Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Apenkooien, maar dan voor volwassenen: zo kunnen we obstakelraces het beste omschrijven. Helemaal zonder risico zijn ze niet. Blessures liggen op de loer, vorige week vond zelfs een dodelijk ongeval plaats. Toch doen een kwart miljoen mensen aan obstakelraces. Wat bezielt hen? Verder in uw avondnieuwsbrief: Macron krijgt volgens de exitpolls een absolute meerderheid in het Franse parlement en kent de wielersport, drie weken na de Giro, een Tom Dumoulin-effect?

Een deelnemer aan Strong Viking klimt over een muur. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Een deelnemer aan Strong Viking klimt over een muur.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Vandaag belangrijk

Absolute meerderheid partij Macron in parlement Frankrijk
Bij de tweede ronde Franse parlementsverkiezingen wint de partij van Macron, La République en Marche!, met een grote meerderheid. Volgens een van de exit-polls krijgt de partij 355 van de 577 zetels in de Assemblée Nationale.

Noodtoestand na bosbrand Portugal: dodental opgelopen tot 61
Bij een zware bosbrand in Portugal zijn zeker 61 mensen om het leven gekomen. De situatie in Pedrógão Grande, dat zo'n 200 kilometer ten noordosten van Lissabon ligt, is volgens de autoriteiten zeer zorgwekkend. De bosbranden zijn nog niet onder controle en het dodental blijft oplopen. De autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen.

Iraakse leger begint bestorming historische centrum Mosul
Het Iraakse leger is zondag begonnen aan de bestorming van het historische centrum van Mosul. De Oude Stad, ten westen van rivier de Tigris, is het laatste deel van de stad dat IS-strijders in handen hebben. Mosul was het belangrijkste bolwerk van IS in Syrië.

McDonald's breekt na 41 jaar plotseling met Olympische Spelen
Het meest onwaarschijnlijke huwelijk in de sportsponsoring, dat tussen een hamburgergigant en de grootste sportorganisatie ter wereld, kwam zaterdag na 41 jaren plotseling tot een einde. McDonald's en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) beëindigden per direct hun contract dat nog tot 2020 zou voortduren.

Video van de dag: Waarom honden dood moeten (in films)

Een hond in een film is eigenlijk altijd in levensgevaar. Waarom halen de trouwe viervoeters de eindscène vaak niet?

Vanavond op tv

Game of Thrones aan de Theems: waarom werd niet Boris Johnson maar Theresa May de opvolger van premier Cameron (BBC2, 22.00 uur)? Heeft u meer zin in een film, ga dan voor de klassieker The Shawshank Redemption (Net5, 20.00 uur): het verhaal van Stephen King is zo sterk dat u wel móét smelten. Onze overige tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Obstacle runs: apenkooien voor volwassenen
Vorige week overleed een vrouw bij een obstakelrace. Wat bezielt de deelnemers aan deze populaire risicosport? (+)

Wielrenners op NK tot 16 jaar dragen Dumoulin op handen
Kent de wielersport, drie weken na de Giro, een Tom Dumoulin-effect? Voor veel deelnemers aan de NK tot 16 jaar is hij een groot voorbeeld. Ook al omdat Dumoulin als tiener allerminst een uitblinker was. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

Het gaat goed met de visboer, dankzij ons bewuste eetgedrag
Met 35 procent erbij in tien jaar tijd is de groei van visspeciaalzaken onstuitbaar. De Haagse visboer Den Heijer: 'Mensen betalen graag voor vers en goed.' (+)

Ook deze vaderdag zien vaders hun kind niet door slechte omgangsregelingen
OP vaderdag zitten veel vaders thuis zonder fijn geknutselde boekenlegger of vers gekleide asbak. En zonder kind.

Nieuwe bruin zonder zon-crème mogelijk nieuw wapen tegen huidkanker
Bruin worden zonder zon? Dat is mogelijk, schrijven Amerikaanse onderzoekers in Cell Reports. Ze ontwikkelden een crème die de aanmaak van pigment in de huid stimuleert, waardoor de natuurlijke bescherming van het lichaam tegen schadelijke uv-stralen verbetert. Het middel vormt daarmee mogelijk een nieuw wapen tegen huidkanker. De crème is nog niet verkrijgbaar, maar Amerikaanse wetenschappers boekten opvallende successen in het laboratorium.

Aaf Brandt Corstius: Alles wordt geaccepteerd, behalve autorijdyslexie
Van iedereen wordt elke angst, neurose en afwijking geaccepteerd, besproken en omarmd, maar als je met een open blik en lieve, natte ogen tegen iemand zegt dat je je ongeveer niets engers kunt voorstellen dan met 100 kilometer per uur invoegen op de snelweg, dan nemen ze je niet serieus. (+)

Zonnebaden kan een stuk veiliger met een speciale crème. Beeld anp
Zonnebaden kan een stuk veiliger met een speciale crème.Beeld anp
Meer over