Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. In Frankrijk is een 'Franse Stonehenge' ontdekt, het oudste menselijke bouwsel ooit. De steencirkels wijzen op een veel complexere samenleving en misschien zelfs een rijk innerlijk leven dan verondersteld werd, zegt een archeoloog. Op het Binnenhof draaide het vandaag om de presentatie van het rapport over de Teevendeal. Conclusie: er was geen doofpot, maar het is wel een rommeltje op het ministerie van Veiligheid en Justitie. U leest dit en meer in de Volkskrant Avond.

Marten Oosting Beeld anp
Marten OostingBeeld anp

Vandaag belangrijk

Van der Steur hoeft van rapport-Oosting niets te vrezen

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie beschouwt het kritische rapport van de commissie-Oosting als een aanmoediging. 'De cultuuromslag op het ministerie is al ingezet', zei hij vanmiddag. Hij hoopt met dit tweede rapport een punt achter de lange nasleep van 'de Teevendeal' te zetten. 'Wat mij betreft heb ik nu voldoende handvatten om de communicatie op het ministerie te verbeteren.'

Opstand huisartsen succes: bureaucratie ook voor andere hulpverleners sterk verminderd

De succesvolle opstand van huisartsen tegen zorgverzekeraars heeft nu ook gevolgen voor andere zorgverleners. Ook voor hen wordt de administratieve rompslomp verminderd.

Archeologen ontdekken 'Franse Stonehenge', oudste menselijke bouwsel ooit

Zijn het altaren? Arena's, misschien? Diep in een grot in Zuid-Frankrijk hebben archeologen twee geheimzinnige steencirkels ontdekt, die Neanderthalers daar 177 duizend jaar geleden bouwden. De oudste menselijke bouwsels ooit gevonden - en 'een diep mysterie' wat de oermensen hier uitspookten, zeggen experts.

Oekraïne ruilt twee Russische militairen voor pilote Savtsjenko

Rusland heeft de Oekraïense pilote Nadija Savtsjenko woensdag vrijgelaten in ruil voor twee Russische militairen die in Oekraïne gevangen waren genomen. Savtsjenko arriveerde in het begin van de middag in Kiev, nadat ze met het vliegtuig van de Oekraïense president Petro Porosjenko uit Rostov a/d Don in Rusland was opgehaald.

Het ontdekte bouwwerk in de Bruniquel-grot. Beeld Etienne FABRE - SACC
Het ontdekte bouwwerk in de Bruniquel-grot.Beeld Etienne FABRE - SACC

Vanavond op tv

Waar ligt de grens van de eigen verantwoordelijkheid die de GGZ patiënten geeft, wil Zembla weten. Dit naar aanleiding van de zelfdoding van Linda van Oosterbaan (NPO 2, 21.15 uur). En in RTL Late Night vertelt de aan MS lijdende Boaz Spermon over de dure Zweedse behandeling waardoor hij weer kan lopen (RTL 4, 22:26). Meer tv-tips vindt u hier.

Humberto Tan Beeld anp
Humberto TanBeeld anp

Video van de dag

Waarom de documentaire Strike a Pose de wereld gaat veroveren. 'Ga Strike a Pose in de bioscoop zien en daarna gewoon nog een keer.' De Nederlandse film over de mannelijke dansers van Madonna, 25 jaar na de legendarische Blond Ambition World Tour, gaat volgens Chris Buur, chef van het V-katern, de wereld veroveren.

Morgen in de krant

'Opmerkelijk is dat hij de enige is met geheugengebrek' (+)

Pieter Cloo, voormalig secretaris-generaal op Veiligheid en Justitie, kon zich voor de commissie-Oosting niet herinneren door zijn ondergeschikte Coen Hogendoorn geïnformeerd te zijn over een back-up van 'het bonnetje' van Teeven. Curieus.

Tomeloze carrièremaker, praatgraag en pedant (+)

Als minister werd hij berucht om de huurharmonisatie. Bij OGEM was hij verantwoordelijk voor een spectaculaire miskoop. Daarna ging hij landschappen schilderen.

Strategie van VS om IS en Al Qaida te onthoofden niet altijd een succes (+)

De Amerikaanse drone-oorlog tegen terroristen wereldwijd is zijn veertiende jaar ingegaan. En met de dood zaterdag van Taliban-leider Mullah Akhtar Mohammad Mansour kunnen de VS weer een belangrijke vijand wegstrepen. Velen gingen Mansour sinds 2002 voor in deze luchtoorlog die beoogt terreurbewegingen, van Al Qaida tot Islamitische Staat (IS), te 'onthoofden'.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Griekse schuldenberg in ieder geval op papier aangepakt (+)

'Een maand geleden had ik dit niet durven dromen', zegt Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem over de net afgesproken schuldverlichting voor Griekenland. Na een ouderwetse marathonvergadering van 11 uur met zijn eurocollega's - inclusief schorsingen, bilateralen en middernachtelijke spoedtelefoontjes naar hoofdsteden - is Dijsselbloem woensdag in de vroege ochtenduurtjes ronduit tevreden over het resultaat. Wordt de Griekse schuldenlast nu aangepakt of doorgeschoven?

'Als ze ballen hadden gehad, zeggen ze gewoon: klopt, hij is te oud' (+)

Acteur Martin van Waardenberg ( 60 ) is ontslagen bij het tv-programma Kanniewaarzijn, omdat hij te oud zou zijn. Nu is hij boos. Woedend. Op de NPO.

'Dan maar de ónverantwoorde tonijn doen?' (+)

Je hoort tegenwoordig wel over mensen die hun toevlucht nemen tot 'versterven' als het leven ze te veel gaat tegenstaan. Dat leek mij ook wel mooi; het probleem is alleen dat je dan moet ophouden met eten, en dat verdraagt mijn gestel niet.

Martin van Waardenberg Beeld Linda Stulic
Martin van WaardenbergBeeld Linda Stulic
Meer over