RECENSIEHitman 3

Het Deense antwoord op ‘Killing Eve’ schittert nog één keer in hilarische Hitman 3 ★★★★★

Wie moordt er het mooist: Villanelle of Agent 47? In het jongste avontuur van Agent 47 mag de gamer zelf beslissen hoe hij zijn missies tot een goed einde brengt. Desnoods met een bananenschil.

Hitman 3: Zou nou niemand ooit opvallen dat die kale kop met streepjescode op elke plaats delict opduikt? Beeld IO interactive
Hitman 3: Zou nou niemand ooit opvallen dat die kale kop met streepjescode op elke plaats delict opduikt?Beeld IO interactive

Voor de bijna halve eeuw oude evergreen Fifty Ways To Leave Your Lover is in Kopenhagen een nieuwe, moderne versie bedacht: Vijftig Manieren Om Je Vijand Om Zeep Te Helpen.

Want dat is de opzet achter Hitman 3, een game van de Deense studio IO Interactive, waarin we de rol aannemen van een koelbloedige huurmoordenaar, Agent 47. Het spel daagt gamers uit hun doelwitten zo creatief mogelijk aan hun einde te helpen, en liefst zo onopgemerkt. We slepen wat af met lichamen die we in bloemperkjes verbergen of een kast met schoonmaakspullen.

Het is niet het doelwit dat telt, maar de weg ernaar toe – en IO Interactive laat veel wegen naar Rome leiden.

Hitman 3 telt zes hoofdstukken of locaties – en dus targets – die elk steeds andere obstakels en puzzels opwerpen. Zo raak je in een missie die zich afspeelt in Engeland verstrikt in een Agatha Christie-achtig moordcomplot dat je eerst zult moeten oplossen voor je je eigen moord kunt plegen. Wie de hilarische en briljante film Knives Out uit 2019 heeft gezien, nota bene met Daniel ‘James Bond’ Craig in de hoofdrol, voelt zich onmiddellijk thuis.

(Saillant detail: IO Interactive maakte vorig jaar bekend dat de studio werkt aan een game met James Bond – geheim agent 007).

Een van de missies in Hitman 3 lijkt op de setting uit de film Knives Out uit 2019. Beeld IO Interactive
Een van de missies in Hitman 3 lijkt op de setting uit de film Knives Out uit 2019.Beeld IO Interactive

In weer een andere setting, tijdens een rave in Berlijn, worden we van de jager de opgejaagde. Terwijl de dansvloer spettert en schittert maakt een heel elftal jacht op Agent 47 – wees gerust: je hoeft maar vijf belagers koud te maken om de rest op de vlucht te doen slaan. Soms zit de grote uitdaging in Hitman 3 hem niet in de kill, maar in de nasleep – dan moet je je snel en creatief uit de benen maken. Gek dat niemand ooit opmerkt dat Agent 47 achterop zijn kale kop een streepjescode heeft staan. Je zou hem toch overal zo uitpikken.

In de vorige afleveringen van deze herstart-voor-Hitman-serie, Hitman (2016) en Hitman 2 (2018), werd Agent 47’s creatieve kant ook al gekieteld door hem de meest exotische wapens in de schoot te werpen. Sommige gamers kwamen in Hitman 2 al tot 36 mogelijkheden om iemand te elimineren in een enkele scène, door varianten in aanpak, methoden en wapens.

Het predikaat meest wonderlijke wapen gaat tot nu toe naar een banaan, die Agent 47 naar een plek op de grond kan gooien, waarna het doelwit of iemand die tussen jou en je opdracht staat over de schil uitglijdt en zijn nek breekt.

Agent 47 bewondert het uitzicht – zo mooi, hij zou er een moord voor doen om dit thuis te hebben. Beeld IO Interactive
Agent 47 bewondert het uitzicht – zo mooi, hij zou er een moord voor doen om dit thuis te hebben.Beeld IO Interactive

Villanelle

Het zou zomaar kunnen dat Deense makers van Hitman 3 zich hevig hebben laten inspireren door de bekendste huurmoordenaar van de afgelopen jaren: Villanelle uit Killing Eve. Of andersom, hoewel de als Oxana Vorontsova geboren hoofdrol in de beroemde, briljante Britse tv-serie vaak allesbehalve stilletjes te werk gaat, maar juist zo sensationeel en dramatisch mogelijk.

Tropisch verrassingswapen in Hitman 3. Beeld IO Interactive
Tropisch verrassingswapen in Hitman 3.Beeld IO Interactive

IO Interactive noemt Hitman 3 het slotstuk van de World of Assassination-trilogie, wat klinkt alsof de Denen afscheid nemen van hun lucratieve contract killer. Zo’n vaart zal het niet lopen: er is alle ruimte om in het verleden van Agent 47 te duiken – middels een prequel – of door een nieuw personage te scheppen. Agent 47 is immers het resultaat van het klutsen van het dna van vijf discutabele figuren, van een kwaadsappige wetenschapper tot een Chinese maffiabaas zonder een greintje mores.

Tot we het definitieve antwoord weten op de vraag ‘komt er nog meer?’ zullen we nog lang bezig zijn om ieder doelwit op een andere manier neer te schieten, wurgen, elektrocuteren, vergiftigen, pletten, ophangen, ontploffen, verdrinken, vergassen, verbranden, crashen, onthoofden of gewoon van de hoogste verdieping te duwen van een kloon van ’s werelds hoogste wolkenkrabber, de Burj Khalifa in Dubai.

Net zo lang tot we net als Paul Simon in 1975 alle ‘fifty ways’ kunnen zingen waarop we iemand naar het hiernamaals kunnen helpen.

Hitman 3 is te spelen op Xbox One en Series X|S, Windows, Switch, Stadia en PlayStation 4 en 5. Op de PlayStation is het ook mogelijk om de game in virtual reality te spelen (PlayStation VR-bril nodig).

Meer lezen:

Voor de gamesmakers en -liefhebbers gaat 2020 de boeken in als het begin van een nieuwe generatie spelcomputers. Grote games die geschiedenis schreven waren er nauwelijks. Of het moet Cyberpunk 2077 zijn, om de verkeerde redenen. Toch: de beste games van 2020.

Zeven jaar geleden was Hitman Go een hit in de appstore van de iPhone en iPad: Kale ‘nonnen-slachter’ scoort als pion op digitaal bordspel.

Ontwikkelingspsycholoog Geert Verheijen promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen op de samenhang tussen gamen en sociaal welzijn van adolescenten. Gamen is welhaast de ultieme variant van escapisme, aangezien de gamer een virtuele werkelijkheid betreedt waarin hijzelf de fictieve glansrol mag vertolken.

Meer over