Album

Het geluid van Wolf Alice is ook op het derde album lastig in een hokje te plaatsen, maar dat is niet erg★★★★☆

Album hoes Wolf Alice Beeld RV
Album hoes Wolf AliceBeeld RV

Een van de sterkste optredens op de online-editie van het Glastonbury festival was dat van openingsact Wolf Alice. De Britse band wist met de liedjes diverse stemmingen te vertolken, in net zoveel mooie ensceneringen. Vooral zangeres Ellie Rowsell maakte veel indruk met haar wisselende expressie. Van teder smachtend tot furieus schreeuwend bestreek ze een groot vocaal spectrum, beter nog dan dat op grond van de eerste twee albums verwacht mocht worden.

Uit dit derde album Blue Weekend blijkt daadwerkelijk de ferme vooruitgang waarvan je hoopte dat de Londense band die in zich had.

Nog altijd schiet Wolf Alice muzikaal alle kanten op. Van groots en orkestraal tot puntig en punky, van stevig rockend tot zweverig en elegant, heeft ieder liedje een eigen signatuur. Dat maakt het bandgeluid nog altijd moeilijk in een hokje te plaatsen. Wolf Alice voelt zich in alle hokjes nog altijd even goed thuis. Indierock mogen we hun sound in ieder geval niet meer noemen want daarvoor is de productie van Markus Dravs (bekend van onder meer Arcade Fire en Coldplay) veel te groots en meeslepend.

Het klinkt allemaal erg fraai. De ABBA-achtige zangkoortjes in Safe from Heartbreak (If You Never Fall in Love) zijn met eenzelfde precisie gearrangeerd als de monumentale gelaagde klanktapijten waar je in Feeling Myself in wil wegzakken. Soms lijkt Wolf Alice iets te gretig van stijl te willen wisselen maar dan is het toch weer Rowsell die met haar knap variërende stem een soort eenheid schept.

Nog altijd heb je bij het beluisteren van een Wolf Alice-album niet het idee precies te weten wat de band nu echt wil, maar misschien hoeft dat ook niet. Ieder liedje klinkt anders maar beklijven doen ze allemaal.

Wolf Alice

Blue Weekend

Pop

★★★★☆

Dirty Hit/Virgin

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Meer over