BeschouwingThe Joe Rogan Experience

Het debuut van podcastrebel Joe Rogan op Spotify is nu al controversieel. ‘Hij heeft zijn ziel verkocht’

De overstap naar Spotify was een miljoenentransfer, maar Rogan beloofde fans dat hij zijn vrijheid zou behouden. Toch zijn de controversieelste afleveringen van Rogan uit het archief verdwenen.

Joe Rogan (links) tijdens een eerdere uitzending van zijn podcast met gast Duncan Trussell. Beeld Getty
Joe Rogan (links) tijdens een eerdere uitzending van zijn podcast met gast Duncan Trussell.Beeld Getty

Pesticiden die de seksuele voorkeur van kikkers veranderen, boeddhistische wijsheden, bizarre complottheorieën en natuurlijk een tirade op ‘lunatic’ Trump en de falende Amerikaanse politiek in crisistijden. De eerste podcast van Joe Rogan op streamingdienst Spotify verliep dinsdagnacht alsof er geen vuiltje aan de lucht was.

Zijn eigen miljoenentransfer, toch echt de podcastdeal van de eeuw, kwam nauwelijks ter sprake in de ruim vijf uur durende spraakmarathon met als gast de acteur Duncan Trussell. Maar vlak na de première stak toch een storm van protest op, waarbij Rogans nieuwe werkgever al direct werd beschuldigd van censuur. Want waarom had Spotify de controversieelste afleveringen uit het (ook dinsdag overgehevelde) Joe Rogan-archief verwijderd?

Met zijn spraakmakende podcastserie The Joe Rogan Experience werd de Amerikaanse vechtsporter, comedian, stuntshowpresentator en beroepsblower Joe Rogan (53) een van de grootste talkshowhosts ter wereld. Zijn onregelmatig verschijnende, soms oeverloze praatsessies werden vorig jaar per maand ongeveer 200 miljoen keer gedownload via podcast-apps en YouTube, waar Rogan bijna tien miljoen abonnees heeft.

Rogan wordt geroemd én verguisd omdat hij iedereen met een volgens hem interessante mening aan het woord laat, van uiterst links tot rechts, van complotdenker Alex Jones tot presidentskandidaat Bernie Sanders. Zijn shows zijn rebels en provocerend: beroemd is de aflevering met ondernemer Elon Musk die tijdens het gesprek een joint rookt.

In mei dit jaar verraste Joe Rogan zijn fans met de mededeling dat de streamingdienst Spotify zijn show had aangekocht. Vanaf 1 september zou The Joe Rogan Experience naar de streamingdienst verhuizen, samen met het anderhalfduizend afleveringen tellende podcastarchief. Na een overgangsfase zou Rogan aan het einde van dit jaar uitsluitend nog via Spotify te beluisteren zijn. Zijn werk zou dus moeten verdwijnen van alle podcast-apps (waaronder die van concurrent Apple) en YouTube.

Joe Rogan bij zijn eerste podcast voor streamingdienst Spotify - screenshot Beeld
Joe Rogan bij zijn eerste podcast voor streamingdienst Spotify - screenshot

Spotify probeert al enige jaren de belangrijkste podcastaanbieder te worden. De Zweedse streamingdienst ziet in het populaire talkshowgenre een groeimarkt en hoopt met exclusieve shows van Michelle Obama, Kim Kardashian en Joe Rogan een nieuw publiek naar de muziekdienst te trekken, en advertentie-inkomsten te genereren. Spotify heeft bekendgemaakt een half miljard euro te willen investeren in de podcasttak. Voor de overname van Rogans show betaalde Spotify volgens The Wall Street Journal bijna 100 miljoen euro.

Veel volgers van Rogan maakten zich zorgen over de overname. Joe Rogan maakte zijn podcast altijd in eigen beheer en de shows waren overal vandaan te plukken, bijvoorbeeld van zijn eigen site. Hij hoefde aan niemand verantwoording af te leggen en volgens de liefhebbers maakte zijn onafhankelijkheid zijn podcasts zo vrijdenkend en boeiend.

De podcasthost zelf bezwoer dat hij op Spotify exact dezelfde en dus anarchistische en ruimdenkende shows zou maken, met gasten die hem interessant leken. Rogan meldde bovendien dat vanaf afgelopen maandag zijn complete catalogus met oude afleveringen te downloaden zou zijn. Maar dat bleek dus niet het geval. Een aantal controversiële shows is uit zijn archief verwijderd, waaronder afleveringen met Alex Jones en de Britse querulant Milo Yiannopoulos. Ook komiek Chris D’Elia, die in juni door vijf vrouwen werd beschuldigd van ernstig grensoverschrijdend gedrag, ontbreekt in de Rogan-catalogus.

Prinsenpodcast
De Zweedse streamingdienst Spotify probeert de grootste podcastaanbieder te worden, met exclusieve shows van grote podcasthosts als Michelle Obama, Joe Rogan en Kim Kardashian. De streamingdienst investeert miljoenen in nieuwe podcasts en er gaan geruchten over een op handen zijnde podcastdeal met Prins Harry en Meghan Markle.

Een deel van de Roganfans zien door de ‘censuur’ hun bange vermoedens bevestigd. ‘Ik dacht dat Rogan had gezegd dat hij zich nooit zou laten censureren’, schreef een twitteraar op het account van de talkshow. ‘Hij heeft zijn ziel verkocht.’ Het Instagramaccount van Rogan, waarop hij dinsdag zijn Spotify-debuut presenteerde, werd overspoeld met cynische commentaren. ‘Hartstikke gefeliciteerd, Joe. Maar waar is Alex Jones?’

Joe Rogan en Spotify reageerden dinsdagmiddag niet op verzoeken om opheldering, van media en vele twitteraars. Maar dat de streamingdienst talkshows met bijvoorbeeld Alex Jones niet op het platform wil, is niet zo verwonderlijk. Jones heeft al jaren geen toegang meer tot Facebook en Twitter, en zijn talkshows zijn ook niet langer beschikbaar via Spotify of Apple. De streamingdienst verklaarde in 2018 dat de podcast van Jones was verwijderd omdat die aanzette tot haat. Het zou opmerkelijk zijn als Jones via de podcast van Rogan opnieuw een podium zou krijgen op de streamingdienst.

In de eerste podcast op Spotify namen Rogan en zijn gast Duncan Trussell in ieder geval geen blad voor de mond, en van censuur of zelfcensuur leek geen sprake. In een vijfenhalf uur durend gesprek werden zowel Donald Trump als zijn uitdager Joe Biden tot op het bot beledigd, werd ongeveer driehonderd keer het woord ‘fuck’ gebruikt, een fles whisky geleegd en tussen de bedrijven door een verse complottheorie over heidense rituelen van Amerikaanse miljonairs de wereld in geslingerd.

Rogan sloot af met een pleidooi voor nederigheid. ‘We hebben helemaal geen geld nodig’, zei de man van 100 miljoen. ‘We hebben leuke barbecues nodig. En margarita’s.’

LEES VERDER

Spotify strikt podcastfenomeen Joe Rogan voor een astronomisch bedrag.

Hij lapt alle mediawetten aan zijn laars, maar Joe Rogan is ongekend populair.

Meer over