Album

Het geluid van de baryton op Baryton Trios is buitengewoon charmant maar vrij bescheiden ★★★★☆

null Beeld

Zonder prins Nikolaus Esterházy en zijn hofcomponist was de baryton ongetwijfeld in de nevelen der geschiedenis verdwenen. Maar de werkgever van Joseph Haydn was een bekwaam bespeler van dit wonderlijke instrument. Het oogt en klinkt zo’n beetje als een viola da gamba, maar is voorzien van een stuk of tien resonerende snaren, die niet kunnen worden aangestreken, maar wel via de open achterkant van de hals met de linkerduim kunnen worden getokkeld.

Haydn heeft maar liefst 175 stukken voor de baryton geschreven, bij het overgrote deel daarvan gaat het om trio’s voor altviool, cello en baryton. Het Valencia Baryton Project heeft er zes uitgekozen voor zijn debuut-cd.

De stijl van de jonge Haydn is eerder galant dan klassiek. Het geluid van de baryton is buitengewoon charmant, met zijn tinkelende tokkelcomponent, maar vrij bescheiden. Zoals het past in het gezelschap van een vorst, stellen alt en cello zich dienstbaar op. Hoewel de diepgang van deze werkjes niet groot is, doet Haydns meesterschap zich gelden in vele fijnzinnigheden en muzikale onderonsjes. De samenstelling van de cd is geraffineerd; de grootste verrassingen komen aan het eind.

Valencia Baryton Project

Haydn: Baryton Trios

Klassiek

★★★★☆

Naxos

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Meer over