tv-recensieemma curvers

Het is te hopen dat er bij Lang leve de liefde een grote rode alarmknop onder het bed verstopt zit

null Beeld

De SBS-datingshow geeft weer ruim baan aan geknuffel en gefruts – wel eerst een schone coronatest overleggen.

Het blijven barre tijden voor daters. De ene na de andere datingshow legde zijn opnamen stil en wie doorgaat, moet offers brengen. Bij First dates wordt tegenwoordig op klinische afstand gedatet: na de ontmoeting, die zelfs zonder elleboogstootje verloopt, nemen de deelnemers plaats aan de kopse kanten van een tafel van ridderlijke lengte. Keurig, maar anderhalve meter maakt de dans der daters, waarin het toch op de millimeters aankomt, een stuk minder spannend.

Momenteel kijk ik dus liever naar Lang leve de liefde, de meestal heerlijke datingshow van SBS. Daar doen alle deelnemers vooraf een coronatest, voordat ze zich samen in een appartement laten opsluiten voor ten minste 24 uur, met mogelijkheid tot verlenging. Voor sommige daters had de droogte ook niet veel langer moeten duren.

Zo zette Antoine, een 52-jarige metaalbewerker, er dinsdagavond flink de vaart in bij de 41-jarige verkeersregelaar Jaqualine. Al bij de eerste hap van haar gehaktschotel zei Antoine: ‘Het voelt wel leuk en lekker, hier met jou.’ Het avondeten is bij Lang leve de Liefde de eerste proef voor elk potentieel koppel: wie kookt er, blieft de ander dat ook, en belooft dat een vreedzaam huiselijk leven samen? Voor Kim en Ferdy was het antwoord die avond een ferm nee, nadat Ferdy haar ongare broccoli had voorgezet.

Lang leve de liefde Beeld
Lang leve de liefde

Maar Jaqualine gaf het een kansje en ­Antoine greep die even later in de hottub met beide handen aan. Terwijl Jaqualine zo ver mogelijk naar achter leunde, boog Antoine voorover voor de eerste kus. ‘De kriebeltjes zijn er nog niet. Die moet je niet forceren’, zei Jaqualine. ‘Moeten we ze misschien aanwakkeren?’, vroeg Antoine. ‘Moeten we ze een beetje oppoken?’ Jaqualine schudde haar hoofd, ‘nee, dat moet je niet forceren’ – voor Antoine reden om weer een tongzoen te initiëren.

‘Ik ga gelijk pitten’, zei Jaqualine toen het stel in bed kroop na het weinig hoopgevende badritueel. Zat er niet toch een nachtzoen in? Antoine vond van wel. ‘Ik wil mijn eigen geweld aandoen, dat ik niet tegen jou aankruip!’ ‘Doe maar niet’, zei Jaqualine terwijl ze zich stevig in de deken rolde. ‘We komen niet aan slapen toe!’, fantaseerde Antoine verder. ‘Nou, ik wel’, zei Jaqualine.

Even stelde ik me voor dat Jaqualine op een grote rode alarmknop onder het bed zou drukken, waarna een speciale televisie-eenheid, bewapend met pepperspray en gummiknuppels, Antoine zou afvoeren in een geblindeerd busje. Tenminste, ik hoop dat die knop er is – er is hopelijk iets geleerd van het debacle rondom De villa, waar in 2019 een aanranding werd uitgezonden.

Jaqualine onderging de avances gelaten, maar thuis op de bank werd nog lang nagepraat over de grenzen van datingshows. Liggend in het gras welde bij Antoine de ochtend erna opnieuw een tongzoen op. ‘Nee’, zei Jaqualine, die haar gezicht afveegde en opstond. Eenmaal binnen leek het alsof ze op het punt stond haar koffers te pakken. ‘Heb jij al iets van frustratie of ergernis over mij gehad?’, vroeg Jaqualine aan Antoine. ‘Nee nog niet, jij?’ ‘Nee, helemaal niets’, zei Jaqualine. Misschien een idee voor Jaqualine: meedoen aan het veilige First dates

Meer over