Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Spectaculair zijn de beelden van de grootste olifantenverhuizing ooit. Verslaggever Ben van Raaij en fotograaf Julius Schrank zagen hoe 500 olifanten van het ene wildpark in Malawi naar het andere werden verplaatst. Lees de reportage en bekijk de video. Verder in de avondnieuwsbrief: de tijd tikt voor Obama om Guantanamo te sluiten, en een reportage vanaf camping Bakkum, waar de 'veryupping' dreigt.

Een verdoofde olifant wordt op een truc getild. Beeld Julius Schrank
Een verdoofde olifant wordt op een truc getild.Beeld Julius Schrank

Vandaag belangrijk

'Duitse regering: Turkije is steunpilaar van militante moslimgroepen'

De Turkse regering onderhoudt volgens Duitsland banden met terroristische bewegingen zoals Hamas. Volgens de regering-Merkel zou president Erdogan zelf achter de samenwerking met Hamas, de Egyptische Moslimbroederschap en andere radicale groeperingen staan. De Duitse regering meldde dat in een antwoord op parlementsvragen dat vertrouwelijk moest blijven.

Klokkenluider Russisch dopingschandaal duikt onder uit vrees voor geheime dienst

Joelia Stepanova, de Russische atlete die het Russische dopingschandaal aan het licht bracht, is verhuisd nadat hackers geprobeerd hadden haar adres te vinden. Stepanova vreest voor haar leven sinds ze onthulde dat de Russische regering jarenlang sporters had geholpen hun dopinggebruik te verbergen.
Joelia Stepanova, de Russische atlete die het Russische dopingschandaal aan het licht bracht, is verhuisd nadat hackers geprobeerd hadden haar adres te vinden. Stepanova vreest voor haar leven sinds ze onthulde dat de Russische regering jarenlang sporters had geholpen hun dopinggebruik te verbergen.

Politiek toneel om de verkiezingskoorts te verdrijven

Het is de officieuze aftrap van het politieke seizoen: de jaarlijkse 'benen-op-de-tafel-sessie' van het kabinet. Nog één keer straalde Rutte II eensgezindheid uit. Nu het nog kan.

Nu al meer goud op Olympische Spelen in Rio dan in Londen

De Nederlandse sporters hebben op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro nu al meer gouden medailles veroverd dan vier jaar geleden in Londen. Ferry Weertman (open water zwemmen) en Marit Bouwmeester (zeilen) brachten het aantal gouden plakken dinsdag in acht.

Mark Rutte maakt een selfie met Lodewijk Asscher en een jongen die een jointje rookte in het park. Beeld ANP
Mark Rutte maakt een selfie met Lodewijk Asscher en een jongen die een jointje rookte in het park.Beeld ANP

Sportzomer Live

Hier moet u vannacht voor opblijven

Weer succes voor Nederland vandaag in het open water. Ferry Weertman werd olympisch kampioen op de 10 kilometer, een dag nadat Sharon van Rouwendaal hetzelfde presteerde. Hij tikte een fractie van een seconde eerder op het finishbord dan de Griek Giannotis. De handbalsters plaatsten zich met een sensationele zege op thuisland Brazilië voor de halve finale, de volleybalsters lukte hetzelfde tegen Zuid-Korea. En vannacht wacht nog veel meer moois in Rio, dit is waar u voor moet opblijven.

Rio Live - Zonderland valt tijdens laatste training voor olympische oefening

Nederland beleeft een uiterst succesvolle dag op de Olympische Spelen: Zwemmer Ferry Weertman won de 10 kilometer in open water, zeilster Marit Bouwmeester won goud in het Laser Radial klassement, de handbalsters en volleybalsters bereikten de halve finale en ook baanwielrenster Elis Ligtlee gaat in de sprint naar de halve eindstrijd. En dan moet Epke Zonderland. Volg alles in dit liveblog.

Marit Bouwmeester. Beeld ANP
Marit Bouwmeester.Beeld ANP

Video van de dag

NGO African Parks verplaatst 500 olifanten in Malawi van het ene wildpark naar het andere. De Volkskrant was erbij en legde het spektakel vast.

Vanavond op televisie

Om 22.00 uur nemen in Rio de Nederlandse hockeymannen het op tegen hun collega's uit België. De winnaar is verzekerd van een medaille en gaat door naar de finale. Als u sportmoe bent, kunt u ook kijken naar Stephen Fry: Out there (NPO 2, 23.20 uur). In dit tweede deel van Fry's serie uit 2013 over homo-emancipatie bezoekt hij olympisch-gastland Brazilië, waar elke 36 uur een homo wordt vermoord. Meer tv-tips vindt u hier.

Het Nederlandse hockeyteam viert hun vierde doelpunt in de kwartfinale tegen Australië. Beeld ANP
Het Nederlandse hockeyteam viert hun vierde doelpunt in de kwartfinale tegen Australië.Beeld ANP

Morgen in de krant

De grootste olifantenverhuizing ooit (+)

Het ene wildpark in Malawi heeft te veel olifanten, het andere te weinig. En dus gaan 500 olifanten op transport: de grootste olifantenverhuizing ooit. De Volkskrant was erbij.

Obama heeft nog vijf maanden om Guantanamo te sluiten (+)

Voor president Obama is het een race van olympische allure: voor zijn vertrek uit het Witte Huis wil hij de omstreden Amerikaanse gevangenis van Guantanamo Bay gesloten hebben. Maandag maakte het Pentagon bekend dat er vijftien gevangenen zijn overgedragen aan de Verenigde Arabische Emiraten. Daarmee is het aantal gedetineerden gedaald tot 61. De nul komt in zicht, maar of Obama die gaat halen is de vraag. Hij heeft nog vijf maanden.

Camping Bakkum is Amsterdamse woningmarkt in het klein (+)

De woninggekte op de populaire camping Bakkum bereikt - gelijk Amsterdam - zo langzaamaan het kookpunt. Nu oude én nieuwe Bakkummers om actie roepen scherpt de camping over twee weken het beleid aan. Anders verdringen de rijken de armen. 'Dat is dodelijk voor je camping.'

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Mag de boerkini blijven op de Franse stranden? (+)

Hoort de boerkini thuis op de Franse stranden? Met die vraag worstelt Frankrijk nu drie gemeenten het decente badpak voor moslima's hebben verboden. Het debat is tekenend voor de gespannen sfeer die in het land heerst sinds de reeks bloedige aanslagen door moslimterroristen.

Bicultureel zijn is geen vloek maar een zegen

Om als een kameleon tussen verschillende culturen en landen te kunnen laveren is een privilege dat autochtonen niet hebben.

Op zoek naar de aardige Gretchen van Corsica (+)

Corsica, het eiland waar wij de vakantie doorbrachten, is een eiland met aanhangers. Nu hebben eilanden dat wel vaker - denk aan Vlieland of het door een bestorming van BN'ers helaas in zee verdwenen Ibiza - maar die van Corsica zijn bijna religieus. Ze hebben een prikbord op internet waarop ze ervaringen uitwisselen, en die eindigen meestal met de zin 'Al dertig jaar het prachtigste eiland van de wereld, al is er wel veel veranderd.'

Twee dames in boerkini in de zee. Beeld AFP
Twee dames in boerkini in de zee.Beeld AFP
Meer over