Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Theresa May heeft vandaag de eerste ronde gewonnen van de verkiezing bij de Conservatieven voor de opvolging van premier David Cameron. De voormalige minister van Defensie Liam Fox viel als eerste af. Ook ziet de FBI geen reden om Hillary Clinton te vervolgen voor het gebruik van haar privé-emailadres. Verder in de Volkskrant Avond:  Eftelingbezoekers hebben geen goed woord over voor actiegroep die het pretpark 'uiterst kwetsend en racistisch' noemt. En veel jihadistische aanslagen de voorbije weken. Is er een verband met de ramadan?

Redactie
De attractie van de Efteling, die nu in opspraak is geraakt vanwege vermeende racistische connotaties. Beeld Marcel van den Bergh
De attractie van de Efteling, die nu in opspraak is geraakt vanwege vermeende racistische connotaties.Beeld Marcel van den Bergh

Dit was vandaag belangrijk

Theresa May wint eerste verkiezingsronde Conservatief leiderschap

Theresa May heeft de eerste ronde gewonnen van de verkiezing bij de Conservatieven voor de opvolging van premier David Cameron. De voormalige minister van Defensie Liam Fox was met slechts zestien stemmen de eerste afvaller.

FBI-chef: geen reden om Clinton te vervolgen om e-mails

De FBI ziet geen reden de Amerikaanse presidentskandidate Hillary Clinton te vervolgen voor haar omgang met haar e-mail in de periode dat ze minister van Buitenlandse Zaken was. Dat heeft FBI-directeur James Comey dinsdag gezegd.

Overheid plukt Holleeder voor bijna 18 miljoen euro

Willem Holleeder moet de overheid bijna 18 miljoen euro aan crimineel verdiend geld betalen. Dat heeft de rechtbank Haarlem dinsdag bepaald. Hij zou het geld hebben verdiend met het afpersen van de in 2004 geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra.

Bemanning toestel EgyptAir probeerde brand te blussen

De bemanning van het vorige maand neergestorte passagiersvliegtuig van EgyptAir probeerde vlak voordat het toestel in de Middellandse Zee terecht kwam een brand aan boord te blussen. Dat blijkt uit beluisterde opnamen van de recorder met gesprekken uit de cockpit, zeggen bronnen uit de commissie die het ongeluk onderzoekt.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Sportzomer live

James reageert met The Godfather op toptransfer in NBA

In Amerika gaat het niet over de Tour, het EK of Wimbledon. Nee, daar gaat het sinds gisteren maar over één ding: de transfer van topbasketballer Kevin Durant naar Golden State Warriors. Daarmee heeft het beste team in de NBA opeens een van de beste spelers in huis. En dat huis zat al vol beste spelers.

Marcel Kittel: 'Niet weten of je gewonnen hebt is verschrikkelijk'

Marcel Kittel wilde maandagavond, de avond van de meest mislukte etappe voor Etixx-Quick-Step van deze Tour de France, na het eten en de teambespreking nog even wat zeggen. 'Jongens,' zei hij, 'ik heb alle vertrouwen in jullie. En ik ga zéker winnen morgen.'

Video van de dag

Activisten protesteren tegen 'racistische attracties' in de Efteling. Kan Monsieur Cannibale inderdaad echt niet meer? En is Holle Bolle Gijs dan ook niet discriminerend?

Vanavond op tv

Bij RTL Late Night schuift Sophie Vossenaar aan. Zij vertelt over de grootste olifantenverhuizing ooit, die momenteel aan de gang is in Malawi. Verder kijkt u Vreemde Tralies (NPO 2, 21.10 uur), een serie over Nederlandse gevangenen in het buitenland, of de documentaire waarin de succesvolle Nederlandse animator en regisseur Michael Dudok de Wit wordt gevolgd (NPO 2, 22.55 uur). Voor wie niet vroeg naar bed wil: Canvas zendt de eerste aflevering van het tweede seizoen van The Americans (Canvas, 23.15 uur) uit, de dramaserie over een ogenschijnlijk doorsnee Amerikaans gezin dat uit KGB-spionnen blijkt te bestaan. Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Na Zwarte Piet ook Monsieur Cannibale in de ban?

Is Monsieur Cannibale racistisch? 'Ik vind van niet', zegt Mohamed Demdoum uit Kortrijk in een eerste reactie. Maar dan kijkt de Belg van Algerijnse afkomst wat beter naar de grote figuur in het midden van de Efteling-attractie, waar de bezoekers gezeten in grote kookketels voortdurend rondjes omheen draaien. Het is een zwarte man met dikke roze lippen en een pollepel door zijn neus.

Jihadi pleegt aanslag liever in 'maand van verovering' (+)

De jihadistische aanslagen volgen elkaar de voorbije weken in ongekend hoog tempo op. Is er een verband met de zojuist afgelopen ramadan?

Beeld van de aanslag in Medina. Beeld epa
Beeld van de aanslag in Medina.Beeld epa

'Ik denk niet dat de hectiek me ooit nog zo overvalt' (+)

Het wordt een drukke zomer voor Dafne Schippers: deze week de EK atletiek en over vijf weken de Olympische Spelen. Ze heeft geleerd van het winnen van de wereldtitel en de aandacht die daarop volgde: 'Er zit een positieve kant aan de emmer af en toe een klein beetje te laten overlopen. Dan weet je: zo moet het niet.'

'Vroeger dacht ik dat ik 33 zou worden, net als Jezus' (+)

Willibord Frequin, ooit fameus en brutaal tv-verslaggever, houdt er rekening mee dat hij niet meer zo lang te leven heeft. Tegen de Volkskrant vertelt hij waar hij trots op is. En natuurlijk vooral ook wat hem dwarszit.

Willibrord Frequin. Beeld Linda Stulic
Willibrord Frequin.Beeld Linda Stulic

Zo chaotisch is terrorismebestrijding in Frankrijk

Op 13 november 2015 verscheen de politie van Parijs als eerste bij de Bataclan, waar drie terroristen waren binnengedrongen. Even later arriveerde een groepje militairen. De militairen hadden aanvalswapens, maar mochten niet schieten zonder uitdrukkelijk bevel van hun superieuren. De politie mocht wel schieten, maar beschikte niet over de juiste wapens. Een politieman vroeg een militair dan in elk geval zijn wapen af te staan, maar ook dat werd geweigerd, bij ontstentenis van orders van hogerhand.

Het woord 'happy' met een boel cirkels eromheen (+)

De Amerikaanse schrijfster Elizabeth Gilbert was voor veel vrouwen wat voetbalanalist Gijp voor veel mannen was: de reden om hun eerste boek te gaan lezen.

Meer over