Het klassenconflict boeit meer dan de erotiek in Zout op mijn huid

In de jaren tachtig was het boek Zout op mijn huid van Benoîte Groult een erotische hit, op het podium domineert het klassenconflict tussen vrouw en visser. Geslaagd is hoe José Kuijpers als verteller terugkijkt op de verhouding.

Scène uit de voorstelling Zout op mijn huid. Beeld Ben van Duin
Scène uit de voorstelling Zout op mijn huid.Beeld Ben van Duin

Het begint gelijk goed. Zij - jonge Parisienne uit een intellectueel milieu - komt op en begint haar natte badpak uit te wringen. Hij - bonkige visser, net maanden op zee geweest - betrapt haar. De lach op haar gezicht verraadt lust. Ze vindt hem naar de zee ruiken. Hij moet stoom afblazen om niet helemaal gek te worden van begeerte.

Spelers Sophie van Winden en Dragan Bakema hebben duidelijk een klik. De fysieke aantrekkingskracht tussen hun personages is meteen voelbaar in deze toneelversie van Zout op mijn Huid (roman, erotiek, hit in de jaren tachtig) van de Franse Benoîte Groult.

Klassenconflict

Ze hebben seks. Heftige seks, als we het gekreun mogen geloven. Maar in de keurige bewerking (regie: Mirjam Koen) is anderhalf uur lang geen borst of piemel te bekennen op het podium. 'Elkaar kapotneuken', zoals zij dat noemt, is hier vooral droogneuken. En ook al doen de spelers hun best geil uit hun ogen te kijken, deze voorstelling moet het niet hebben van de erotiek.

Boeiender is het in klare taal uitgespeelde klassenconflict. Zo op elkaar afgestemd als hun lichamen zijn, zo'n kloof gaapt er tussen hun leefstijl en klasse. Een probleem, zo blijkt, vooral voor haar. Hij wil samenleven. Zij wil hem voor erbij, bang als ze is voor afkeurende blikken en, erger, zich te gaan ergeren aan zijn domheid. Mooi is een discussie over Disneyland: lijkt hem fantastisch. Zij noemt zich een feminist. 'Feminiks', zegt hij. Een grapje.

Geslaagd is de aanwezigheid van José Kuijpers, als verteller en dezelfde vrouw, maar ouder en terugkijkend op de verhouding. Met haar commentaar relativeert ze waar nodig. Soms beschrijft ze de details van een vrijpartij. Krijgen we toch nog een beetje seks.

Zout op mijn huid, van Benoîte Groult. Door: Hummelinck Stuurman. Regie: Mirjam Koen. Gezien: 16/2, Singer, Laren, Tournee t/m 16/5.

Scène uit Zout op mijn huid. Beeld Ben van Duin
Scène uit Zout op mijn huid.Beeld Ben van Duin
Scène uit Zout op mijn huid. Beeld Ben van Duin
Scène uit Zout op mijn huid.Beeld Ben van Duin
Scène uit Zout op mijn huid. Beeld Ben van Duin
Scène uit Zout op mijn huid.Beeld Ben van Duin
Meer over