Het gaat weer hartstikke goed met de muziekindustrie

Het gaat weer beter met de vinylverkoop. Beeld REUTERS
Het gaat weer beter met de vinylverkoop.Beeld REUTERS

De internationale muziekindustrie floreert, dankzij het succes van de streamingdiensten en de verkoop van vooral popmuziek op vinyl in de platenzaak. Dat werd de afgelopen maanden al duidelijk door verschillende rapporten en jaarverslagen, maar uit Groot-Brittannië komen nu wel heel rooskleurige cijfers.

10 procent

Volgens de woensdag gepresenteerde jaarcijfers van de brancheorganisatie British Phonographic Industry (BPI) zijn de inkomsten voor platenmaatschappijen het afgelopen jaar met ruim 10 procent gestegen. Dat is de grootste inkomstenstijging uit muziek sinds het hoogtij van midden jaren negentig, bij de opkomst van de britpop en de grunge.

De stijging is te danken aan een wereldwijd toegenomen muziekconsumptie. Er wordt steeds meer muziek gestreamd via platforms als Spotify en Apple Music, maar ook via videokanalen als YouTube. De inkomsten uit streamingdiensten zijn in 2017 met ruim 40 procent toegenomen en een steeds aanzienlijker deel van de inkomsten komt terecht bij de platenmaatschappijen en uiteindelijk dus de makers.

Aanpassen

De internationale muziekindustrie lijkt zich langzaam maar zeker aan te passen aan de nieuwe economische en technologische omstandigheden. Vanaf het begin van deze eeuw kelderden de inkomsten uit muziek door de opkomst van het illegaal downloaden en daarna de streamingplatforms. De klassieke spelers op de muziekmarkt wisten zich geen raad met de ontwikkelingen en staken jarenlang vooral energie in het bestrijden van de nieuwe diensten en de illegale downloadpraktijken.

De laatste jaren lijkt de nieuwe muziekindustrie een steviger structuur te krijgen. Dat komt voor een deel doordat steeds meer consumenten bereid zijn een betaald abonnement af te sluiten op een streamingdienst. Daarnaast zijn in veel huiskamers de ouderwetse audio-installaties vervangen door moderne, aan streamingdiensten verbonden muzieksystemen. Tot slot worden meer inkomsten gegenereerd uit het gebruik van (pop)muziek bij commercials en bijvoorbeeld tv-series van Netflix en HBO.

Nieuwe verdienmodellen

De platenmaatschappijen hebben de verdienmodellen aangepast aan de nieuwe tijd. Volgens Geoff Taylor, de directeur van de BPI, zien veel platenmaatschappijen zelfs weer in dat het kan lonen om jong muzikaal talent de kans te geven zich te ontwikkelen, omdat grote streaminghits van nieuwe sterren nu echt weer wat kunnen opleveren.

Toch zit er ook groei in de meest ouderwetse tak van de muziekindustrie: het vinyl. De inkomsten van platenmaatschappijen uit de verkoop van popplaten steeg vorig jaar met 24 procent. De cd levert opnieuw terrein in: van alle fysieke geluidsdragers die wereldwijd worden verkocht, is het aandeel vinyl nu bijna een kwart.

En hoe zit het in Nederland?

De rooskleurige cijfers over de muziekindustrie uit Groot-Brittannië komen overeen met de laatste rapportages uit Nederland. De jaarcijfers over 2017 moeten nog bekend worden gemaakt, maar de Nederlandse branchevereniging NVPI constateerde eind vorig jaar al dat de omzet uit muziek dat jaar sterk aan het stijgen was, ook al dankzij streaming en vinyl. De omzet uit gestreamde muziek steeg de eerste helft van 2017 met ruim 30 procent, de omzet uit de verkoop van vinyl met 21 procent.

De Nederlandse muziekindustrie is volop in beweging. De grote platenmaatschappij Warner Music kocht vorig jaar het Nederlandse dancelabel Spinnin’ Records. En deze week werd de Nederlandse streamingdienst Juke opgericht, een samenwerking van de winkelketen Media Markt met het mediabedrijf Talpa van John de Mol. Juke richt zich uitsluitend op betalende klanten en heeft dus geen gratis dienst.

Volgens cijfers van de auteursrechtenorganisatie Buma stijgt ook de exportwaarde van de Nederlandse popmuziek. Die bedroeg in 2016 bijna 200 miljoen euro, volgens Buma een recordbedrag. De Nederlandse muziek dankt die florissante cijfers overigens vooral aan het internationale succes van de Nederlandse dance en ook, zij het in mindere mate, aan populaire klassieke muziek als die van André Rieu.

Meer over