BeeldvormersBourgeoisie

Het is duidelijk wie geen lid van het koninklijk huis is

De rubriek Beeldvormers onderzoekt hoe een foto onze kijk op de werkelijkheid bepaalt. Deze week: de ‘royal treatment’.

Op het jaarlijkse Fêtes Galantes in Château de Versailles kun je vanaf 370 euro een avondlang je als koning of koningin wanen.Beeld Ludovic Martin / ANP

Sommige foto’s, hoe verschillend ook, smeden meteen een koninklijk verbond. Twee beelden, de een uit Frankrijk, de ander uit Engeland, vertellen hetzelfde verhaal, over verbeelding, eigendunk en ijdelheid. En op beide speelt de fotografie een hoofdrol.

Kijken we naar foto één.

Op het jaarlijkse Fête Galante in Château de Versailles, het voormalige optrekje van Lodewijk de Veertiende nabij Parijs, kun je vanaf 370 euro per persoon een avondlang een koning of een koningin zijn. Je hebt dan meer privileges dan een markies / markiezin (135 euro) of een graaf / gravin (250 euro), waaronder een VIP-welkom en onbeperkt toegang tot het buffet en de champagne, maar minder dan de mensen die 510 euro betaalden voor een doge-status. Die krijgen er nog twee gratis concerten bij.

De feesten lopen als een tierelier. Op YouTube staan vermakelijke filmpjes van doodnormale mensen die zich voor eventjes inbeelden dat ze blauw bloed hebben. Ze worden boven aan de trap door een man met een pruik aangekondigd als graaf zus of zo. Ze mogen poseren voor een fotograaf in de staatsievertrekken van de Zonnekoning en krijgen koninklijke danslessen. Ze moeten zelf zorg dragen voor hun barokke kostuums. Wie zich niet aan de strikte kledingvoorschriften houdt, wordt geweigerd, dure toegangskaart of niet.

Ivanka Trump en Jared Kushner verschenen tijdens de ontvangstceremonie vorstelijk op het balkon van Buckingham Palace.Beeld Alex Brandon / AP

Donald Trump en zijn familie kregen de afgelopen week tijdens hun bezoek aan het Verenigd Koninkrijk gratis en voor niets de ‘royal treatment’. Welzeker: er was protest tegen de komst van de Amerikaanse president. Een puber maaide ter verwelkoming een piemel in het gras, demonstranten brachten een angstaanjagende ballon van een baby-Trump mee, en burgemeester Khan van Londen kraakte kritische noten, maar ziet u: dat was het vólk, het plebs, het canaille. Let them eat cake. De Britse koninklijke familie (exclusief Meghan Markle, de hertogin van Sussex, want die is met zwangerschapsverlof en had waarschijnlijk ook niet zo’n zin nadat Trump haar ‘nasty’ had genoemd) rolde de rode loper uit voor de president en zijn entourage en deed alsof het hartstikke vanzelfsprekend was dat hij vier van zijn vijf kinderen meenam op staatsbezoek.

Van de Amerikaanse president is bekend dat hij een preoccupatie heeft met het Britse koningshuis, net als zijn Schotse moeder. Hij was destijds geobsedeerd door Diana, die hij na haar scheiding van Charles probeerde te verleiden met peperdure bossen bloemen en handgeschreven kaartjes. En blijkbaar is die fascinatie voor de Britse pracht en praal erfelijk, want Trumps kinderen lieten zich de afgelopen week royaal fêteren en maakten aan de lopende band selfies voor op Instagram.

Maandagavond zaten Ivanka, Eric, Donald jr. en Tiffany Trump, met aanhang, aan tafel met koningin Elizabeth. In The New York Times stond dat zes van de van tevoren door Melania Trump genodigde Amerikaanse gasten, onder wie een vrouw die zich inzet voor doodzieke kinderen, plaats hadden moeten maken voor de Trumps. Ivanka Trump en Jared Kushner, respectievelijk assistent en adviseur van de president, verschenen tijdens de ontvangstceremonie zelfs vorstelijk op het balkon van Buckingham Palace.

Dat was foto twee.

Een koninklijke balkonscène en een chic verkleedfeest in een echt paleis – voor mensen die dit niet dagelijks meemaken zijn het fotomomenten pur sang. Vandaar dat het verklede tweetal op het Fête Galante van 27 mei jongstleden – links(boven) op de ene foto – een selfie nam. Vandaar ook dat Steven Mnuchin, de Amerikaanse minister van Financiën die precies een week later naast Ivanka en Jared op het balkon van Buckingham Palace stond – links op de andere foto, ach zalig beeldrijm –, eveneens naar zijn telefoon had gegrepen om zichzelf of de ceremonie beneden vast te leggen.

Een begrijpelijke reactie, want hoe vaak sta je daar nou, als volwaardig lid van de bourgeoisie? Maar goed, die telefoon is dus ook exact de reden dat je vervolgens als niet-koninklijke boerenpummel, excusez le mot, door de mand valt. Iemand van koninklijke huize maakt geen foto’s, laat staan selfies. Het wordt leden van het Britse vorstenhuis zelfs verboden. Dat las ik toen Meghan Markle vorig jaar met prins Harry trouwde, waardoor de Amerikaanse automatisch lid werd van het koninklijk huis (zij wel) en er overal lijstjes verschenen met wat ze niet meer mocht.

Geen selfies. Niet twitteren. Weg met de eigendunk. In ruil daarvoor: eeuwige Britse pracht en praal. Ja, het is superoneerlijk verdeeld in de wereld.

Meer over