Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Vandaag hoorde NOS-binnendringer Tarik Z. dat hij 40 maanden celstraf krijgt, een hogere straf dan de rechtbank eerder oplegde. In Frankrijk liep het ook anders dan verwacht. Hollande trok zijn voorstel om het paspoort van terroristen met dubbele nationaliteit af te pakken terug. Verder in de Volkskrant Avond: het succes van buurtapps tegen inbraak en een postuum van Madame Claude, La Grande Dame van de prostitutie.

null Beeld anp
Beeld anp

Vandaag belangrijk

NOS-binnendringer Tarik Z. krijgt 40 maanden cel
In het hoger beroep heeft Tarik Z. 40 maanden cel gekregen, waarvan 24 maanden voorwaardelijk. Dat is een hogere straf dan die hij eerder van de rechtbank kreeg. Tarik Z. drong in januari de studio van het NOS Journaal binnen en dwong vervolgens zendtijd af. De eis tijdens het hoger beroep was een celstraf van 30 maanden, waarvan 15 voorwaardelijk.

Frankrijk gaat terroristen toch geen paspoort afpakken
Frankrijk zal veroordeelde terroristen met een dubbele nationaliteit hun Franse paspoort toch niet ontnemen. Volgens Franse media heeft president Hollande een voorstel hiertoe ingetrokken, omdat er binnen zijn eigen partij te veel weerstand tegen bestond. De rechtse oppositie verwijt de president nu een gebrek aan standvastigheid in de strijd tegen terreur.

Europese Commissie: online shoppen moet goedkoper
De Europese Commissie wil webwinkelen goedkoper maken. Ze komt dit voorjaar met maatregelen die de bezorgkosten moeten verlagen van in het buitenland bestelde goederen.

Rusland voluit op het orgel met sancties tegen Oekraïne
Na de inname van de Krim door Rusland en de oorlog in het oosten van het land wacht Oekraïne een economische oorlog. Vanaf 1 januari volgend jaar schrapt Moskou alle handelsvoordelen die Oekraïne genoot onder het vrijhandelsakkoord met Rusland en een aantal andere voormalige Sovjetrepublieken. Tegelijkertijd gaat in Rusland een verbod op de invoer van landbouwproducten uit Oekraïne van kracht.

Mail- of pushbericht?

Wilt u deze nieuwsbrief elke avond per mail ontvangen? Meld u hier aan. Liever een pushbericht op uw telefoon? Klik in de Volkskrant-app op het silhouet rechtsboven en kies instellingen. Daar kunt u zich aanmelden voor onze berichtgeving.

null Beeld afp
Beeld afp

Vanavond op tv

Op dit moment kunt u kijken naar Shrek 2 op RTL 5 en om 21.15 uur naar Joris' kerstboom op NPO 2. Op Canvas is om 22.05 uur Beeldgeheimen te zien, waarin het verhaal van Joeri Gagarin wordt verteld: de eerste mens die door de dampkring schoot. Meer inspiratie nodig? Bekijk hier al onze tv-tips.

Morgen in de krant

Buurtapps tegen inbraak, dé hit van het jaar
'We horen glasgerinkel bij Dino.' 'Checken?' Nog geen drie dagen nadat Arjen de Vries (51) een anti-inbraakappgroep voor de wijk Langevelderslag in Lelystad is gestart, is het raak. (+)

Miljardairs in de ruimte: wie heeft de grootste?
Het gaat er niet om wie de grootste heeft, maar wat je ermee doet. Dat is de strekking van de plagerijtjes tussen twee Amerikaanse miljardairs op Twitter. Beide mannen hebben hun eigen ruimtevaartbedrijf en beiden sleutelden aan een raket die na gebruik rechtstandig landt op de plaats van vertrek. Als in Kuifje, inderdaad. (+)

La Grande Dame van de prostitutie overleden
Madame Claude was de beroemdste hoerenmadam van Frankrijk. In de jaren zestig en zeventig onderhield zij een netwerk van vijf sterren-call girls. Een postuum.

undefined

Plus-teken?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

null Beeld afp
Beeld afp

Het Commentaar: lobbypraktijken moeten uit de schaduw
Daglicht is de beste remedie tegen doorgeslagen lobbypraktijken. Laat de Kamer nu eens doorpakken.

Muzikale zoektocht naar Boudewijn de Groot
Toen zijn beroemde vader was vertrokken, had Jim de Groot in elk geval diens albums nog. 'Zijn opvoeding heb ik via vinyl tot me genomen.' (+)

Column Daan Heerma van Voss: een isoleercel van 6 vierkante meter
'Ik zit op mijn wc (nee, wacht, het is niet wat u denkt) met een stapel brieven op schoot. Mijn badkamer is 6 vierkante meter groot, als ik me uitstrek kan ik elke hoek aanraken.' (+)

Meer over