de week in boekenwilma de rek

Het is Boekenweek! (maar nu echt)

null Beeld

Zaterdag begint de 86ste Boekenweek en wie nu denkt: hûh? Boekenweek?? Maar het is toch allang Boekenweek geweest??? heeft niet helemaal gelijk maar toch ook wel. De Boekenweek zou van 6 tot 14 maart plaatshebben, maar toen was het ­corona. Hoofdsponsor NS kon de mensen niet gratis vervoeren op vertoon van het Boekenweekgeschenk, zoals andere jaren, want reizen gold niet als essentieel. Lezen evenmin: de boekhandels en bibliotheken waren hartstikke dicht en drongen derhalve aan op uitstel van de Boekenweek. Na verhitte ­debatten met diverse vertegenwoordigers van het boekenvak (in het wereldje zelf ook wel ‘boekenvakkers’ genoemd) ging de CPNB (het boekenvakkersreclamebureau, tevens organisator van de Boekenweek) in februari akkoord.

Vervolgens werd de oorspronkelijke Boekenweek omgedoopt tot ‘Het voorwoord van de Boekenweek’, om allerlei reeds geplande evenementen alsnog te kunnen laten doorgaan. Tv-programma De vooravond organiseerde een alternatief Boekenbal in de Amsterdamse Stadsschouwburg; vanuit De Kleine Komedie in Amsterdam werden gesprekken gestreamd tussen gearriveerde Boekenweekgeschenkauteurs en jongere schrijvers; bij de NTR presenteerde Özcan Akyol vijf avonden lang een boekenprogramma waarin ‘het lezen werd gevierd’.

Met succes. In de week die geen Boekenweek was, pluste de online boekenomzet met 61 procent ten opzichte van die week in 2020. Daarvan kwam slechts een piepklein deel terecht bij de fysieke boekhandel (die de gedwongen sluiting niet kon compenseren met bezorging); maar bol.com voer er wel bij, net als de grotere uitgeverijen en het Centraal Boekhuis.

Hanna Bervoets en Roxane van Iperen, de auteurs van het Boekenweekgeschenk en -essay. Beeld Klaas Hendrik Slump
Hanna Bervoets en Roxane van Iperen, de auteurs van het Boekenweekgeschenk en -essay.Beeld Klaas Hendrik Slump

En nu begint de échte Boekenweek, die tot en met 6 juni duurt. De professor in de neerlandistiek die ik er deze week naar vroeg, reageerde al net zo verbaasd als de schrijver die ik op mijn eigen balkonnetje tegenkwam: ‘Hûh? Boekenweek??’ Als zij het al niet weten, wie dan wel? De Boekenweek lijkt een beetje op een feestje waarvoor de slingers te vroeg zijn opgehangen: op het moment dat de jarige uit de taart springt, hangt de boel er slapjes bij.

Gelukkig hebben we het Boekenweek­geschenk nog. Wat wij zagen van Hanna ­Bervoets is de hele maand verkrijgbaar, net als het essay De genocidefax van Roxane van Iperen. De NS geeft alle Boekenweekgeschenken van de afgelopen twintig jaar digitaal ­cadeau, overal treden schrijvers op en het zonnetje schijnt, dus in de rij staan is een pretje. Op naar boekhandel & bieb maar weer!