Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond, voormalig premier Gerrit Schotte van Curaçao is vandaag veroordeeld tot drie jaar cel, onder meer wegens ambtelijke omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte. Verder in de Volkskrant Avond: een interview met Romano van der Dussen, die zijn dagen slijt op zo'n drie kilometer van de gevangenis waar hij jarenlang onschuldig in de cel zat. En was de dodo toch intelligent? We zochten het voor u uit.

door: Redactie
null Beeld Julius Schrank
Beeld Julius Schrank

Vandaag belangrijk

Oud-premier Curaçao Gerrit Schotte schuldig aan omkoping, 3 jaar cel

De rechter in Willemstad heeft voormalig premier Gerrit Schotte van Curaçao vrijdag veroordeeld tot drie jaar cel, onder meer wegens ambtelijke omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte. 'U heeft uw positie als premier misbruikt', aldus de rechter. Ook mag hij zich van de rechter vijf jaar lang niet verkiesbaar zetten, 'om de democratie van het eiland te beschermen.'

Oud-kinderombudsvrouw voor Deense rechter om lift aan Syrische familie

In Denemarken staat vandaag oud-kinderombudsvrouw en bekend schrijfster Lisbeth Zornig Andersen terecht voor mensensmokkel, omdat zij in september een Syrische familie een lift naar Kopenhagen gaf. De rechtszaak tegen Zornig is onderdeel van een reeks zaken tegen Denen die vorig jaar asielzoekers hielpen tijdens hun voettocht richting Zweden. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Erdogan: besluit Hof tot vrijlating twee journalisten is stap tegen Turkije

De Turkse president Tayyip Erdogan heeft de uitspraak van het Constitutionele Hof die leidde tot de vrijlating van twee journalisten een stap tegen Turkije genoemd. 'Ik hoop dat het Constitutionele Hof niet nogmaals iets doet dat haar bestaansrecht ter discussie zal stellen,' aldus Erdogan in een toespraak vrijdag in de zuidwestelijke stad Burdur.

Studentenblad Folia uit de rekken om blote borsten

De Hogeschool van Amsterdam heeft veel kritiek gekregen nadat twee faculteiten de edities van Folia, het gezamenlijke blad van de universiteit van Amsterdam en de HvA, uit het zicht hebben gehaald. De faculteiten zijn bang dat de cover van het magazine, waarop een vrouw met ontblote borsten te zien is, aanstoot zal geven op een voorlichtingsdag voor scholieren, aanstaande zaterdag.

null Beeld Folia
Beeld Folia

+ achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Vanavond op tv

Bij Pauw schuiven Trijntje Oosterhuis en Edwin van der Sar aan. Om 22 uur zendt RTL7 de eerste aflevering van televisieserie Band of Brothers van Steven Spielberg uit. Geen zin om rekening te houden met televisietijden? Kijk dan Flaked, de nieuwe serie van Netflix. Meer tv-tips kunt u hier vinden.

De krant van morgen

'Ik wil terugkomen met opgeheven hoofd'(+)

Hij slijt zijn dagen op zo'n drie kilometer van de gevangenis waar hij jarenlang onschuldig in de cel zat. Romano van der Dussen (43) is vrij man. Dat is een beangstigend, verwarrend, onzeker en soms heerlijk bestaan.

Een biertje tijdens het winkelen, moet dat kunnen?(+)

Klanten verwachten een 'totaalbeleving' en dus draait een dj geregeld plaatjes bij de Shoe Club in Rotterdam. Ook schonk de schoenenzaak tot voor kort een wijntje of biertje. 'Op webshops kun je vanuit je luie stoel alles bestellen', zegt ondernemer Berry van den Assem. 'In deze roerige tijden moet een winkelier meer doen dan de deur openen en afwachten.'

Romano van der Dussen. Beeld Julius Schrank
Romano van der Dussen.Beeld Julius Schrank

Politieke nieuwssite Politico gaat Europa spannend maken(+)

Met relevante roddels en brutale buzz heeft Politico Washington opgeschud. Gaat dat in Brussel ook lukken?

'Je vrijheid sterft wanneer je commerciële klussen aanneemt'(+)

Fotograaf Juergen Teller (52) is een ster in het (mode-)vak. Na jaren van veel drank en nicotine wil hij nu de controle over zijn leven terug.

null Beeld Jiri Buller
Beeld Jiri Buller

Was de dodo toch intelligent?(+)

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: de dodo was zo dom nog niet.

Olive Kitteridge voelt als een ingewikkelde vriendin (+)

'Je moet altijd éérst het boek lezen, en dan pas de film kijken', vertelde mijn moeder mij toen ik nog klein genoeg was om adviezen van mijn ouders ter harte te nemen. Ik houd me er, als het even kan, nog steeds aan.

Meer over