de gidsBestsellers

Het jaar begint weer goed voor Lucinda Riley

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.

Jet Steinz
Lucinda Riley - De zeven zussen Beeld
Lucinda Riley - De zeven zussen

In januari is het altijd wachten op nieuwe bestsellers, en dus moeten we het nog even doen met de oude: de vijf beschikbare delen uit de De zeven zussen-serie van Lucinda Riley bijvoorbeeld. Boek 2 tot en met 5 (Storm, Schaduw, Parel en Maan) stijgen respectievelijk 14, 17, 26 en 18 plaatsen in de CPNB Bestseller 60, deel 1 blijft staan waar ie vorige week ook te vinden was (op 7). In heel 2019 stond dat eerste deel (inmiddels al 85 weken lang een officiële bestseller) overigens maar één week niet in de toptien; en als je het zo bekijkt is Riley – die met ruim een miljoen (Nederlandstalige) exemplaren van De zeven zussen-serie toch een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de totale boekverkoop – er in alle eindejaarslijstjes en -beschouwingen bekaaid afgekomen.

Maar 2020 begint dus weer goed voor Riley, en dan moet de lancering van het deel over de zesde zus nog plaatsvinden: 18 februari verschijnt Zon, waarin het de beurt is aan Electra – ‘bloedmooi, schatrijk en wereldberoemd’, maar onder dat oppervlak ‘een kwetsbare jonge vrouw’, ‘die de oplossing voor haar problemen zoekt in drank en drugs’ – om op zoek te gaan naar haar ware identiteit. Vanzelfsprekend voert die zoektocht haar (en de lezer) weer langs paradijselijke en/of exotische plekken op aarde, dit keer van ‘het bruisende, chaotische Manhattan naar de prachtige, uitgestrekte vlaktes van Kenia’. Met zo’n avontuur in aantocht lijdt het geen twijfel dat Riley de bestsellerlijsten ook het komende jaar weer zal domineren.

De boekentip van

Willeke van der Meer (Kooyker): Karel Capek, Hordubal (Wereldbibliotheek)

Juraj Hordubal keert terug uit de VS waar hij acht jaar heeft gewerkt in de mijnen. Tijdens de terugreis droomt hij van de blije ontvangst door zijn vrouw en dochter – maar het loopt anders. Ze zijn van hem vervreemd en de knecht die inmiddels bij hen woont, heeft zich ontpopt als de man des huizes. Juraj probeert zijn vrouw terug te winnen, maar overlijdt onder verdachte omstandigheden. Je leest het verhaal vanuit drie perspectieven, waarbij de vraag speelt: wat is de waarheid? Lees vooral ook het nawoord van de auteur!

null Beeld Wereldbibliotheek
Beeld Wereldbibliotheek

De Volkskrant Boekenraad Toptien

1. Rutger Bregman: De meeste mensen deugen (De Correspondent)

2. Geert Mak: Grote verwachtingen (Atlas Contact)

3. Herman Finkers: De cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door (Thomas Rap)

4. Martine Bijl: Rinkeldekink (Atlas Contact)

5. Oek de Jong: Zwarte schuur (Atlas Contact)

6. Diverse auteurs: Ik wou dat ik een vogel was (Ploegsma)

7. Griet Op de Beeck: Let op mijn woorden (Prometheus)

8. Lucinda Riley: De zeven zussen (Xander)

9. Stephan Enter: Pastorale (Van Oorschot)

10. Raynor Winn: Het zoutpad (Balans)

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Kooyker Leiden, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam

Meer over