AlbumrecensieKate Tempest

Het nieuwe album van Kate Tempest is vooral een roerende schets van Brits verdriet ★★★★☆

Kate Tempest –The Book of Traps and Lessons

Op haar eerste twee albums kon je de Londense Kate Tempest nog een rapper noemen: een voordrachtskunstenaar geworteld in de hiphop, met een scherp oog voor het menselijk tekort. Het leverde ook een mooie roman op, vertaald als De stenen die de huizen bouwen (2016).

Van hiphop amper een spoor op The Book of Traps and Lessons, haar derde album, waarop synthesizers zich inhouden (en soms helemaal zwijgen) om de spokenwordperformer Tempest te laten stralen.

Tempest maakte die muzikale keuze met de verrassende producer Rick Rubin, die in zekere zin hetzelfde doet als op zijn albums met de oude Johnny Cash: een ontroerende stem alle ruimte geven.

Op de hoes zien we het silhouet van de Britse eilanden. In Three Sided Coin uit Tempest haar medelijden met het op drift geraakte deel ervan dat ze als haar thuisland beschouwt: ‘Oh, England (...) in the mouth of a breaking storm.’

In andere stukken zoomt ze in, verwoordt ze klein menselijk leed: eenzaamheid, liefdesverdriet, angst voor de toekomst. Woorden van hoop zijn er ook, maar het album is vooral een roerende schets van Brits verdriet, groot of juist klein, gekoppeld aan het voorstel (in People’s Faces) om elkaar eens aan te kijken en een beetje te helpen.

Kate Tempest, The Book of Traps and Lessons

Pop

Republic/Universal

Meer over