ColumnAaf leest sterren

Het genre ‘nepnieuws om aandacht te vragen voor tussentijdse verkiezingen’ is dus ineens een ding

Amy Schumer. Of is het toch echt nieuws? Beeld WireImage
Amy Schumer. Of is het toch echt nieuws?Beeld WireImage

Is Schumer nu zwanger of niet? En welk duister complot zit er achter de verwijdering van een foto van Saskia Noort?

Vroeger, of kort geleden, kwam je er nog met de term ‘fake news’, maar daar ontstaan constant varianten op, ook in roddelnieuwssferen. Of vooral in die sferen, eigenlijk.

Zo ontdekten we vorige week de variant ‘spannend nepnieuws over beroemdheden om lezers naar informatie over de tussentijdse verkiezingen in Amerika te trekken’. Het tijdschrift ELLE twitterde toen dat Ye West en Kim Kardashian uit elkaar gingen, maar als je op het nieuwtje klikte, kwam je op een site waar je je als Amerikaan kon registreren voor de tussentijdse verkiezingen.

En nu is daar een nog ingewikkelder variant op: ‘spannend nepnieuws over beroemdheden – of is het toch echt nieuws? – om je naar nieuws over de tussentijdse verkiezingen in Amerika te trekken’.

We leggen het uit. Amy Schumer had een fotocollage van haar hoofd op het zwangere lichaam van Meghan Markle op Instagram gezet, met daaronder de mededeling dat haar volgers op de Insta van politiek journalist Jessica Yellin moesten kijken. Op Yellins account trof je een lijst met kandidaten voor de tussentijdse verkiezingen die Schumer steunt, en tussen die namen opeens de zin: ‘Ik ben zwanger, Amy Schumer.’

Om het ingewikkelder te maken, weet niemand of Schumer echt zwanger is, want ze houdt van een grapje. En het genre ‘nepnieuws om aandacht te vragen voor tussentijdse verkiezingen’ is dus ineens een ding. Bovendien dacht iedereen vorig jaar dat Schumer zwanger was omdat ze op Insta poseerde met een hand op haar buik. Maar toen bleek ze alleen een zelfontworpen jurk te promoten.

Kan iemand hierop promoveren? En snel?

Preuts

Je zou de Telegraaf-site ervan gaan verdenken dat ze ook expres verwarrend sterrennieuws brengen. Want wat te denken van de kop: ‘Verdeeldheid over blote billen-foto Saskia Noort’?

Dan denk je toch meteen dat Saskia Noort haar billen heeft gefotografeerd, waarmee ze, ietwat traag, maar goed, meedoet aan de kortstondige Kiss My Ass-billenselfie-actie van Katja Schuurman van een paar jaar geleden?

Maar nee, het zat anders. Noort had een foto gepost. Weliswaar van zichzelf, maar als klein kind, met zes andere kinderen, bloot op het strand in 1970. Instagram, Amerikaans dus preuts, verwijderde de foto. Noort was boos. Haar volgers verdeeld. Sommigen vonden de foto voer voor pedo’s, anderen vielen haar bij.

Saskia Noort. Bloot op het strand in 1970. Beeld ANP Kippa
Saskia Noort. Bloot op het strand in 1970.Beeld ANP Kippa

Ronald Giphart schreef: ‘Instagram, net als WhatsApp onderdeel van het grootkapitalistische Facebook, is voor een collectieve verdovende volksvertrutting, waarin iedereen alleen nog maar foto’s van slavinken, schoenen en zonsondergangen plaatst.’

Dat van die schoenen en zonsondergangen wisten we, maar dat er op Insta zoveel slavinken voorbijkomen – was Giphart niet in de war met foto’s van avocadotoasts, het grote Instagramfotocliché?

Toch even gecheckt, met #slavink. Blijken er 521 foto’s van slavinken op Insta te staan! Maar goed, dat zijn er weinig tegenover 966 duizend foto’s van avocadotoasts.

We vinden een foto van een slavink trouwens veel obscener dan één klein fotootje van de blote kinderbillen van Saskia Noort als kind. Die moeten natuurlijk gewoon weer terug op Insta. Al vraagt uw sterrenkijker, wellicht vertrut, zich af of de andere zes blote kinderen, inmiddels mensen van in de vijftig, dat oké vinden.

Meer over