Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Na zondagavond gelooft vrijwel niemand meer dat Marine Le Pen de volgende president van Frankrijk zal zijn. Toch haalde ze 21,4 procent van de stemmen. Is een zege dan toch niet ondenkbaar? Verder in de Volkskrant Avond: bij toeval werd een rups ontdekt die plastic zakken eet, lees hier waarom dat interessant nieuws is. En welke zonnebrand is goed voor huid én milieu?

Marine Le Pen. Beeld afp
Marine Le Pen.Beeld afp

Vandaag belangrijk

Waarom een zege van Le Pen niet ondenkbaar is

Sinds zondagavond gelooft vrijwel niemand meer dat Marine Le Pen de volgende president van Frankrijk zal zijn. Toch boekte ze een mooie uitslag: ze haalde 21,4 procent van de stemmen, tegenover 17,9 procent in 2012. Haar vader Jean-Marie stond in 2002 in de tweede ronde met 16,9 procent. Nog nooit stemden zoveel Fransen op het Front National: 7,6 miljoen, ruimschoots meer dan de 6,8 miljoen bij de regionale verkiezingen van 2015.

Oplossing voor plasticberg is het nog niet, wel interessant: deze rups eet plastic

Een oplossing voor de wereldwijde plasticberg is het voorlopig niet, daarvoor gaat het niet snel genoeg, maar toch: een dier dat kunststof verteert biedt interessante mogelijkheden.

Israëlische tiener blijkt achter 'antisemitische wind' te zitten die door VS waaide

Hij heeft een hoog IQ, maar in sociaal opzicht de intelligentie van een 5-jarige. Tenminste, dat zegt de advocaat van de 18-jarige Michael David Kadar. De Israëlisch-Amerikaanse tiener is aangeklaagd voor de tientallen valse bommeldingen en dreigementen aan het adres van Joodse instellingen in de Verenigde Staten. De 'antisemitische wind' die na het aantreden van president Donald Trump door Amerika waaide, lijkt daarmee grotendeels het werk van een tiener die geld verdiende met het plegen van dreigtelefoontjes.

'Slachting in Amsterdamse grachten': tientallen grote rondvaartboten verbannen

Tientallen grote rondvaartboten worden per 1 januari 2020 uit de Amsterdamse grachten verbannen. De verantwoordelijk wethouder noemt de herverdeling van rondvaartvergunning een succesvolle actie. Reders spreken van 'een slachting' die hen vele miljoenen kost.

De Israëlische tiener die verdacht wordt van dreigtelefoontjes en bommeldingen voor zijn verhoor in Rishon Lezion, Israel. Beeld Reuters
De Israëlische tiener die verdacht wordt van dreigtelefoontjes en bommeldingen voor zijn verhoor in Rishon Lezion, Israel.Beeld Reuters

Video van de dag

Niemand kan beter waarschuwen voor een reis in een gammel bootje over de Middellandse Zee dan iemand die er zelf al eens in heeft gezeten. Bekijk de volledige special via deze link.

Vanavond op tv

Willeke Alberti zit vanavond bij RTL Late Night (RTL 4, 22.30 uur) om de 75ste verjaardag van Barbra Streisand te vieren. Vroeger op de avond kijkt u Fernando Ricksen - De finale strijd (RTL 7, 22.00 uur), een documentaire over de voormalig voetballer van AZ en Glasgow Rangers die getroffen werd door de ziekte ALS. Of kijk de Britse miniserie National treasure (NPO 2, 22.55 uur), gebaseerd op de zaak rond BBC-presentator Jimmy Savile. Bekijk hier de rest van onze tv-tips.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

Morgen in de krant

Emmanuel Macron: ideale schoonzoon met een scherp randje

Toen Emmanuel Macron in augustus 2016 ontslag nam als minister, beet de socialistische premier Manuel Valls hem toe: 'Wil je je kandidaat stellen? Je maakt geen enkele kans!' (+)

De overvaller van een Arnhems gezin werd doodgereden. Hoe ver mag je gaan in de verdediging?

Kogels, een geconfisqueerde bestelauto en een dode overvaller: een beroving van een gezin in Arnhem loopt dramatisch uit de hand. Moeten de slachtoffers worden vervolgd door hun daad? Een reconstructie. (+)

Emmanuel Macron viert op 23 april de verkiezingsuitslag. Beeld afp
Emmanuel Macron viert op 23 april de verkiezingsuitslag.Beeld afp

Krijgt het Afghaanse leger ooit greep op het land?

Aanslag na aanslag heeft het Afghaanse leger te verwerken, en dan kampt het strijdkracht van het land ook met corruptie en desertie. Krijgt het leger ooit grip op Afghanistan? (+)

500 keer tussen de palen

Lionel Messi besliste zondag hoogstpersoonlijk El Clásico met twee goals. De 3-2 in blessuretijd was zowel de nekslag voor Real Madrid als de 500ste treffer van Messi voor Barcelona. De sportredactie van de Volkskrant zocht acht andere juweeltjes op van de Argentijnse stervoetballer.

Veiligheidstroepen bewaken de ingang van het ziekenhuis waar rouwende Afghanen zich hebben verzameld. Beeld ap
Veiligheidstroepen bewaken de ingang van het ziekenhuis waar rouwende Afghanen zich hebben verzameld.Beeld ap

Welke zonnebrand is goed voor huid én milieu?

Welke zonnecrème kies je deze zomer? Als we straks weer in de zon kunnen zitten, waar moeten we dan op letten als we het goed willen doen voor onze gezondheid en voor het milieu?(+)

Trek u niets aan van Midas Dekkers, hij is tenslotte een Oude Witte Man

Sylvia Witteman viert de lente met close-up filmpjes van vogelnestjes. 'Soms liggen ze dicht tegen de camera aan te slapen, dan zie je alleen wat ademend pluis.' Onschuldig escapisme? Niet als het aan Midas Dekkers ligt. (+)

null Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant
Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant
Meer over