Album

Het Nash Ensemble ademt het hyperexacte spel dat past bij de laat-modernistische muziek van Harrison Birtwistle ★★★☆☆

Rick van Veldhuizen
null Beeld

Harrison Birtwistle staat bekend om zijn haast overbelaste muziekdrama’s en orkestcomposities. Het Nash Ensemble toont op deze cd met voornamelijk recente kamermuziekwerken een andere kant van de componist: een strakke, haast Elliott Carter-achtige modernist, die zijn werken uit grillige, gespannen gestes opbouwt.

De klank van het Nash Ensemble, dat al decennialang met Birtwistle samenwerkt, ademt het hyperexacte spel dat past bij deze laat-modernistische muziek. In fluisterzachte pianissimo’s prevaleert de hese klank van het hars van strijkstokken boven een volle toon, en ritmische precisie neemt vaak de overhand boven de lange lijn.

Soms rijst de vraag of Birtwistles werk niet juist zou gedijen bij een minder specialistisch ensemble, dat onvermijdelijk andere accenten zou leggen. Toch biedt het Nash Ensemble op deze cd ook momenten van harmonie en lyriek: het Trio (2011) bevat echo’s van dat van Ravel, en hoe het Duet for Eight Strings (2018) oplost in het niets, ontroert.

Nash Ensemble

Harrison Birtwistle

Klassiek

★★★☆☆

BIS Records

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.