Het moet vreemd lopen als deze avond niet als hoogtepunt van het Gergiev Festival 2017 de geschiedenis ingaat

De Russische Revolutie is een eeuw geleden, maar Valeri Gergjev dirigeert zijn publiek op magistrale wijze terug in de tijd. Het jonge Rotterdam Symphony Chorus was voortreffelijk in Prokofjevs Cantate.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Met bulderend orgel en schreeuwend orkest daalt De twaalf, een ballet van Boris Tisjtsjenko, neer in de Doelen. Voor de bijbehorende dansers moeten we eind dit jaar naar Sint-Petersburg. Dan dirigeert Valeri Gergjev in het Mariinskitheater een enscenering van dit zelden gespeelde werk.

Zijn Gergiev Festival had de Nederlandse première, met boven het Rotterdams Philharmonisch Orkest zwartwittekeningen op filmschermen. Ze werden afgewisseld met de tekst van De twaalf, het gedicht van Alexander Blok dat als basis diende voor het werk.

Ook zonder dansers laat het stuk weinig te raden over. Tisjtsjenko (1939-2010) schreef muziek waarin beelden zich als een film aaneenrijgen. Met vier accordeons legt hij een intiem menselijke kant bloot, maar veel vaker gillen de piccolo's: Oorlog! Angst! Chaos!

Onder de kop Revolutie liet Valeri Gergjev de verstrengeling van muziek en het politieke debat in de Sovjet-Unie horen. Honderd jaar zijn sinds het begin van de Revolutie verstreken, maar Gergjev dirigeerde zijn publiek op een magistrale manier terug in de tijd.

Tussen twee immens bezette composities bracht de Kamersymfonie van Gavriil Popov (1904-1972) lucht. Miroslav Petrov liet zijn trompet schitterend mengen met de viool van Igor Gruppman en de fluit van Juliette Hurel.

Prokofjevs Cantate voor de 20ste verjaardag van de Oktoberrevolutie zette de kroon op de avond, met ritmisch scanderende zangers van het voortreffelijke, jonge Rotterdam Symphony Chorus, een megafoon, opnieuw vier accordeons en knoestige prozateksten. Het moet vreemd lopen als deze avond niet als hoogtepunt van het Gergiev Festival 2017 de geschiedenis ingaat.

Gergiev Festival

Klassiek

Tisjtsjenko, Popov en Prokofjev. Rotterdam Symphony Chorus en Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Valeri Gergjev.
15/9, De Doelen, Rotterdam.

Meer over