Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Het eerste slachtoffer van de zogenoemde Panama Papers is een feit: de president van IJsland is vandaag opgestapt. Zijn naam keert terug in de meer dan elf miljoen documenten van het Panamese bedrijf dat rijken hielp miljarden weg te sluizen. Lees hier ons blog over het mogelijk grootste datalek ooit. Verder in de Volkskrant Avond: een baviaan liep tweeënhalf jaar rond met een varkenshart en wat zijn de scenario's voor Mark Rutte na het referendum over het Oekraïne-verdrag?

Redactie
Protest in Reykjavik. Beeld reuters
Protest in Reykjavik.Beeld reuters

Vandaag belangrijk

Premier IJsland vertrekt om Panama Papers

De premier van IJsland is dinsdag afgetreden. Dat meldt de BBC. De positie van Sigmundur David Gunnlaugsson werd zondag aan het wankelen gebracht door de onthullingen in de zogenoemde Panama Papers.

'Driekwart voeding met vitamineclaim blijkt ongezond'

Driekwart van de voedingsmiddelen waarop een vitamineclaim staat, is ongezond. Dit blijkt uit onderzoek van Foodwatch. De consument wordt zo verleid om junkfood te kopen in plaats van een gezonde keuze te maken, vindt de voedselwaakhond. Foodwatch pleit daarom voor strengere Europese regelgeving omtrent vitamineclaims.

Margrite Kalverboer nieuwe Kinderombudsman

Margrite Kalverboer is de nieuwe Kinderombudsman. De Tweede Kamer heeft haar dinsdag gekozen uit twee kandidaten. In een geheime stemming kreeg ze 78 stemmen. Haar tegenkandidaat Carla van Os kreeg dertien stemmen.

Baviaan loopt tweeënhalf jaar rond met varkenshart

Voor het eerst is het transplantatie-artsen gelukt een aap langdurig te laten leven met een varkenshart. Tot liefst tweeënhalf jaar lang bleven bavianen in leven terwijl er in hun borstkas een varkenshart klopte. Dat biedt hoop dat varkensorganen ooit het tekort aan menselijke orgaandonoren kunnen oplossen.

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

null Beeld anp
Beeld anp

Vanavond op televisie

SBS 6 toont een rechtstreeks verslag van de eerste kwartfinale tussen FC Barcelona en Atlético Madrid. Barcelona verloor afgelopen weekend met 2-1 van Real Madrid en heeft iets goed te maken (20:00 uur). Aansluitend beelden van Bayern München - Benfica. Geen voetbalfan? Gedragsbioloog Jan van Hooff vertelt in RTL Late Night over zijn bijzondere band met de op 59-jarige leeftijd overleden mensaap Chimpansee Mama (RTL 4, 22:30 uur).
Meer tv-tips vindt u hier.

Video van de dag

Van protestplein met bloedvergieten tot toeristische trekpleister van Kiev; het Maidanplein kent een bewogen geschiedenis met miljoenen bezoekers. Maar hoe zou het zijn als het plein zelf een personage is? Dat zie je in deze video, gemaakt door Dikla Zeidler en Bahram Sadeghi.

Morgen in de krant

Van troubleshooter tot Brussels probleemgeval?(+)

'Ik heb een heel groot vertrouwen in het Nederlandse volk', luidde de mantra van premier Rutte in de voorbije dagen. Hij houdt vol op een overtuigend 'ja' van de kiezers tegen het Oekraïne-verdrag te rekenen. Maar achter de schermen bekommerde hij zich ongetwijfeld al om de minder vrolijke scenario's waar de peilingen op wijzen. Wat kunnen we van hem verwachten?

Postuum Wim Brands (1959-2016), presentator en dichter (+)

'Mijn vader heeft zelfmoord gepleegd.' Nogal plompverloren deelde Wim Brands me dit mee, een jaar of vijftien geleden, terwijl de begintune van zijn radio-programma al liep. Hij zou me ondervragen over de poëzie van E. du Perron. Die interesseerde hem meer dan normaal, omdat Du Perrons vader óók zelfmoord had gepleegd. 'Dat weet je natuurlijk. Staat in zijn roman Het land van herkomst.'

null Beeld Ivo van der Bent
Beeld Ivo van der Bent

Wie krijgen er verblijfsvergunningen? (+)

Ze hoefden niet op een gammele rubberboot, de 31 uitverkoren Syrische vluchtelingen die dinsdag vanuit Turkije aankwamen in Nederland, maar zaten comfortabel in het vliegtuig. En terwijl sommige landgenoten al ruim een halfjaar in een tentenkamp wachten op hun eerste IND-gesprek, hebben deze Syriërs hun asielvergunning al binnen en krijgen ze een woning zodra die beschikbaar is.

'Ik had niet verwacht dat hij zou stoppen' (+)

Of ze nog weet welke indruk ze die avond van haar spelshowkandidaat had, wil advocaat Peter Plasman in de Amsterdamse rechtbank van Linda de Mol weten. 'Ik had niet verwacht dat hij zou stoppen', zegt de 51-jarige presentatrice. Ze praat in de microfoon op haar bureau met dezelfde dictie waarmee ze ook haar tv-programma's presenteert. 'We hadden het vlak ervoor tijdens de pauze zelfs nog over de kandidate van een week eerder gehad, van wie we vonden dat ze te vroeg was gestopt.'

Waarom spelen blanke acteurs nog steeds donkere rollen? (+)

De biografische film Nina, over Nina Simone, leidde bij voorbaat al tot ophef. Oorzaak: de actrice die de titelrol vertolkt, is eigenlijk niet zwart. Whitewashing, heet dat in Hollywood. Waarom kiezen filmmakers daarvoor?

'Weet jij eigenlijk wel waarover we stemmen?' (+)

'Dus. Ga je stemmen woensdag?' 'Ik moet die Jan Roos niet.' 'Nee, ik ook niet. Maar het schijnt tóch...'

Meer over