Het kleurrijke, enthousiaste samenspel op Outlines compenseren voor de niet zo spannende composities

Bruno Calvo Quartet, Outlines (***), Fresh Sound Records.

Bruno Calvo Beeld Bruno Calvo
Bruno CalvoBeeld Bruno Calvo

Vorige maand verkocht de Spaanse trompettist Bruno Calvo zijn kersverse, nieuwe cd nog na zijn optreden op het Amsterdam Jazzfest uit zijn rugzakje, maar nu staat Outlines ook op Spotify.

Dat biedt een mooie gelegenheid eens goed te beluisteren met welk kwartet een van Nederlands beste altsaxofonisten Ben van Gelder thans op tournee is. Het Bruno Calvo Quartet is met het klassieke kwartet van Ornette Coleman als voorbeeld pianoloos.

De druk op de blazers is groot, maar Calvo en Van Gelder kunnen het aan, al was het maar omdat de Spaanse ritmesectie een stevig vangnet biedt.

Calvo en Van Gelder spelen vaak ­unisono een thema, om er dan zelf steeds in een solo op uit te trekken. Het plezier spat ervanaf bij Van Gelder, die prima uit de voeten kan met de vrije opdracht. Calvo is met zijn spervuur aan korte nootjes schatplichtig aan het spel van Dizzy Gillespie, terwijl ook de langgerekte lyriek van Miles Davis een duidelijke invloed is.

Minder dan Van Gelder heeft Calvo een eigen geluid, en zijn composities mogen wat spannender. Maar het kleurrijke, enthousiaste samenspel op Outlines vergoedt alles.

Meer over