BoekenOmslag

Het is de zomer van het gewei op de cover

Zomertrend met verontrustend trekje.

Margaret Atwood: De MaddAddam trilogie. Prometheus, cover Jan van Zomeren Beeld
Margaret Atwood: De MaddAddam trilogie. Prometheus, cover Jan van Zomeren

De haas – het is een haas, want een ­konijn heeft echt kortere oren – kijkt nogal boos en zijn gewei is zo slordig op zijn kop gemonteerd dat ook zonder basale kennis van het dierenrijk deze ­extensie voor verontrusting zorgt. Dit boekomslag verraadt dat MaddAddam van ­Margaret Atwood geen lichte historie is.

De MaddAddam trilogie (vanaf 29 juni te koop) is Atwoods drieluik over de eindtijd van de moderne mens. We gaan ten onder aan slechte koffie, culturele verwarring, ­klimaat en genetische manipulatie. Geen ­vrolijk, wel een fascinerend beeld van de ­Canadese schrijfster. ‘Die haas heb ik expres wat bozer gemaakt’, zegt coverontwerper Jan van Zomeren. De Engelstalige editie van dit boek heeft voorop een varkentje met vleugels op de rug. ‘Een klassiek fabeldier, maar ik wilde iets dat minder lichtvoetig is’, zegt Van Zomeren. Zijn nurkse haas kreeg expres een wat hotseknots opgeplakt gewei. ‘Dat zorgt voor nog meer vervreemding.’

Jori Stam: Oregon. Atlas Contact (verschijnt augustus) Beeld
Jori Stam: Oregon. Atlas Contact (verschijnt augustus)

Van Zomeren trad zonder dat hij het wist toe tot het gewei-genootschap, een select gezelschap vormgevers dat deze zomer iets met geweien doet. In augustus komt de ­roman Oregon van Jori Stam uit (vormgever Nanja Toebak). Het is een verhaal over een omineuze schrijversontmoeting in het Amerikaanse woud. Cover: konijnachtig wezen met hoorns. Ook bosrijk is het decor in Kevin van Vliets debuut Wolfsjong (verschijnt in september). Cover (Roald Triebels): wolven­lichaam met een hertenkop.

De moeder der gewei-boeken is de De wet van Spengler van Jaap Scholten uit 2008. ­Teruggetrokken in de Hongaarse bossen schreef Scholten een roman over het verlies van zijn oudere broer met wie hij vaak op jacht ging. Cover: een opgezette hertenkop in een brandend muurframe. Waar in de natuur het gewei is bedoeld om de seksuele concurrentie te intimideren, is het in de literatuur meestal de voorbode van onheil.

Kevin van Vliet: Wolfsjong. Prometheus (verschijnt september) Beeld
Kevin van Vliet: Wolfsjong. Prometheus (verschijnt september)
Met Groenteman in de kast Beeld de Volkskrant
Met Groenteman in de kastBeeld de Volkskrant

Gijs Groenteman gaat in onze illustere archiefkast in gesprek met mensen die hem hebben verwonderd. Rapper Pepijn Lanen, schrijver Paulien Cornelisse en kunsthandelaar Jan Six passeerden al de revue.

Meer over