interviewRemon de Jong

Het Grote Nederlandse Hiphopkleurboek: veertig jaar Nederlandse hiphopgeschiedenis in kleurplaten en spelletjes

Veertig jaar aan Nederlandse hiphopgeschiedenis samengevat in kleurplaten, spelletjes en informatie: Remon de Jong, oud-rapper en animator, maakte Het Grote Nederlandse Hiphopkleurboek.

Een kleurplaat uit Het Grote Nederlandse Hiphopkleurboek. Beeld RV
Een kleurplaat uit Het Grote Nederlandse Hiphopkleurboek.Beeld RV

Remon de Jong (41) heeft meer dan twintig jaar gerapt, maar is nu ‘gepensioneerd rapper’. Vorig jaar besloot hij zijn kennis over de Nederlandse hiphop om te zetten in een kleurboek. Met behulp van rappers uit zijn eigen netwerk, brainstormsessies met een basisschoolklas en een succesvolle crowdfundingcampagne heeft De Jong het boek binnen een jaar op de markt weten te krijgen.

Hoe ben je op dit idee gekomen?

‘Vorig jaar kreeg ik van Lange Frans de Amerikaanse variant van dit boek, als cadeau voor mijn twee kinderen, die ook dol zijn op hiphop. Toen realiseerde ik me dat mijn kinderen naar alle rappers van nu luisteren, maar de oude namen allemaal niet kennen. Zo kreeg ik het idee om de Nederlandse rapgeschiedenis op een leuke, toegankelijke manier in een boek samen te vatten. Ik dacht: zolang ik rond de veertig rappers in het boek weet te krijgen, is het geslaagd. Maar iedereen wilde meedoen. Nu zitten er meer dan honderd rappers in. Alle perioden worden vertegenwoordigd: de eerste rappers van Nederland ,zoals Ricky D en Eljay Fresh, de middenperiode met rappers als Lange Frans en Ali B, en de namen van nu, zoals Snelle en Bizzey. Iedereen in dit boek speelt een rol in het ontstaan en groter worden van hiphop.’

Zijn het alleen maar kleurplaten?

‘Bij elke kleurplaat staan weetjes over de afgebeelde rapper en ook spelletjes en puzzels. Als je hebt besloten welke kleurplaat je wilt inkleuren, kun je op de website hiphopkleurboek.nl de rapper selecteren en online naar al zijn of haar muziek luisteren.’

Waarom vind je dit belangrijk voor kinderen?

‘Omdat iedere rapper inspiratie heeft opgedaan bij een rapper vóór hem. Een mooie beeldspraak van rapper Kiddo Cee vat dat goed samen: ‘Er zijn rappers die de tafel hebben gebouwd, rappers die hem gedekt hebben en er zijn rappers die aan die tafel zitten te smullen.’ Zonder Ricky D was er geen Extince, zonder Extince was er geen Lange Frans en zonder Lange Frans was er geen Lil’ Kleine. Daarnaast heb ik erop gelet dat ook vrouwelijke rappers voldoende worden vertegenwoordigd in dit boek. Ik heb mijn best gedaan om van elke periode alle vrouwelijke rappers in het boek toe te voegen. Het is niet alleen voor jong en oud, maar ook voor jongens én meisjes.

Het Grote Nederlandse Hip Hop Kleurboek; animatie.online; 126 pagina’s; 17,50 euro.

Meer over