Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Het beïnvloedde al de Brexit-campagne en de Amerikaanse verkiezingen: nepnieuws. Hoe gaan we al die valse nieuwsberichten tegen? En verder in de Volkskrant Avond: Pechtold heeft de buik vol van doodsbedreigingen en de rol van celebrities in de Amerikaanse verkiezingen.

Alexander Pechtold verlaat het gerechtshof waar het hoger beroep dient in een zaak waarin een doodsbedreiging aan hem werd gericht. Beeld ANP
Alexander Pechtold verlaat het gerechtshof waar het hoger beroep dient in een zaak waarin een doodsbedreiging aan hem werd gericht.Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Steeds meer geweld tegen groeiend aantal ongelovigen

Het aantal ongelovigen groeit wereldwijd. Tegelijkertijd neemt het geweld tegen afvalligen, atheïsten en vrijdenkers toe. In 59 landen is blasfemie strafbaar en in 13, voornamelijk islamitische, landen staat op religiekritiek of afvallen van je geloof de doodstraf. Dit blijkt uit het internationale Freedom of Thought Report 2016 dat dinsdag in Brussel is gepresenteerd.

Trump bestelt nieuwe Air Force One af op Twitter: '4 miljard dollar veel te duur'

Donald Trump wil af van de bestelling van een nieuw presidentieel vliegtuig bij Boeing. 'De kosten lopen uit de hand, meer dan vier miljard dollar. Schrap die order!', liet de aanstaande president in een tweet weten.

Gouden beeld Netanyahu sneuvelt in 'cultuuroorlog'

Een goudkleurig standbeeld van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, dat dinsdag plotseling opdook op een plein in Tel Aviv, bleek geen lang leven beschoren. Na een tirade van de minister van Cultuur tegen de maker, en een waarschuwing van het gemeentebestuur, trokken omstanders het vier meter hoge kunstwerk omver.

Pratende bluetooth-pop laat zich makkelijk gebruiken als afluisterapparaat

My Friend Cayla, een pratende pop, kan heel goed luisteren. Misschien wel té goed. De winkelketens Bart Smit en Intertoys staken voorlopig de verkoop van Cayla nadat uit Noors onderzoek is gebleken dat zij kan worden gebruikt om gesprekken af te luisteren, op afstand via een mobiele telefoon.

Het standbeeld van Benjamin Netanyahu op een plein in Tel Aviv. Beeld AP
Het standbeeld van Benjamin Netanyahu op een plein in Tel Aviv.Beeld AP

Video van de dag

Nepnieuws beïnvloedde al de Brexit-campagne en de strijd tussen Trump en Clinton. En wie weet straks ook de Tweede Kamerverkiezingen. Nadat dit weekend zelfs de eerste 'nepnieuwsaanslag' plaatsvond is de vraag: hoe gaan we de stroom aan fake berichten tegen?

Vanavond op televisie

In de komedieserie De mannen van dokter Anne kruipt Noortje Herlaar in de rol van arts Anne, die na het verraad van haar verloofde begint aan een nieuw leven en met nieuwe mannen (Net 5, 21.25 uur). Voor een film kunt u kiezen uit twee Tim Burton-producties: de vampierenkomedie Dark Shadows (SBS 9, 20.30 uur) en het sciencefictionspektakel Planet of the Apes (RTL 7, 22.35 uur). Al onze tv-tips vindt u hier.

Mark Wahlberg (rechts) en Tim Roth in Planet of the Apes. Beeld
Mark Wahlberg (rechts) en Tim Roth in Planet of the Apes.Beeld

Morgen in de krant

Pechtold: 'Doodsbedreigingen moeten we niet gewoon gaan vinden'

'Een voortdurende stroom beledigingen valt mij ten deel. Hoe onfatsoenlijk ook, daar hoort u mij niet over. Tot vandaag.'

Alles moet veranderen zodat alles hetzelfde blijft (+)

Van chaos kun je hier op Piazza Madama, een plein in het centrum van de Romeinse macht, niet spreken. Er lopen geen éminences grises met dozen het Senaatsgebouw uit. Er zijn geen bouwvakkers die tweederde van de zetels demonteren en de dienst-Alfa Romeo's rijden gewoon af en aan, zoals ze dat altijd doen. Zelfs de vlag van de Europese Unie wappert gebroederlijk naast de Italiaanse driekleur.

'Wat er nu in Syrië gebeurt is niet minder dan een genocide' (+)

Nadat ze zich bij de Russische ambassade in Den Haag met handboeien hadden vastgeketend aan een poort, werden deze twee Syrische vluchtelingen opgepakt. 'Het lijkt wel of Syrië niemand in Europa iets interesseert.'

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Wat politieke betrokkenheid van celebrity's in VS écht opleverde (+)

Viel dat even in dorre aarde, die bedroefde selfies van celebrity's na de overwinning van Trump. Al die sterren hadden bij de elitaire kliek willen horen. Foute boel.

Hoe dezelfde shampoo duurder kan zijn voor vrouwen (+)

Fabrikanten spelen in op 'merkbeleving' en irrationele factoren als het geluksgevoel van de consument. En zo betalen vrouwen snel te veel voor een crême en mannen voor een biertje: dat heet genderpricing. Erg? Je kunt maar beter om lachen.

Aaf Brandt Corstius: De held van mijn zoontje is een vlogger (+)

'Ik weet hoe je moet uitrekenen hoeveel vierentachtig gedeeld door vier is', zei mijn zoon van 6. 'Het is eenentwintig', zei hij er meteen achteraan. Ik wilde weten van wie hij dat geleerd had. 'Van Dylan Haegens', zei hij monter.

Beyoncé tijdens een concert voor Hillary Clinton, op 4 november in Cleveland. Beeld Getty Images
Beyoncé tijdens een concert voor Hillary Clinton, op 4 november in Cleveland.Beeld Getty Images
Meer over