AchtergrondHet Nederlands Film Festival

Het Nederlands Film Festival is dit jaar overal

Beelden uit negen films die op het veertigste Nederlands Film Festival te zien zijn. Beeld
Beelden uit negen films die op het veertigste Nederlands Film Festival te zien zijn.

Het Nederlands Film Festival, dat dit jaar zijn 40ste editie viert, zwermt uit over heel Nederland, met een opvallend gevarieerd programma. Je zou er vrolijk van worden.

Bor Beekman

Zul je altijd zien, juist als twee van Nederlands oudste en voornaamste filmfestivals zich opmaken voor een groots jubileum – 40 jaar Nederlands Film Festival en straks ook nog 50 jaar International Film Festival Rotterdam – worden de bioscopen getroffen door een pandemie (vooruit, niet alléén de bioscopen).

Met een van Veronica geleende noodslogan, Nederlands Film Festival komt naar je toe!, zwermt de jaarlijkse Utrechtse toevluchthaven voor Nederlandse speelfilms, documentaires en series nu uit over het hele land. De premièrefilms draaien een volle week in bijna honderd bioscopen en filmtheaters, in meer dan zestig steden. Zo wordt geprobeerd de zaalcapaciteit te compenseren die aan de anderhalvemeterdoctrine is verloren. Die verbreding van de festivallocaties lijkt zo’n goed idee, dat je het meteen zou willen handhaven voor de 41ste editie, ongeacht dat virus.

Het Utrechtse festivalhart is zeker niet lamgelegd. Er zijn galapremières in de Stadsschouwburg, er ligt een rode loper klaar, die hooguit wat minder slijtage heeft te duchten. Er wordt gedebatteerd: over meer kleur, de impact van covid op de filmindustrie, het werken voor heel kleine of juist heel grote schermen. En op de voorlaatste festivaldag, vrijdag 2 oktober, gaan de door de Nederlandse Academy verdeelde Gouden Kalveren de deur uit.

Thekla Reuten in Marionette. Beeld
Thekla Reuten in Marionette.

Nieuw, voor de stadswandelaars: de festival-app De Nederlandse Filmroute, die langs de Utrechtse plekken voert waar ‘beroemde filmscènes’ zijn opgenomen, zoals dat stukje gracht uit de speedbootscène in Amsterdamned. Wie nog eens wil zien hoe link de speedbootstunts waren, en hoe hoofdrolspeler Huub Stapel een dubbele hernia opliep, kan meteen door naar De Dick Maas Methode.

De nieuwe documentaire over de vader van het Nederlandse actie- en horrorgenre is een van de acht premièretitels die landelijk onder de aandacht worden gebracht. Ze zijn opvallend weinig soortgelijk: er zijn boekverfilmingen, zoals Kom hier dat ik u kus en Buiten is het feest, naar de romans van Griet Op de Beeck en Arthur Japin. Maar er is evengoed het Curaçaose familiedrama Buladó en het tussen documentaire en fictie bewegende La última primavera, een portret van een Spaanse familie in een sloppenwijk buiten Madrid. En ook de in Schotland gefilmde en Engels gesproken psychologische thriller Marionette is Nederlands, al was het maar omdat het onze Thekla Reuten is die als psychotherapeut de wereld behoedt voor een kind dat middels krastekeningen dood en verderf zaait.

Ook aan te bevelen: de 4K-restauratie van Mike van Diems Karakter, de laatste Nederlandse speelfilm die een Oscar won. Of Freek de Jonge, die in De vogelwachter op een afgelegen eiland geheel alleen de vogelstand bijhoudt.

Herman Finkers en Johanna ter Steege in De beentjes van Sint Hildegard. Beeld
Herman Finkers en Johanna ter Steege in De beentjes van Sint Hildegard.

Is er nog somber stemmend Nederlands filmnieuws? Wel, de twee grootste producties die dit najaar in de bioscoop zouden verschijnen zijn doorgeschoven: Jim Taihuttu’s koloniale oorlogsdrama De Oost en de WOII-spektakelfilm De Slag om de Schelde van Matthijs van Heijningen jr. De premières staan nu gepland in 2021. Te grote en dure films om al uit te brengen nu de zalen nog niet vol mogen.

Dat de zaak geenszins verloren is, bewijst regisseur Johan Nijenhuis week na week met zijn Twentse relatiedrama De beentjes van Sint-Hildegard. Mogelijk ’s werelds enige speelfilm die voor, tijdens en (als dat vaccin opschiet) na de pandemie vrolijke doordendert in de bioscoop: nu al bijna zevenhonderdduizend bezoekers. Het kán dus nog wel.

Drive-in in Utrecht

Anders dan gebruikelijk (vanwege de coronamaatregelen) vertonen de Utrechtse bioscopen deze editie niet (of nauwelijks) festivalfilms. Die zijn wel in theaters verspreid door Nederland te bewonderen, en online. Voor het publiek dat wél naar Utrecht komt, is er de drive-in bioscoop bij het Pathé theater Utrecht Leidsche Rijn, even buiten de stad, waar eerdere winnaars van een Gouden Kalf draaien. Zie voor alle vertoningslocaties, tijdstippen en andere informatie de site van het festival.

LEES VERDER

Doden, deepfakes en een dorp vol verhalen: acht opvallende nieuwe filmmakers, vers van de Filmacademie
Met enige coronavertraging studeert de lichting Filmacademiestudenten van 2020 – 76 stuks – nu dan toch af. De Volkskrant sprak de jonge makers van een aantal opvallende afstudeerfilms.

Eerbetoon aan de man die vocht tegen Disney, animatiefilmer Gerrit van Dijk
Boerenzoon Gerrit van Dijk (1938-2012) legde een lange weg af voor hij als animatiefilmer prijzen won op alle festivals. De documentaire Ik tel mijn tekeningen is een eerbetoon aan zijn strijdlust.

Uit een eeuw vergeten filmsnippers maakte Peet Gelderblom een schitterende nieuwe filmcollage
Het resultaat, When Forever Dies, is te zien op het Nederlands Film Festival.

Regisseur Eché Janga: ‘Het maken van Buladó heeft mij veranderd: ik bén een regisseur’
Het op Curaçao gefilmde en goeddeels Papiaments gesproken familiedrama Buladó opent vrijdag het Nederlands Film Festival. Regisseur Janga vertelt de Volkskrant hoe de film een kantelpunt in zijn leven werd.

Meer over