TaalgebruikWoord van de week

Het dialectwoord van de week: mik

Dialect, jeukend jargon, straattaal of neologisme – elke week ontwaart de Volkskrant een opvallend woord. Zoals dit dialectwoord: mik.

Corto Blommaert

Een jaar of drie geleden was ik taalcoach bij Vluchtelingenwerk. Een taal leer je nu eenmaal het best door te praten over alledaagse dingen met een moedertaalspreker. Als taalcoach doe je precies dat: je babbelt wat raak en probeert per-fect ge-ar-ti-cu-leerd Ne-der-lands te spre-ken.

Zo kwam ik in contact met Samer, een Syrische jongen die toentertijd ook 28 was. Samer was enorm gedreven om er hier wat van te maken. Dat vond ik best moeilijk, want hoeveel kans van slagen had hij eigenlijk?

Dus gingen we aan de bak, aan de bak met eten vooral. Na verloop van tijd werd het articuleren slechter, werden de zinnekes vlotter en gooide ik d’r ’n woordje Braobants tussendeur. ‘Als je weggaat, zeg je houdoe. Hoe gaat het, is hoeist? En bij de bakker bestel je een mik.’

De etymologie van ‘mik’ is interessant. In het Brabants betekent het ‘brood’, maar het komt oorspronkelijk uit het Latijn (‘mica’) en betekent kruimeltje. Zouden er Romeinse taalcoaches zijn geweest die proto-Brabanders wat Latijn hebben proberen te leren? Ik dwaal af.

Twee jaar zag ik Samer niet. Waar hij woonde en wat hij deed, wist ik niet. Tot gisteren. Op die grauwe herfstdag bestelde ik mezze bij Sham West in Amsterdam. Toen ik de zaak binnenstapte, stond hij daar. In (vrijwel) vloeiend Nederlands vertelde hij dat hij binnenkort zijn laatste horeca-examens doet en dan manager van de zaak wordt.

Word dus taalcoach. En wie nu nog niet overtuigd is, moet vanavond maar eens Syrisch eten. Liefde (en taal) gaat immers door de maag.

Meer over