Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Hoe trouw is de coalitie na de leugen van minister Halbe Zijlstra? Deze en nog drie andere vragen bepalen zijn lot. En op het beslissende moment heeft Ireen Wüst de beste 1.500 meter van haar schaatsjaar gereden: olympisch goud op de lastigste schaatsafstand die er bestaat. Verder in de Volkskrant Avond: vanaf zaterdag is in Nederland een nieuw werk van Jeff Koons te zien. We zochten de kunstenaar op in zijn New Yorkse atelier.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Hoe trouw is de coalitie na de leugen van Zijlstra? Deze en nog drie - pijnlijke - vragen bepalen zijn lot
Kan Halbe Zijlstra aanblijven als minister van Buitenlandse Zaken na zijn nepverhaal over een bijeenkomst in de datsja van Vladimir Poetin? Dit zijn de vier vragen die het lot van Zijlstra zullen bepalen.

Vierde gouden medaille op rij voor Ireen Wüst; brons voor Leenstra
Op het beslissende moment heeft Ireen Wüst de beste 1.500 meter van haar schaatsjaar gereden. De explosie op de Gangneung Oval was goed voor het olympische goud, haar tweede op de lastigste schaatsafstand die er bestaat. Eerder veroverde zij in Vancouver het goud op de mijl. In 2006 en 2014 was de Nederlandse bijter de beste op de 3 kilometer.

Halbe Zijlstra geeft dinsdag uitleg aan de Tweede Kamer. Beeld anp
Halbe Zijlstra geeft dinsdag uitleg aan de Tweede Kamer.Beeld anp

Rol klimaatverandering in oorlogen wordt overschat: 'Wetenschappelijke tunnelvisie'
Veel te gemakkelijk is klimaatverandering de laatste jaren naar voren geschoven als veroorzaker van opstanden en oorlogen, zeggen Duitse en Australische onderzoekers. Een gevolg van wetenschappelijke tunnelvisie, stellen zij.

Van 'eer aan zichzelf houden' tot 'boodschap blijft overeind': dit zijn de reacties op Zijlstra's leugen
Halbe Zijlstra geeft dinsdag tijdens een ingelast Kamerdebat in de Tweede Kamer antwoorden op de vele vragen rond zijn verzonnen ontmoeting met president Poetin. Maar kan hij verder als minister van Buitenlandse Zaken? We peilden maandag alvast de meningen en verzamelden commentaren.

Video van de dag

Ongelooflijk, het is 2018, en opeens is de discussie er weer: hebben zwarte mensen een lager IQ? Maarten Keulemans legt uit waarom zwarte mensen in sommige maatschappijen lager scoren op een IQ-test. Dat zegt meer over de landen waarin ze leven, en niets over de mensen zelf.

Vandaag op televisie

Volkskrantverslaggever Natalie Righton schuift straks aan bij Jinek (NPO 1, 22.55 uur) om over haar primeur rond de leugen van minister Halbe Zijlstra te praten. Maar eerst: de documentaire Spiegeldromen (NPO 2, 20.25 uur), daarin gaan jongeren uit het praktijkonderwijs in gesprek met zichzelf. Zin in een film? Kijk cultklassieker American History X (SBS 9, 22.35 uur). Onze overige tv-tips vindt u hier.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Morgen in de krant

Ahed Tamimi sloeg een Israëlische soldaat. Is ze een heldin of duivel met engelenhaar?
Ze wordt door bewonderaars vergeleken met Jeanne D'Arc en Rosa Parks, maar in Israël zou ze een zware straf kunnen krijgen voor het slaan van een militair. Lastig, want Israël ziet Ahed Tamimi ook als een propaganda-troef van de Palestijnen. (+)

Roger Federer is terug in Rotterdam om oudste nummer 1 van de wereld te worden
In Tennis Plaza in Ahoy volgen bezoekers op grote beeldschermen de gouden race van Ireen Wüst op de 1.500 meter tijdens de Winterspelen in Korea. Maar ook de koningin van het schaatsen staat maandagmiddag in de schaduw van een 36-jarige tenniskoning. Roger Federer is terug in Ahoy om de oudste nummer 1 van de wereld te worden. En dus verdringen de toeschouwers zich op baan 1 om Federer te zien trainen.

Voor een fooi werken in een bloedhete Zaanse wasserij: zo werden deze Syrische vluchtelingen uitgebuit
Vier Egyptische broers lieten vluchtelingen, vooral uit Syrië, voor 4,50 euro per uur werken in een bloedhete wasserij in Zaandam, onder gevaarlijke omstandigheden. De Syriërs sliepen er zelfs. Voor de rechtbank houden de broers vol dat het er vooral 'leuk en gezellig was'. (+)

Roger Federer is terug in Ahoy om de oudste nummer 1 van de wereld te worden. Beeld anp
Roger Federer is terug in Ahoy om de oudste nummer 1 van de wereld te worden.Beeld anp

Jeff Koons: 'Ik wil met de kijker delen dat het mij om een uitbreiding van het bewustzijn gaat'
Vanaf zaterdag is in Nederland een nieuw werk van Jeff Koons te zien. De Volkskrant zocht hem op in zijn New Yorkse atelier, waar de schatrijke kunstenaar de totstandkoming van het schilderij toelichtte. Cruciaal daarin: de gazons in zijn thuisstaat. (+)

Gevaarlijk eindspel rond Syrië: kleinste misstap kan leiden tot bredere oorlog - die echt niemand wil
Het schrikbeeld van een bredere oorlog in het Midden-Oosten doemt op nu het eindspel rond de burgeroorlog in Syrië wordt gespeeld. (+)

Uit bemoeizucht met haar moeder gaat Sylvia Witteman op zoek naar een wc-rolhouder
De moeder van Sylvia Witteman is pas verhuisd, van haar poppenhuisje in de Jordaan naar een nette flat. En zo belandt Witteman - vervuld van bemoeizucht die haar weemoed moet overschreeuwen - in een doe-het-zelfwinkel op zoek naar een wc-rolhouder. (+)

De Volkskrant zocht Jeff Koons op in zijn New Yorkse atelier, waar de schatrijke kunstenaar de totstandkoming van zijn nieuwste werk toelichtte. Beeld Amy Lombard
De Volkskrant zocht Jeff Koons op in zijn New Yorkse atelier, waar de schatrijke kunstenaar de totstandkoming van zijn nieuwste werk toelichtte.Beeld Amy Lombard
Meer over