Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

De schutter die vanuit een hotel in Las Vegas op bezoekers van een muziekfestival schoot, heeft een ongekend bloedbad aangericht. 58 mensen overleden, er zijn 515 gewonden. Dit jaar vielen door kogels al 11.574 doden in de VS. Het aansprakelijk stellen van wapenleveranciers lijkt de enige weg tot verandering, schrijft onze correspondent. Verder in de Volkskrant Avond: onze videoverslaggever liep vandaag en gisteren rond in Barcelona en zag daar vastberaden Catalanen.

Redactie
Bij een schietpartij op de Strip van Las Vegas zijn 58 bezoekers van een muziekfestival gedood. Beeld AP
Bij een schietpartij op de Strip van Las Vegas zijn 58 bezoekers van een muziekfestival gedood.Beeld AP

Schutter richt bloedbad aan in Las Vegas: 58 doden en 515 gewonden
Bij een schietpartij op de Strip van Las Vegas zijn 58 bezoekers van een muziekfestival gedood. Er zijn zeker 515 gewonden. De 64-jarige schutter opende het vuur vanuit een hotelkamer die uitkeek op het festivalterrein. Hij is inmiddels dood; de politie gaat ervan uit dat hij alleen handelde. President Trump noemde het bloedbad 'een kwaadaardige daad'.

EU weigert te bemiddelen tussen Spanje en Catalonië; 'alle vertrouwen in Rajoy'
EU-president Tusk en voorzitter Juncker van de Europese Commissie weigeren te bemiddelen in het gewelddadige conflict tussen Madrid en Barcelona over het Catalaanse streven naar onafhankelijkheid.

Pillen nemen bij een kernramp: heeft dat zin?
Vanaf deze week verspreidt het Ministerie van Volksgezondheid (VWS) extra jodiumtabletten in provincies vlakbij kerncentrales. De pillen beschermen tegen stralingsgevaar in het geval van een kernramp. Drie vragen over deze nieuwe maatregel.

NCRV-legende Dick Passchier overleden - tv-man die steevast het oranjezonnetje liet stralen
De op vrijdag in het Friese Kollum overleden televisiepresentator Dick Passchier was een man die zonder enige ironie een 'oranjezonnetje' liet stralen boven het defilé van burgers dat in de jaren zeventig de verjaardag van koningin Juliana in Soestdijk kwam vieren. 'Over uw scherm trekt 50 meter burger,' zei de presentator dan. En als hij het even niet meer wist tussen al die jonge prinsen: 'Wie dat is hoef ik u natuurlijk niet meer te zeggen, dat ziet u zelf wel.' Couturekwesties waren ook niet zo aan hem besteed: bij gelegenheid noemde hij de jurk van de koningin 'rodekoolachtig'.

Dirk Passchier in 1982. Beeld ANP
Dirk Passchier in 1982.Beeld ANP

Video van de dag

Ze hielden 's nachts de wacht bij de stemlokalen en vormden menselijke kettingen rond de stembussen. Toch konden de vastberaden Catalanen niet voorkomen dat de Spaanse politie hardhandig een deel van de stembureaus ontruimde. Deze man was van plan 'nee' te stemmen, maar was zo geschokt door het geweld, dat het een 'ja' werd.

Vanavond op televisie

Om 21.00 uur op NPO 2 de documentaire De Witte Vlucht over een basisschool in Nijmegen, waar ze er voor alle 25 nationaliteiten in de wijk willen zijn. Hoogopgeleide witte ouders laten de school echter links liggen. En bij Pauw (23.00 uur, NPO 1) schuift politiewoordvoerder Bernhard Jens aan om te praten over de vermiste Anne Faber (25). Zij verdween vrijdagavond tijdens een fietstocht. Meer tv-tips vindt u hier.

bij Pauw (23.00 uur, NPO 1) schuift politiewoordvoerder Bernhard Jens aan om te praten over de vermiste Anne Faber (25). Beeld ANP
bij Pauw (23.00 uur, NPO 1) schuift politiewoordvoerder Bernhard Jens aan om te praten over de vermiste Anne Faber (25).Beeld ANP

Morgen in de krant

Aansprakelijk stellen wapenleveranciers lijkt enige weg tot verandering
Na de grootste schietpartij in de moderne Amerikaanse geschiedenis betrekken de voor- en tegenstanders van wapenbezit weer hun stellingen. Politiek zit de discussie muurvast; het aansprakelijk stellen van wapenleveranciers en fabrikanten lijkt de enige manier om iets te veranderen. (+)

Als Hennis vertrekt, is het leger nog niet gered
Minister Hennis van Defensie verdedigt zich dinsdag in de Tweede Kamer tegen de harde kritiek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid: de wil om een missie door te laten gaan ging stelselmatig boven de veiligheid van het personeel. Het politieke oordeel van de Kamer zal hard zijn, maar niet zonder zelfverwijten. (+)

In de schaduw van Tsjernobyl wordt een kerncentrale gebouwd
De kerncentrale in Varona in Wit-Rusland wordt volgens de regering 'een van de veiligste plekken op aarde'. Maar bij de bouw gebeuren al heel wat ongelukken. Buurland Litouwen maakt zich zorgen. (+)
https://www.volkskrant.nl/4519675

Indietalent Moses Sumney over zijn debuutalbum, liefde en de hopeloze zoektocht naar geïdealiseerde romantiek
Het debuutalbum van indietalent Moses Sumney maakt alle beloften waar, maar pas op: uw romantische illusies gaan eraan.

Van Russische oligarchen, Chinese investeerders of toeristen die steden koloniseren
City for Sale is de titel van het Architectuur Filmfestival Rotterdam 2017, dat op 4 oktober van start gaat. Van wie is de stad? Dat is de vraag waar deze editie om draait.

Vroeger maakten drank, seks en paprikachips een avond onvergetelijk
Maar nu zijn het thuistatoeages, schrijft Sylvia Witteman. 'Ik heb heel wat onvergetelijke avonden meegemaakt toen ik jong was, maar nooit kwamen daar naalden aan te pas.' (+)

Moses Sumney: 'Ik was een gehoorzaam kind dat pas op late leeftijd opstandig werd.' Beeld Casper Kofi
Moses Sumney: 'Ik was een gehoorzaam kind dat pas op late leeftijd opstandig werd.'Beeld Casper Kofi
Meer over