TaalgebruikZin van de week

Het mooie van voorspellen: als je maar lang genoeg volhoudt, krijg je vanzelf een keer gelijk

Een KLM-vliegtuig gaat landen in Lissabon.  Beeld ANP
Een KLM-vliegtuig gaat landen in Lissabon.Beeld ANP

Elke week staat Stella Bergsma of Jean-Pierre Geelen stil bij de mooiste, de lelijkste of de anderszins opvallendste zin.

Welke zin? ‘Slowbalization zal voor meer mensen de norm worden.’

Toch niet iets uit die vervloekte verklaring van Kees van der Staaij en zijn christenmannen?

Nee, God bewaar ons: aan dat tekstuele gedrocht vol homohaat hebben alle praattafels op tv en columnisten in de krant al veel teveel gewicht gegeven.

Deze zin passeerde in een interview uit NRC Handelsblad van afgelopen zaterdag met Adjiedj Bakas, ‘trendwatcher’, oftewel ‘futuroloog’. Een sterrenwichelaar dus; de ‘trendwatcher’ is voor de ‘kwaliteitspers’ het equivalent voor de horoscoopschrijvers van de Story en Privé (doorgaans een stagiaire van de afdeling Administratie).

‘Slowbalization’, wat is dat nou weer? Een vage woordspeling die vanzelf opdoemde toen Bakas in zijn glazen bol keek. Het tegenovergestelde van het welbekende begrip ‘globalization’ (de wereld een dorp). ‘We’ gaan weer rustiger aan doen, de blik weer wat meer binnen de eigen grenzen richten in plaats van daarbuiten. Of zoiets. Ter illustratie vertelde de trendkijker in dat interview dat hij zelf fors had gesneden in zijn aantal vlieguren: ‘Voorheen was het: op maandag naar de VS, op woensdag op en neer naar Portugal en in het weekend naar Italië.’ Nu vliegt hij nog maar half zo vaak.

In een boek dat Bakas over het onderwerp schreef, zegt hij het zo: ‘Vrijhandel en wereldvrede klinken prachtig. Toch willen mensen weer grenzen. Opdat KLM nationaal erfgoed blijft en onze stranden asielzoekervrij’.

Klinkt al meer als een wens dan als voorspelling. En dit is nieuw? Nee. Dat is het grappige: Bakas verkondigde zijn vondst ‘slowbalization’ al in 2010. En in alle jaren daarna. In 2015 verscheen zijn boek Capitalism and Slowbalization, dat maar weinig teweegbracht. 20 november 2016, Bakas twitterde opnieuw: ‘Slowbalization is the new trend.’ Kennelijk wilde de trend maar niet doorzetten. Daarom nu dus maar een nieuwe poging in een kwaliteitskrant, die het nog afdrukt ook.

Deze Zin van de week is dus eigenlijk een Zin van het decennium? Dat is het mooie van voorspellen: als je maar lang genoeg volhoudt, krijg je vanzelf een keer gelijk. Of niet, want zo is de toekomst: ze heeft een eigen willetje. Maar een beetje trendwatcher wist dat natuurlijk al ver voordat ie haar begon te voorspellen.

Meer over