Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Namens slachtoffers van de Syrische strijdgroep Al Nusra eist een groep internationale juristen schadevergoeding van de oliestaat Qatar, die de groepering zou helpen financieren. Als het tot een proces komt, zal dat worden aangespannen in Nederland. Verder in de Volkskrant Avond: Eerlijke beloning voor kunstenaars is ver te zoeken, betoogt Gijs Scholten van Aschat. ‘Kunstenaars die in uurtarieven denken, bestaan eigenlijk niet.’ En de Italiaanse dictator Benito Mussolini vonden Nederlanders destijds zo gek nog niet, zegt Hans Geleijnse in zijn proefschrift.

Leden van Al Nusra staan voor door de terreurgroep vernielde gebouwen. Beeld AFP
Leden van Al Nusra staan voor door de terreurgroep vernielde gebouwen.Beeld AFP

Vandaag belangrijk

Juristen stellen Qatar aansprakelijk voor oorlogsschade die Syriërs door terreurgroep Al Nusra is aangedaan
Namens een groep Syrische vluchtelingen stelt een internationaal consortium van juristen de staat Qatar aansprakelijk voor oorlogsschade die de Syriërs door terreurgroep Al Nusra is aangedaan. Volgens de juristen is Qatar verantwoordelijk omdat het de terreurgroep 'aantoonbaar' financiert. Als het tot een proces komt, zal dat worden aangespannen in Nederland.

Rutte zet zich over zijn weerzin heen en geeft notities over afschaf dividendbelasting vrij
De notities die tijdens de kabinetsformatie ter tafel kwamen toen over afschaffen van de dividendbelasting is gesproken, worden alsnog openbaar gemaakt. Premier Mark Rutte maakte dat maandagmiddag bekend. Na zes maanden geeft hij zijn verzet op. 'Het kabinet maakt een eenmalige uitzondering op de vertrouwelijkheid van zulke documenten', aldus de premier.

Salah Abdeslam bij een eerdere zitting op een rechtbanktekening. Beeld Reuters
Salah Abdeslam bij een eerdere zitting op een rechtbanktekening.Beeld Reuters

Twintig jaar cel voor Salah Abdeslam: rechtbank bevindt hem schuldig aan een terroristische moordpoging
Salah Abdeslam, eens de meest gezochte terrorist ter wereld, is veroordeeld tot twintig jaar cel wegens zijn betrokkenheid bij een dodelijke schietpartij in Brussel in maart 2016. Abdeslam is ook de hoofdverdachte in het proces over de aanslagen in Parijs in november 2015, dat vermoedelijk pas volgend jaar begint.

Kunstenaars behoren veel beter te verdienen
Eerlijke beloning voor kunstenaars is ver te zoeken, betoogt acteur Gijs Scholten van Aschat.

Video van de dag

Met zangeres Nora Fischer maakte muzikant Marnix Dorrestein onlangs een betoverend album, Hush, met moderne vertolkingen van klassieke componisten. In deze video speelt hij een liedje in de archiefkast, maar dan van zijn eigen hand.

Vanavond op televisie

In de aflevering 'Pasta met raapstelen' mengt kok Yvette van Boven (NPO 2, 20.25 uur) de Hollandse en Italiaanse eenvoud. Iets later kun je kijken naar #jesuisdepri (NPO 3, 21.20 uur), een serie waarin Jan Kooijman vijf jongeren volgt die depressief zijn of zijn geweest. Of kijk Jolene (NPO 2, 20.55 uur) een documentaire over het leven van de Amsterdamse barvrouw Jolene Niedick. Bekijk hier de rest van onze tv-tips.

Morgen in de krant

Dit is Salim, gemarteld in Syrië door Al Nusra. Nu wil hij geld zien, van Qatar, via Nederland
Namens slachtoffers van de Syrische strijdgroep Al Nusra eist een groep internationale juristen schadevergoeding van de oliestaat Qatar, die de groepering zou helpen financieren. 'Ik werd geslagen met elektriciteitskabels.' (+)

Het kan allemaal: mosselen bij Paskal Jakobsen, een frietje bij Lil' Kleine, koffie bij Gordon en een biertje bij Cas Jansen
Wie onbewust zin krijgt in mosselfeesten kan vanaf oktober terecht bij Paskal Jakobsen. De leadzanger van succesband Bløf, normaal toch meer van de vocale dan van de culinaire hoogstandjes, opent rond die tijd zijn nieuwe restaurant in Middelburg, zo vertrouwde hij de Zeeuwse krant PZC twee weken geleden toe. (+)

Wat wisten Nederlanders eigenlijk van Mussolini's regime?
De Italiaanse dictator Benito Mussolini vonden we destijds zo gek nog niet, zegt Hans Geleijnse in zijn proefschrift. (+)

Met zijn foto's probeerde Tonio de ziel van Tasha en Tygo te vangen. Beeld Tonio van der Heijden
Met zijn foto's probeerde Tonio de ziel van Tasha en Tygo te vangen.Beeld Tonio van der Heijden

'Ga maar eens op bed je eigen lijf verkennen en de emoties die dat oproept'
Ben je 27, anno nu, niemand die je nog een strobreed in de weg legt in seks en liefde, en dan betrap je jezelf, zoals Daan Borrel, op de gedachte: wat moet ik nou met dat lijf van mij? (+)

Deze kattenfoto's laten zien wat Tonio van der Heijden door zijn lens zag
Mirjam Rotenstreich bundelt kattenfoto's van haar zoon en de gedachten die ze bij haar oproepen in het boek Tonio's blik. (+)

'Kijk nou wat je doet!', schreeuwde de vader, 'je staat godverdomme op mijn nieuwe sneakers!'
Sylvia Witteman liep over de Albert Cuyp, een voormalige volksmarkt waar tegenwoordig vooral heel veel toeristen stroopwafels komen kopen. Ter hoogte van de naast elkaar gelegen, woest concurrerende kipkraampjes 'Chris kip' en 'Benny's chicken' stond een jong gezin, vader, moeder en een meisje van 6, te twijfelen. (+)

Meer over