Het festival dat de randen van Europa verkent

Artistiek leider Ruth MacKenzie presenteerde haar eerste echte eigen Holland Festival.

'Nelken van Pina Bausch' Beeld Laszlo Szito
'Nelken van Pina Bausch'Beeld Laszlo Szito

'De taak van het Holland Festival is urgent en politiek geladen. Dat was het in 1947 en dat is het nu.' Aldus Ruth MacKenzie, artistiek leider van het Holland Festival dinsdag bij de presentatie van het programma 2016. Het is het tweede jaar dat MacKenzie, opvolger van de in 2014 vertrokken Pierre Audi, het festival leidt en het eerste dat vrijwel geheel onder haar artistieke bewind is samengesteld.

De Britse MacKenzie sprak haar gehoor in het Amsterdamse Westergastheater toe in het Nederlands, met een charmant accent dat haar speech de allure van een performance gaf. Ze verklapte ook dat ze vroeger hoorn speelde, maar te weinig talent had.

De politieke geladenheid van het Holland Festival 2016 is samengevat in het thema The Edges of Europa. Muziek, theater, dans, film en performances, 'gemaakt door kunstenaars van binnen en buiten Europa, over mensen die zich op de randen van het continent bevinden'. MacKenzie: 'Letterlijk: in de Oekraïne of Estland. Figuurlijk: de mensen die in hartje Hambrug wonen. Of misschien wel in Amsterdam. Maar die voelen dat ze op het randje leven. Het woord edgy wordt in het Engels ook gebruikt voor een bepaald soort kunst: provocatief, riskant, innovatief.'

Ruth MacKenzie, artistiek leider Holland Festival. Beeld Linda Stulic
Ruth MacKenzie, artistiek leider Holland Festival.Beeld Linda Stulic

Gewaagd

Waarmee ze liet merken dat onder haar leiding het festival iets aan het verschuiven is - van geëngageerd-elitair naar inderdaad, gewaagder.

Het Holland Festival 2016 opent op 4 juni met de theaterproductie Die Stunde da wir nichts voneinander wussten door Thalia Theater uit Hamburg. Een tekstloze voorstelling, gebaseerd op regieaanwijzingen van Peter Handke, over de vraag wat er nog rest van de droom van de Europese eenheid. De voorstelling is geregisseerd door het Estlandse duo Ene-Liis Semper en Tiit Ojasoo.

Focusprogramma's

Het HF heeft ook diverse focusprogramma's. Zo is het wereldberoemde Kronos Quartet een week artist in residence, inclusief twee concerten. Het Nederlandse theatercollectief Wunderbaum presenteert een productie van het project The New Forrest. Speciale aandacht dit jaar ook voor de hedendaagse componiste Olga Neuwirth.

Tijdens de presentatie werd door HF-programmeurs Jochem Valkenburg en Annemieke Keurentjes een toelichting op enkele onderdelen gegeven. Zakelijk directeur Annet Lekkerkerker onderstreepte dat het Holland Festival van het publiek nieuwsgierigheid en een open blik vraagt. Het HF wordt op 25 juni in het Concertgebouw afgesloten met Holland Festival Proms, een serie optredens door diverse musici.

Holland Festival 2016 brengt 12 wereld- en veertig Nederlandse premières.

Vijf hoogtepunten

- De Nationale Opera brengt het nieuwe grote werk Theatre of the World van Louis Andriessen in wereldpremière, in regie van Pierre Audi. Met Reinbert de Leeuw voor het Asko|Schönberg Ensemble.

- Nelken, een van de befaamde dansstukken van Pina Bausch en het Ballet Wuppertal (gemaakt in 1982) komt terug naar Amsterdam. Danstheater op het slagveld van de liefde, tussen duizenden anjers.

- The dark age is een productie van het Residenztheater uit München, gemaakt door de Zwitserse regisseur Milo Rau. Over de duistere ontstaansgeschiedenis van het verenigde Europa - van de ondergang van het Derde Rijk tot de belegering van Sarajevo.

- Damon Albarn van de popgroep Blur brengt de leden van het Syrisch Nationaal Orkest, waarvan velen het thuisland zijn ontvlucht, weer bij elkaar, zes jaar na een optreden van Albarn met dit orkest in Damascus.

- Stella is een monoloog van de Britse theatermaker Neil Bartlett over leven en lot van Ernest Boulton, een music-hall kunstenaar die zich kleedde en leefde als vrouw in de tijd van Victoriaans Engeland. Transgender avant la lettre.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over