de gidsin de mode

Het is tijd om uw leren broek weer uit de kast te trekken

Cécile Narinx schrijft wekelijks over een modeverschijnsel. Vandaag de mores van de leren broek.

Leer op de catwalk van Tom Ford Beeld Imaxtree
Leer op de catwalk van Tom FordBeeld Imaxtree

Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

Lederhosen, op z’n Duits, maar in keurig Nederlands heten ze natuurlijk leren broeken. Een behoorlijk aanwezig kledingstuk was het op de catwalks, wat heel logisch is als je bedenkt dat punk, gothic en fetisj duidelijke trends zijn voor dit najaar. De leren broek kwam in meerdere vormen en kleuren voorbij, al was het vooral zwart en behoorlijk strak wat de boventoon voerde. De heftigste zwarte leren broeken kwamen voorbij bij Bottega Veneta, dat zwartleren pantalons combineerde met zware zwarte kloslaarzen en soms ook dikke leren tops. Wijde, bandplooiachtige broeken kwamen bij Giambattista Valli en Tom Ford voorbij. Bij Vuitton trok een knalrode variant met pofpijpen alle aandacht, bij Hermès kwamen behalve klassiek zwarte ook cognacbruine slank gesneden pantalons langs. Bij Altuzarra waren ze weer wat ruimer en behalve (alweer) zwart ook bordeauxrood. Alberta Ferretti tot slot toonde een zwarte broek met witte, grijze en roze kleurvlakken.

Bottega Veneta Beeld Imaxtree
Bottega VenetaBeeld Imaxtree
Alberta Ferretti Beeld Imaxtree
Alberta FerrettiBeeld Imaxtree
Giambattista Valli Beeld Imaxtree
Giambattista ValliBeeld Imaxtree
Hermès Beeld Imaxtree
HermèsBeeld Imaxtree
Altuzarra Beeld Imaxtree
AltuzarraBeeld Imaxtree
De knalrode variant met plofpijpen van Louis Vuitton Beeld Imaxtree
De knalrode variant met plofpijpen van Louis VuittonBeeld Imaxtree

Hoe gaan wij het dragen?

Lekker vaak vooral, want een leren broek wordt enkel mooier (en zit lekkerder) naarmate hij vaker wordt gedragen. Daarbij is hij een kameleon die het goed doet onder een ruige trui, onder een mannenoverhemd of een lief bloemenbloesje. De leren broek verdraagt ook colberts en zelfs leren jackies in dezelfde kleur – om van tweedjasjes en loden capes nog maar te zwijgen. Een combinatie van materialen, dus bijvoorbeeld glad leer en ruwharige wol maakt de outfit levendiger.

Valkuilen vermijden doe je zo

Het is niet zo dat er niks deugt aan deze outfit van Joan Collins. Collins is en blijft een stijlicoon, óók in pre-Dynasty-outfits, maar op deze kiek uit 1971 is ze een béétje doorgeslagen qua leergebruik. Leren broek plus leren jasje: pico bello. Maar daarbij óók nog leren schoenen, leren handschoenen en een kolderieke lederen Ciske de Rat-pet dragen? Toch iets te dol. Laatste tip: de flared leren broek is voor komend seizoen nou juist niet actueel, dus voorlopig geven we de soulpijp aan Maarten.

Joan Collins in een leren ensemble op het vliegveld.  Beeld Bettmann Archive
Joan Collins in een leren ensemble op het vliegveld.Beeld Bettmann Archive

Een bekend mens

Toegegeven, het is geen broek maar een leren onesie die Jerney Kaagman van Earth & Fire op nevenstaande foto draagt. Maar wát een pak! Een museumstuk zelfs, nu het in bezit is van Beeld & Geluid in Hilversum, waar het nu samenwoont met de showjas van Willem Ruis en het circuspak van Pipo de Clown. De glimmende jumpsuit uit 1979 is een ontwerp van Carla V., nom de plume van Carla van der Vorst, die ook kostuums maakte voor de Dolly Dots, Luv’, Babe, Saskia & Serge én Diana Ross. Het pak paste Kaagman als een handschoen, zij het een loeistrakke handschoen: veel meer dan een paar droogschaatspassen kon ze er daar in de Toppop-studio niet in maken. Geeft niks, want het was een verdraaid knap pekske, in een beeldige kleur en met prachtige mouwen. Zou zo de catwalk weer op kunnen.

Jerney Kaagman in leren broek.  Beeld ANP Kippa
Jerney Kaagman in leren broek.Beeld ANP Kippa
Meer over