Het kabbelende water achter het scherm maakt het plaatje compleet

V Zomer Magazine test openluchtfilmvoorstellingen die ook ná vandaag nog te bezoeken zijn. Deze week: Film aan het Water in Haarlem.

Maaike Vos
null Beeld Lars van den Brink
Beeld Lars van den Brink

Wat is er nog niet in Haarlem, vroeg Laura Ebbenhorst zich af. De oprichter van Haarlem City Blog gaf al tips over waar te zijn en wat te doen in haar geboortestad en ze wilde ook zelf iets organiseren. Dat werd Film aan het Water. Vorig jaar voor het eerst en meteen een groot succes. Dat smaakte naar meer.

Op naar Haarlem dus, waar vanavond dé musicalhit van het afgelopen jaar draait.

Foto's van de vorige editie beloven een idyllisch natuurgebied met meertje, strandje en groen. Lastig voor te stellen als je de snelweg afdraait en de afslag naar een bedrijventerrein neemt, maar bij het betreden van het parkeerterrein is daar wel degelijk glinsterend water zichtbaar. Horecapaviljoen Het Veerkwartier is een vrolijk allegaartje van zeecontainers, een kas om droog te zitten, een open gedeelte met houten picknicktafels en daarachter een groot terras. Alleen de paal in de verte met daarop het Ikea-logo herinnert aan de boze buitenwereld.

Het Veerkwartier verzorgt de drankjes en de barbecue. Bij de moderne flexitariër roept dat direct schrikbeelden op van verkoolde lappen vlees met, als enige groente, een paar reepjes slappe ijsbergsla. Maar hier bezwijkt het bord haast onder de gegrilde groenten, dus ook aan de vegetariër is gedacht. Zelfs de altijd lastige aubergine smaakt goed en de frieten bij de hamburger zijn de lekkerste die we in tijden hebben gegeten. Voor de visliefhebbers is er zalm.

Film aan het water

Waar
Veerkwartier, Haarlem

Wanneer nog
10/8, 14/9

Wat kost het
€15 / €17,50. Film & barbecue €30. inclusief koptelefoon en twee drankjes

Hoeveel plek is er
250

Welke films komen er nog
Captain Fantastic en Lion

Let op
Bij slecht weer gaat het niet door. Check de Facebookpagina van Haarlem City Blog om 17 uur

Op het grasveld voor het terras wordt intussen het filmscherm in elkaar gezet. Her en der liggen en staan, alsof de kringloopwinkel uitverkoop houdt, omakleden, stoelen met gebloemde stoffering, kussens die ooit wit waren, zitzakken en bankjes. Allemaal voor de vroegkomers, de rest heeft campingspul meegenomen om op te zitten. Vuurkorven doen hun best, maar echt warm wil het vanavond niet worden.

Het publiek: vriendengroepen met bier in een kring, stelletjes op date night en vrouwen die lekker op pad zijn. Ook bussen Pringles, repen chocola en zelfs hele maaltijden duiken op. 'Eigenlijk niet de bedoeling', zegt Laura van de organisatie. Maar ja, we blijven Nederlanders en er wordt een oogje dichtgeknepen.

Iets over tienen mag de koptelefoon op en zijn we plots in La La Land. Het is nog licht, wat de beeldkwaliteit niet ten goede komt. Het begin verloopt sowieso onrustig; met 275 verkochte kaartjes is er altijd wel iemand die moet plassen, nog een drankje wil of even een foto maakt. Maar regisseur Damien Chazelle trekt al snel iedereen het zonovergoten Los Angeles in, waar Ryan Gosling en Emma Stone hun ontluikende liefde proberen te combineren met hun carrière. De wervelende film, het kabbelende water achter het scherm, de lichtjes van vliegtuigen die op de achtergrond van en naar Schiphol vliegen... het plaatje klopt gewoon.

Tijdens de aftiteling worden verstijfde ledematen uitgerekt en tranen weggeveegd. De gedachten gaan naar de sympathieke jongelingen en hun liefde, die zoveel meer had kunnen zijn maar het niet werd. Geen gedroomd happy end, maar toch ook wel goed zo. We mijmeren nog even verder, als de buurvrouw de betovering verbreekt: 'Op een gegeven moment vond ik het wel heel lang duren, hoor.'

Meer over