ConcertrecensieMura Masa

Het lukt Mura Masa niet de Afas Live op te zwepen ★★☆☆☆

Het is te danken aan zangeres Bonzai dat het concert nog wordt opgetild.

Pablo Cabenda
Mura Masa (artiestennaam van Alex Crossan) tijdens een concert in de Amsterdamse Afas Live. Beeld Ben Houdijk
Mura Masa (artiestennaam van Alex Crossan) tijdens een concert in de Amsterdamse Afas Live.Beeld Ben Houdijk

Twee gitaren, een bas en een drumstel. Niets bijzonders, de klassieke uitrusting van een rockbandje. Maar niet het gereedschap dat je associeert met Mura Masa, de Engelse producer van elektronische muziek, die voor zijn debuutalbum in 2017 genomineerd werd voor een Grammy voor ‘Best Dance/Electronic Album’.

De 25-jarige Alex Crossan, zoals Mura Masa echt heet, is dan ook op zijn in januari verschenen tweede album R.Y.C. (Raw Youth Collage) een andere weg ingeslagen. In plaats van zich te verschansen in een laboratorium vol electronica, mengde hij beats en synths met het geluid van postpunk.

Dus zingt de jonge belofte van Engelse dance net zo goed No Hope Generation, een charmant rammelend jarentachtigachtig gitaarliedje, als een met dancehall beats gewapende kraker als Nuggets. Het lukt hem echter niet om van die verschillende werelden, in een al kleiner gemaakte Afas, een bruisend geheel te maken.

Potentie is er, maar het wordt geen vuurwerk. De liedjes, die op Crossans vocale bijdrage leunen, worden uitgevoerd zonder de intentie iemand te enthousiasmeren. Het begrip ‘to work the stage’ wordt door een bescheiden Crossan vertaald in een podiumwandeling met de hand in de broekzak. En waar je een performer verwacht die een zaal opzweept, gaapt een groot gat.

Bonzai op het podium bij Mura Masa. Beeld Ben Houdijk
Bonzai op het podium bij Mura Masa.Beeld Ben Houdijk

Het is te danken aan zangeres Bonzai, die het publiek in de toegift wel meekrijgt met de dancehits Lovesick en Firefly, dat het concert nog wordt opgetild. Anders mochten we als publiek toekijken hoe een jonge popster, heel consciëntieus maar niet bijster bezield, zijn huiswerk doet.

Mura Masa

Pop

★★☆☆☆

29/2, Afas Live, Amsterdam.

Meer over