Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. De socialmediacampagne #MeToo trok deze week een beerput aan ervaringen met seksueel geweld en intimidatie open. Waar komt deze drift vandaan? En hoe nu verder? Verder in de Volkskrant Avond: we kijken naar de complete ministersploeg van Rutte III en waarom wil de NASA ineens terug naar de maan?

Beelden van de vierde bemande missie naar de maan in 1971, Apollo 15.Beeld NASA

Vandaag belangrijk

Acteur Jappe Claes per direct weg bij Het Nationale Theater na beschuldigingen seksueel grensoverschrijdend gedrag
De Vlaamse acteur Jappe Claes (64) vertrekt per direct bij Het Nationale Theater vanwege een reeks beschuldigingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik. Dat hebben de directie van Het Nationale Theater en Claes 'in onderling overleg' besloten.

Een kabinet geselecteerd om vlijtig en trouw het akkoord uit te voeren
Het bordes is vol: alle bewindspersonen van het Kabinet-Rutte III zijn bekend. Een gewoon kabinet van veelal bestuurlijk gelouterde types die zich voornemen ons land keurig vier jaar verder te helpen. Iets anders mag je ook niet verwachten van vier partijen die vooral de gewone Nederlander willen bedienen.

Verstappen verlengt contract bij Red Bull tot 2020 en mag team om zich heen bouwen
Formule 1-coureur Max Verstappen (20) heeft vrijdag zijn contract bij Red Bull verlengd tot en met 2020. Het Oostenrijkse team heeft hem toegezegd dat hij de komende jaren het team naar zijn hand mag zetten. Daardoor besloot Verstappen, ondanks zijn teleurstellende seizoen, toch langer bij Red Bull te blijven.

Directie Tata Steel legt bom onder fusie met ThyssenKrupp in onverwacht persbericht
De directie van Tata Steel Nederland - het voormalige Hoogovens in IJmuiden - heeft een bom gelegd onder de fusie van Tata Steel Europe met het Duitse Thyssen Krupp.

Video van de dag

In Oog voor detail duikt Wieteke van Zeil in opmerkelijke en veelbetekenende bijzaken in de beeldende kunst. Deze week kijkt ze naar onder andere een kindslaafje en prachtige zwaarden en laat ze zien hoe een eeuwenoud schilderij je van alles kan leren over de geschiedenis.

Vanavond op tv

40 jaar Bijlmerbajes, een terugblik vol sterke verhalen op vier decennia Bijlmerbajes in Amsterdam (NPO 3, 21.20 uur). Hillary Clinton neemt plaats op de bank van Graham Norton (BBC, 23.35 uur). Bij Jeroen Pauw zit Alexander Pechtold aan tafel (NPO 1, 23.00 uur), Jacqueline Govaert (Krezip) schuift aan bij Humberto Tan (RTL 4, 22.30 uur). Al onze tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Waar komt de revolutionaire drift in de #MeToo-campagne vandaan?
Er waren al eerder acties tegen grensoverschrijdend seksueel gedrag door mannen met macht. Maar in de #MeToo-campagne signaleert Loes Reijmer een stevige revolutionaire drift.

Niet wachten tot de #MeToo-hype voorbij is, dus #hoenuverder? (+)
De socialmediacampagne #MeToo trok deze week een beerput aan ervaringen met seksueel geweld en intimidatie open. Hoe nu verder? De Volkskrant sprak met wetenschappers en andere deskundigen over de vraag hoe we de werkplek, de straat en de privésfeer veiliger kunnen maken voor vrouwen.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Zit de publieke tribune voortaan vol met scholieren? (+)
Alle kinderen moeten tijdens hun schooltijd het Rijksmuseum en ons parlement bezoeken - aldus het nieuwe regeerakkoord. Nu al is het daar behoorlijk druk.

Geldvraag: Moet ik mijn hypotheek nog aflossen?
Ik kijk met geldzaken niet ver vooruit, maar ik los wel mijn hypotheek af. Ik twijfel nu, als ik hoor dat in de toekomst de overwaarde van mijn woning belast wordt. Wat moet ik doen?

Studenten van Landstede MBO uit Zwolle, vrijdag op de publieke tribune van de Tweede Kamer met gids Marieke Keyzer.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Waarom de NASA zich weer richt op onze kosmische buur: de maan (+)
Mars moet even wachten, de NASA wil weer naar de maan. Vier redenen waarom je daar een halve eeuw na Neil Armstrong zou terugkeren.

Genoeg van het onderkinloze leven op sociale media (+)
In dezelfde week dat duizenden moedige vrouwen duizenden vervelende mannen digitaal ter verantwoording riepen werd Michelle Liu met haar onderkinnen een 'Social Media Hero'. Lisa van der Velden vraagt zich af of het wel zo nodig is om de nadelen van sociale media geforceerd te bestrijden.

Meer over