Het Nieuwe Rijksmuseum is een bureaucratische thriller

Regie: Oeke Hoogendijk, 127 min., in 32 zalen.

null Beeld Cinema Delicatessen
Beeld Cinema Delicatessen

Eigenlijk ontbrak er maar één ding aan de veelgeprezen en bekroonde tv-documentaireserie van Oeke Hoogendijk: het einde. Tien jaar lang volgde Hoogendijk de verbouwing van het Rijksmuseum. Ze bezocht bijeenkomsten met boze fietsers, zag de ene directeur vertrekken en de andere komen, sprak met bozige architecten, maar na vier afleveringen was het Rijksmuseum nog altijd niet open.

In Het Nieuwe Rijksmuseum: de film is de opening wél te zien. Een miraculeus happy end van een proces waarbij 'alles tot op stoeptegelniveau' wordt besloten. Een bureaucratische, tragikomische thriller is het, zwijgend gadegeslagen door de kunst zelf - het lijkt alsof de schutters hun hoofden meewarig schudden bij het gesteggel.

Het is beeldschoon gefilmd en knap gemonteerd. Gecombineerd met de kunst plaatst Oeke Hoogendijk het Hollandse gepolder meteen in historisch perspectief: kijk, de bonkige burgers op de fiets in opstand tegen de gesoigneerde Spanjaarden.

Maar vooral de museummedewerkers zijn schitterende hoofdrolspelers. Ze doen hun uiterste best een gezamenlijk groter doel na te streven, maar dreigen te struikelen over de juiste kleur muurverf - het is spannend drama en een boeiende schets van de Nederlandse volksaard ineen.

Maar het is even knap hoe Hoogendijk hun liefde voor de stukken vangt. Of het nu hoofd collecties Taco Dibbits is, die getroffen wordt door een geschilderd oog onder een microscoop, of conservator Menno Fitski, die 'tot straks' mompelt tegen 'zijn' tempelwachters voordat ze uit het depot verhuizen. Hun passie voor de werken zet uiteindelijk alles in perspectief.

Meer over