AlbumrecensieVlinders

Het nieuwe album van S10 is voor jonge mensen met littekens ★★★★☆

null Beeld

‘Je vader die niet voor je rent / Je moeder wilde jou niet echt’, zo opent Masker af. ‘Ze zagen jou liever niet vliegen.’

Vlinders, het nieuwe album van de Hoornse S10 (Stien den Hollander), is voor jonge mensen met littekens. Zet je masker af. Of blijf het dragen, als dat fijner voelt. Maar wéés er.

S10 weet waarover ze praat: op haar ep’s Antipsychotica (2017) en Lithium (2018) verhaalde ze zo hartverscheurend eerlijk over de stemmen in haar hoofd en haar gedachten over zelfdoding dat je het er benauwd van kreeg.

Op haar eerste volwaardige album Snowsniper (2019) was het emotionele palet kleurrijker. Op het hoopvolle Vlinders opnieuw, meer nog, maar haar oudste thema’s blijven rondwaren. Ze toont zich gelouterd als verteller: haar teksten zijn minder particulier, hebben een universeler soort geldigheid en daardoor meer zeggingskracht (Achter ramen).

Voor de muziek, vaak uit de koker van haar vaste producer Sam Lawalata (Sim Fane), geldt iets vergelijkbaars: die is grootser, vaker afkomstig uit klassieke instrumenten. S10 en Sim Fane durven er met gegroeid zelfbewustzijn de aandacht mee te vragen.

Hiphop is het basisingrediënt, maar rappen doet S10 zelden. Vaker zingt ze, krachtig en zwanger van autotune, op meeslepende elektronische pop. Gasten als Yung Nnelg, Zwangere Guy en Wende (in Niet bang zijn) verschijnen aan haar zijde. Er zijn prachtige, ontroerende momenten van liefde en hoop (Ochtend avond), en een ontroerende, kleine pianomijmering aan het eind, Handen van mijn moeder.

Een van de authentiekste stemmen in de Nederlandse popmuziek was S10 al. Nu maakt ze steeds meer indruk met de emotionele en muzikale veelzijdigheid van haar werk.

S10

Vlinders

Pop

★★★★☆

Noah’s Ark

Rapper en zangeres Stien den Hollander (S10) was te gast in de podcast van Gijs Groenteman. Haar schooltijd werd beheerst door schaamte, angst en depressie. In gesprek met Gijs vertelt ze hoe ze afrekende met haar angsten en hoe het kan dat ze in haar werk nu juist zo zelfverzekerd is.

Meer over