Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. De Russische sporters mogen tóch naar de Olympische spelen, zij het onder zeer strenge voorwaarden. In München heeft de politie bekend gemaakt dat de dader van de schietpartij van vrijdag zijn daad een jaar lang heeft voorbereid. Verder in de Volkskrant Avond: Pussy Riot op de Zwarte Cross & op zoek naar de mythische vuurvlinder.

Twee geliefden vieren hun huwelijk voor een dag, een 'ambtenaar' kijkt vol bewondering toe. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Twee geliefden vieren hun huwelijk voor een dag, een 'ambtenaar' kijkt vol bewondering toe.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Vandaag belangrijk

Dader München had schietpartij een jaar voorbereid
De schutter die vrijdag in München negen mensen doodde had zijn aanval een jaar lang voorbereid. Het wapen dat hij gebruikte, had hij illegaal op het internet gekocht. Dit meldden de Duitse autoriteiten zondag op basis van spullen die in zijn huis zijn gevonden.

Rusland onder strenge voorwaarden welkom op Olympische Spelen
De Russische sporters mogen komende maand toch meedoen aan de Olympische Spelen. Wel moeten ze voldoen aan strikte voorwaarden, zei voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zondag via een teleconferentie vanuit Lausanne.

Derde Tourzege Froome, Greipel wint slotrit
Chris Froome heeft zondag voor de derde keer in zijn loopbaan de Ronde van Frankrijk gewonnen. Zoals verwacht kwam de leidende positie van de Brit van Team Sky in de slotetappe niet meer in gevaar. Op de Champs-Élysées sprintte de Duitser André Greipel naar de prestigieuze ritwinst.

Tijgers vallen vrouwen aan in Chinees safaripark - één dode
Siberische tijgers van het Beijing Wildlife Park hebben zaterdag een vrouw omgebracht en een andere verwond, toen de twee uit hun auto waren gestapt in een gebied waar de roofdieren vrij rondlopen.

Plusteken bij een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Een vrouw wordt gegrepen en meegesleurd door een tijger. Beeld Screenshot
Een vrouw wordt gegrepen en meegesleurd door een tijger.Beeld Screenshot

Video van de dag: Big Mac niet verkrijgbaar in Venezuela door voedseltekort

Het volk in Venezuela heeft honger. Het land gaat gebukt onder een inflatie van 700 procent, de economie krimpt dit jaar naar verwachting met 10 procent.

Sportzomer live

Verstappen eindigt als vijfde in Hongarije, Hamilton wint
In het Formule 1-seizoen waarin hij keer op keer verbaast, is het bij de races waar de verwachtingen rond Max Verstappen hooggespannen zijn vooralsnog een anticlimax. Dat was zo in Monaco, waar de 18-jarige Nederlander in zijn Red Bull crashte tijdens de kwalificatie én race. En het was zondag zo in Hongarije, waar Verstappen vijfde werd.

Tourcolumn Lidewey van Noord: Tour wacht op niemand, ook niet op Kittel
In de zestiende etappe gingen Tony Martin en zijn ploeggenoot Julian Alaphilippe samen op avontuur. Martin reed op kop, Alaphilippe zat te sterven in zijn wiel. De jonge Fransman deed denken aan een veulen dat wanhopig probeerde zijn op hol geslagen moeder bij te benen, en dat 175 kilometer lang.

Marcel Kittel. Beeld AFP
Marcel Kittel.Beeld AFP

Vanavond op televisie

Net begonnen: 3 op reis, waar presentator Jan Versteegh een droomreis maakt in de Italiaanse Riviera (20.25 uur, NPO 3). Tijdens Andere Tijden Sport spreekt zwemster Enith Brigitha voor het eerst met haar grote rivale, de Duitse Kornelia Ender. (22.30 uur, NPO 1). Op het Belgische VTM kunt u om 20.35 uur naar de Bond-film License to Kill kijken. Ons complete tv-overzicht ziet u hier.

Jan Versteegh. Beeld Frank Ruiter
Jan Versteegh.Beeld Frank Ruiter

Morgen in de krant

Pussy Riot: Geliefd in het Westen, gehaat in Rusland
Leden van het Russische collectief Pussy Riot fleurden zaterdag het festival Zwarte Cross in Lichtenvoorde op. In een roze tank bedankten Pussy-frontvrouw Nadezjda Tolokonnikova - die een tijd gevangen zat in een Russisch strafkamp - de Achterhoekers voor hun steun. 'Ja, jullie actievoeren heeft zin gehad.' (+)

München laat na schietpartij twee gezichten zien
In de Nymphenburger Höfe heb je de sociale kant en de dure kant. Zo legt de 20-jarige Jihan het altijd uit als vrienden vragen waarom hij met zijn familie in een wit gezandstraald complex aan de rand van de binnenstad van München woont (+) - een gebouw dat de associatie met zakenmensen oproept en niet met uitkeringsgerechtigden zoals Jihans ouders.

Homoseksualiteit en kerk komen nader tot elkaar
Voor Europride 2016, nog twee weken vanaf dit weekend, tooit heel Amsterdam zich in regenboogkleuren. Vooral ook de kerken. Die willen een open huis zijn voor iedereen. (+)

Twee vrouwen van Pussy Riot (links Nadezjda Tolokonnikova en rechts met muts Maria Aljochina) aanwezig op de Crossbaan van de Zwarte Cross. Beeld Aurélie Geurts
Twee vrouwen van Pussy Riot (links Nadezjda Tolokonnikova en rechts met muts Maria Aljochina) aanwezig op de Crossbaan van de Zwarte Cross.Beeld Aurélie Geurts
Twee geliefden kijken elkaar nog eens goed aan voordat zij in het huwelijk treden, voor een dag. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Twee geliefden kijken elkaar nog eens goed aan voordat zij in het huwelijk treden, voor een dag.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Voorbereiding Eredivisie: 'Strijd moet er zijn, zeker ook in de voorbereiding'
Voorzichtig optimisme in Rotterdam, verbazing in Eindhoven, diepe teleurstelling in Nijmegen, onzekerheid in Almelo. De eredivisieclubs draaien warm. (+)

Een iconische vlinder die alleen in Nederland voorkomt
De grote vuurvlinder is misschien wel het mooiste Nederlandse insect. Verslaggever Caspar Janssen verdiepte zich in deze schoonheid, maar trof hem nooit. Hij deed onlangs weer een poging. (+)

Column Emma Curvers: 'Als Shakespeare een smartphone had, gebruikte hij emoji's'
Een van de bekendste volkjes ter wereld maakt momenteel een enorme emancipatiegolf door.

De vuurvlinder. Beeld Hollandse Hoogte
De vuurvlinder.Beeld Hollandse Hoogte
Een - in tranen van het lachen verkerende - emoji. Beeld
Een - in tranen van het lachen verkerende - emoji.Beeld
Meer over