Het laatste fijne bruggetje van Duys

Twee stukjes kan Willem Duys zich nog herinneren: het adagio uit het Keizerkwartet van Haydn, en een stukje vocaal vuurwerk in Brahms Lullaby van de Amerikaanse zanggroep The Hi Lo's....

Met dat thematische koppel - 'serieus' en 'licht' zij aan zij - begon Duys in oktober 1962 de allereerste uitzending van zijn Muziekmozaïek. Na 37 jaar top-luistercijfers neemt de 70-jarige presentator morgen afscheid van het radiopubliek. In zijn allerlaatste, twee uur durende uitzending maakt Duys de cirkel rond: hij opent met dezelfde platen als in 1962, Haydn en Hi Lo's, als om aan te geven dat de 'heerlijke, fonkelende, feestelijke muziek' van zijn voorkeur inderdaad van alle tijden is.

Van al die honderden uren Muziekmozaïek is weinig bewaard gebleven. Imme Schade van Westrum, producer sinds 1979, zegt 'dolgraag' te willen weten welke platen er in de vroege afleveringen gedraaid werden, maar kan alleen afgaan op Duys' geheugen. En dus is de terugblik een min of meer losse greep: het eerste uur internationaal (van Peggy Lee naar Mel Tormé en van jazzpianist Art Tatum naar Tatum-bewonderaar Vladimir Horowitz - een voorbeeld van de thematische 'bruggetjes' waar Duys dol op is), het tweede uur Nederlands, met 'goede vrienden' als Thijs van Leer, Rogier van Otterloo en Mathilde Santing (in Toon Hermans' De appels op de tafelsprei).

Om twaalf uur is het met een laatste plink-plink-plink van Louis van Dijk toch echt afgelopen - wat nog niet wil zeggen dat Duys uit het gezicht verdwijnt. In de winkel ligt bijvoorbeeld de afscheids-cd Klassiek Mozaïek; (licht) klassiek repertoire, 'magnifiek vertolkt door Von Karajan, Pavarotti en Jaap van Zweden', zoals de presentator het zelf in zijn STER-spotje verwoordt.

De AVRO maakt zich er ook niet met een Jantje van Leiden van af. Liefst drie andere radio- en tv-programma's staan dit weekeinde in het teken van Duys' vertrek. Vanmiddag op Nederland 1 is er Dag Willem Duys, met hoogtepunten uit zijn tv-talkshow Voor de Vuist Weg (zien we hem nog eens het Wilhelmus zingen, zoals in 1966?). Zondagmiddag volgt op Radio 2 Weekendcafé, waarin artiesten live en op de band (Ilse DeLange, Kenny Rogers, Paul de Leeuw) herinneringen ophalen. Herman van Veen schreef een afscheidslied.

Wie dit alles nog niet genoeg is, schakelt om half zeven over naar Nederland 1, waar regisseur Guus van Waveren Duys achterna reist naar Saint Paul de Vence, een kunstenaarskolonie aan de Rivièra, waar hij zich twintig jaar terug als een gentleman of leisure vestigde.

Hoe het nu verder moet op zondagochtend? Voor Duysklanten wordt het afkicken met opvolger Robert Long. Gelukkig blijft Schade van Westrum zorgdragen voor die fijne thematische bruggetjes, van Tatum naar Tormé.

Meer over