Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Met zijn groots aangekondigde aangifte tegen minister Kajsa Ollongren - in plaats van het aanvragen van een Kamerdebat - voegt Thierry Baudet een nieuwe dimensie toe aan het ongebruikelijke opereren van het Forum voor Democratie. Zijn opstelling maakt hem voor zijn opponenten vooralsnog tamelijk ongrijpbaar. Verder in deze avondnieuwsbrief: drie Nederlandse hulpverleners hebben in Noord-Korea gezien wat het regime zo zorgvuldig afschermt en delen hun ervaringen.

Familie, vrienden en belangstellenden vrijdag in het Marokkaanse Berkane bij de uitvaart van de in Amsterdam omgebrachte Mohammed Bouchikhi. Beeld anp
Familie, vrienden en belangstellenden vrijdag in het Marokkaanse Berkane bij de uitvaart van de in Amsterdam omgebrachte Mohammed Bouchikhi.Beeld anp

Vandaag belangrijk

Argos: De schenkingen van 'weldoener' Van den Ende komen vooral ten goede aan de familie Van den Ende

Joop van den Ende, die bekend staat als een van de grootste weldoeners in de culturele wereld, doet opvallend veel goed voor eigen kring. De personen die baat hebben bij de gulle gaven van zijn Vandenende Foundation, zijn vooral Joop van den Ende en zijn familie. Dat blijkt uit onderzoek van radioprogramma Argos, weekblad De Groene en onderzoeksplatform Investico.

Aanslag rechts-extremist op Afrikanen verhevigt in Italië politiek debat over migratie

Hij koos zijn slachtoffers uit op basis van hun huidskleur: de neofascistische Luca Traini schoot zaterdagochtend vanuit een rijdende Alfa Romeo 147 zes voorbijgangers neer in de Italiaanse stad Macerata, puur en alleen omdat ze zwart waren. De zes slachtoffers, vijf Afrikaanse mannen en een Afrikaanse vrouw, liggen momenteel in het ziekenhuis.

Hulpverleners bij een van de slachtoffers van de aanslag. Beeld reuters
Hulpverleners bij een van de slachtoffers van de aanslag.Beeld reuters

Petitie krijgt veel steun, maar mag Amsterdam wel haar eigen burgemeester kiezen?

Amsterdammers moeten zelf kunnen bepalen wie de opvolger van burgemeester Eberhard van der Laan wordt. Een petitie om dat voor elkaar te krijgen, staat sinds zaterdag online en vindt veel steun. Maar volgens juristen is het plan niet mogelijk binnen Amsterdamse regelgeving.

Brits museum verhuist 'Victoriaanse softporno' naar de kelder en weer terug - lang leve de discussie

Een museum in Manchester heeft een geliefd werk van de schilder John William Waterhouse een week lang naar de kelder verbannen, naar eigen zeggen om als onderdeel van een eigentijds kunstproject hierover een discussie los te maken. Zaterdag werd het schilderij op zijn oude plek teruggehangen.

Video van de dag

Van een nicht die lang kinderloos was gebleven, wist ze wat een groot verdriet dat betekent. Dus toen een homostel in haar omgeving een kinderwens kreeg, besloot Michelle van der Wiel draagmoeder te worden. Het afstaan van het ouderlijk gezag was niet moeilijk, de reacties die ze kreeg wel: 'je zult er wel goed voor betaald krijgen'.

Vanavond op televisie

Als je snel zapt, heb je nog niet veel gemist van aflevering 4 van de veelgeprezen serie Door het hart van China. Dit keer onderzoekt Ruben Terlou wat het taoïsme nu voor Chinezen betekent (NPO 2, 20.15 uur). Aansluitend zie je Simone Kleinsma bij College Tour, waarin ze onder meer vertelt over haar rol als Annie MG Schmidt (NPO 2, 21.05 uur). Meer in een filmbui? Kijk dan Ex Machina (2014), prachtig vormgegeven en volgestopt met vragen en kwesties over kunstmatige intelligentie (Net 5, 23.05 uur). Meer tv-tips vind u hier.

Morgen in de krant

Baudet: ongrijpbaar voor zijn opponenten, maar buiten het Binnenhof domineert hij het politieke debat

Met zijn aangifte tegen minister Kajsa Ollongren voegt Baudet een nieuwe dimensie toe aan het ongebruikelijke opereren van zijn partij. Voor opponenten blijft hij ongrijpbaar, maar buiten het Binnenhof domineert hij het politieke debat. (+)

Marokkaanse gemeenschap verbijsterd over liquidaties: 'We willen hier in vrede leven'

Ruim een week na alweer een mooid op een jonge Marokkaanse Amsterdammer maken vrouwen uit de Marokkanse gemeenschap zich grote zorgen. Want wat bezielt hun jongeren? En wat is eraan te doen? (+)

undefined

null Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Pete Philly zat op dezelfde school als Mark Rutte

Welke rol speelt afkomst in Nederland? Dat onderzoekt de Volkskrant in een reeks interviews. Rapper Pete Philly (37): 'Wanneer Rutte de minister-president is, heb je als land een probleem.' (+)

Cottbus demonstreert, tegen haat en geweld, maar vooral voor de Heimat

De stad Cottbus is klein, maar groot genoeg voor twee parallelle universums. De plaats met 100 duizend inwoners in de Duitse deelstaat Brandenburg wordt gespleten door gewelddadige incidenten met jonge vluchtelingen én met extreemrechts. (+)

undefined

Pete Philly. Beeld Casper Kofi
Pete Philly.Beeld Casper Kofi

Deze drie Nederlandse hulpverleners hebben in Noord-Korea gezien wat het regime zo zorgvuldig afschermt

Noord-Korea grijpt de Olympische Winterspelen, die vrijdag beginnen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang, aan om zich van zijn beste kant te laten zien. Ondertussen lijden de meeste inwoners van het land onder een 'humanitaire noodsituatie', worden basisvrijheden geschonden en heeft het volk te lijden onder natuurrampen. Enkel hulporganisaties zien wat zo zorgvuldig door het regime wordt afgeschermd. (+)

Aaf zou heel 2018 geen kleren kopen. Tot half januari ging dat prima

Aaf nam zich voor om in heel 2018 geen kleren te kopen. Ze vindt koopverslaving namelijk stom. 'Tot half januari ging het prima, maar daarna begon ik vaker te praten over mijn voornemen, en praten over mijn voornemens betekent bij mij meestal dat ik op het punt sta om ze te breken.' (+)

undefined

Meer over