Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Daags voor de grote EU-Turkijetop, morgen in Brussel, nam de Turkse regering de grootste oppositiekrant Zaman over. Het zal de EU-leiders de nodige kopzorgen hebben bezorgd, schrijft onze verslaggever. Dit, en de overleden oud-first lady Nancy Reagan en hofnarren Arjen Lubach en John Oliver leest u in de Volkskrant Avond.

De redactie
Voormalig first lady Nancy Reagan overleden. Beeld epa
Voormalig first lady Nancy Reagan overleden.Beeld epa

Vandaag belangrijk

Nancy Reagan overlijdt op 94-jarige leeftijd

De vrouw van oud-president Ronald Reagan, Nancy Reagan, is overleden. Dat bevestigde een woordvoerder zondag tegenover de Amerikaanse nieuwszonder NBC. Nancy Reagan werd 94 jaar oud. Hartfalen werd haar zondagochtend fataal.

Rutte en Merkel spreken met Turkse premier over vluchtelingen

Premier Mark Rutte, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Turkse premier Ahmet Davutoglu ontmoeten elkaar zondagavond in Brussel. In de Turkse ambassade bereiden ze samen de top voor waarop de Europese Unie en Turkije maandag zullen spreken over de vluchtelingenproblematiek.

Achtste wereldtitel allround voor Sven Kramer

Sven Kramer heeft bij de WK allround de wereldtitel geprolongeerd. De Fries liet zich op de afsluitende 10.000 meter niet verrassen door zijn Noorse tegenstander Sverre Lunde Pedersen, die 5,12 seconden op de titelhouder moest goedmaken.

Zaman gesloten aan vooravond EU-Turkijetop

Onverwacht is het niet, omstreden is het wel. Met de regeringsovername van één van de laatste regeringskritische kranten, Zaman, komt de vrije pers in Turkije, voor zover daar nog sprake van was, nog verder in het gedrang.

null Beeld afp
Beeld afp

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Vanavond op televisie

Als u nu overschakelt naar National Geographic kunt u nog anderhalf uur kijken naar He named me Malala. In de documentaire van Davis Guggenheim (Waiting for 'Superman', an Inconvenient truth) kijken we naar het verhaal van de jongste Nobelprijswinnares ooit. BNN zendt om 23.20 op NPO1 De avond van de filmmuziek uit. Eric Corton presenteert een selectie van de mooiste soundtracks, die ten gehore worden gebracht door het Metropole Orkest.
Meer inspiratie nodig? Bekijk hier onze volledige tv-selectie.

Morgen in de krant

70 nieuwe 'vrouwelijke' Wikipedia-artikelen vanwege vrouwendag

Wikipedia is dit weekend weer wat vrouwelijker geworden. Enkele tientallen vrijwilligers hebben vlak voor internationale vrouwendag - komende dinsdag - het aantal lemma's over 'vrouwen en vrouw-gerelateerde onderwerpen' in de Nederlandstalige editie van de online encyclopedie doen stijgen.

Leren in een voormalig azc (+)

Leerkrachten en directie van basisschool De Ontdekkingsreis zitten met hun handen in het haar. Zeven jaar geleden werd de school tijdelijk ondergebracht in het gammel pand, waar ze nu nog steeds niet weg zijn. En het ziet er niet naar uit dat dat de komende jaren gaat gebeuren.

Den Bosch was weer even Oeteldonk(+)

Bovenop de toren van de Sint-Jan wapperen zondag weer de rood-wit-gele vlaggen van Oeteldonk. De Korte Putstraat, de horecastraat van Den Bosch, puilt uit van de carnavalsvierders. Op de Parade staan mensen rijen dik te kijken naar de Grote Optocht, velen in boerenkiel en Oeteldonkse kleuren.

De zeven plagen van De Telegraaf (+)

Na een ingrijpende reorganisatie hoopt De Telegraaf nu op betere tijden. Hoofdredacteur Paul Jansen moet lezers terugwinnen én de interne onrust bezweren. 'Critici verlangen terug naar de 'gezelligheid' op de pagina's'.

null Beeld Marcel van den Bergh
Beeld Marcel van den Bergh

Hedendaagse hofnarren (+)

In de Middeleeuwen vertelde de hofnar de koning de onverbloemde waarheid. Nu nemen comedians de rol opnieuw op zich om de elite op de pijnbank te leggen.

Aaf Brandt Corstius: Jaap van Zweden aan het werk zien is iets ongelooflijks (+)

Omdat ik had meegedaan aan het tv-programma Maestro, waarin een stel naïeve kandidaten zich blootstelt aan een orkest, een partituur en een zaal vol publiek, en dan moet proberen om via vage armbewegingen dat orkest zover te krijgen om de muziek op die partituur ook daadwerkelijk te spelen, had ik een fascinatie voor dirigeren gekregen.

Meer over