de Europese Unie steeds verder onder druk te staan. Turkije dreigt het akkoord op te zeggen als Europa de visumplicht voor Turken niet binnen enkele maanden opheft. Brussel houdt onverkort vast aan de voorwaarden voor visumvrij reizen.

Extra veiligheidsmaatregelen Schiphol blijven 'komende tijd' van kracht

De extra veiligheidsmaatregelen op en rondom de luchthaven Schiphol blijven de komende tijd van kracht. Dat is maandag besloten door de zogeheten driehoek (burgemeester, hoofdofficier van justitie en Koninklijke Marechaussee/politie) van Haarlemmermeer in overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

VS voeren luchtaanvallen uit op IS in Libië

De Verenigde Staten hebben maandag luchtaanvallen uitgevoerd op Islamitische Staat in de havenstad Sirte, de voorpost van de terreurorganisatie. De Libische interim-regering Government of National Accord (GNA) vroeg het Amerikaanse leger om de aanvallen uit te voeren.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

TV-tips

Zin in een avond voor de buis? Humberto Tan is terug op zijn plek als gespreksleider bij RTL Late Night. Verder kunt u kijken naar de eerste aflevering van een nieuw reisprogramma over het Midden-Oosten en de film Mon pire cauchemar, met Isabelle Huppert als arrogante Parijse galeriehoudster. Bekijk hier de rest van onze tv-tips.

Sportzomer

Sportzomer Live - KNVB neemt opzet Johan Cruijff Schaal onder de loep

De KNVB gaat de opzet van de Johan Cruijff Schaal evalueren. Na twintig edities heeft de wedstrijd nog niet dezelfde uitstraling als de bekerfinale en de voetbalbond zou dat wel graag willen. 'Om dat voor elkaar te krijgen willen we naar een aantal aspecten kijken hoe we dat kunnen verbeteren', zegt Gijs de Jong, operationeel directeur betaald voetbal van de KNVB.

Sagan tekent voor drie jaar bij Duitse Bora-Hansgrohe

De Slowaakse wereldkampioen Peter Sagan (26) heeft voor drie jaar getekend bij de Duitse wielerploeg Bora-Hansgrohe. Sagan neemt onder andere zijn broertje Juraj en Maciej Bodnar mee van zijn huidige ploeg Tinkoff, die er na dit seizoen mee stopt.

Video van de dag

Frank Ocean lijkt na vier jaar eindelijk met z'n tweede album te komen. Er zijn artiesten die ons geduld nog erger op de proef stelden.

Morgen in de krant

Rio krijgt flinke laag make-up om ellende te verhullen (+)

De Olympische Spelen in Rio de Janeiro beginnen vrijdag in een context van politieke en economische malaise. De deelstaat is bankroet, ziekenhuizen zijn in deplorabele staat en het geweld rijst de pan uit. Ter ere van het sportevenement heeft Rio een extra laag make-up gekregen, en tachtigduizend ordetroepen moeten ervoor zorgen dat de stad zijn masker niet voortijdig verliest.

In Oost-Groningen viert hennep hoogtijdagen (+)

Over hennepteelt zijn de gezagsdragers doorgaans niet zo opgetogen. Behalve als het gaat om legale vezelhennep. Dat is namelijk gewoon een nuttig gewas. De auto-industrie schreeuwt erom.

Gelovige katholiek met onverwoestbaar humeur (+)

Lang nadat Piet de Jong was afgezwaaid als minister-president kwam de erkenning. De meest onderschatte premier van Nederland overleed afgelopen woensdag. Hij is 101 jaar oud geworden. De populaire, apolitieke politicus - zo aardig dat de oppositie zich schaamde ruzie met hem te maken - bleef in zijn hartaltijd onderzeebootkapitein.

null Beeld Marcel van den Bergh
Beeld Marcel van den Bergh

Nederland leert New York sociaal bouwen (+)

New York heeft veel, behalve betaalbare woningen. Dus halen ze er Nederlandse architecten bij. Slim bouwen op de vierkante meter is zó Dutch.

'Ik was een belofte' (+)

Welke rol speelt afkomst in Nederland? Dat onderzoekt Robert Vuijsje in een reeks interviews. Schrijver Babah Tarawally (44): 'Ik was de zoon die het ging maken'

'Kuthomo' roepen met een kind op je rug (+)

Op het kruispunt van het Mercatorplein in Amsterdam-West scheurde een chauffeur over het zebrapad terwijl het groen voor de voetgangers was. Een familie werd bijna omvergereden. 'Kankerhoer, faggot!'

Babah Tarawally. Beeld Robin de Puy
Babah Tarawally.Beeld Robin de Puy
Meer over