RecensieIves Ensemble

Het Ives Ensemble herinnert ons er in prikkelarme tijden aan dat alles muziek kan worden als je dat wilt ★★★☆☆

Maar niet al het door omgevings­geluid geïnspireerde werk dat ze in Het Cenakel in Tilburg opvoeren is even spannend.

Merlijn Kerkhof
Het Ives Ensemble in Het Cenakel, Tilburg. Beeld Paul Janssen
Het Ives Ensemble in Het Cenakel, Tilburg.Beeld Paul Janssen

Kerkklokken zijn voor tal van componisten een inspiratiebron geweest. Renaissancegrootheid William Byrd probeerde in zijn klavecimbelstuk The Bells het Engelse klokgebeier te imiteren, Arvo Pärt ontleende zijn toegankelijke idioom aan het geluid van een klok, en in Jonathan Harveys elektronische Mortuos Plango, Vivos Voco (1980) lijkt het alsof hij de klok van de kathedraal van Winchester omsmelt.

Ook in het programma van het Ives Ensemble, afgelopen dinsdag in Het Cenakel in Tilburg, speelden klokken een grote rol. Perfect Offering van Cassandra Miller, de eerste internationale compositieopdracht van de avontuurlijke concertserie De Link, begint met vertraagd afgespeeld klokgelui. Althans, de tonen die Miller erin hoorde, vertolkte ze naar fluit, klarinet, strijkkwartet en piano. Het bijzondere aan een klok is immers dat je er meer tonen in hoort dan alleen de grondtoon, waardoor de klank altijd wat raadselachtigs houdt. De poging dat raadsel op te lossen, levert helaas geen spannend stuk op. Het is allemaal een tikkeltje loom.

Joanna Bailie baseert haar werk eveneens op omgevingsgeluid. In From Above and Far Away, gloednieuw, mengen verkeersgeluiden die net boven de gehoordrempel uitkomen met strijkers. In haar Artificial Environments (2011) hoor je een weg, een krekel, stemmen, klokken, ja, wat eigenlijk allemaal? Ze maakt je bewust van het alledaagse – in tijden van prikkelarmoede is het een reminder dat alles wat je om je heen hoort, muziek kan worden als je dat wilt. Het is het meest intrigerende stuk van de avond, maar voegen de instrumenten die zo precies mogelijk met de click track meespelen nou zo veel toe? Heel eerlijk: nee.

Ives Ensemble

Klassiek

★★★☆☆

Werk van Cassandra Miller en Joanna Bailie.

27/10, Het Cenakel, Tilburg. Herh. 10/12 in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.

Meer over